Tetszett a cikk?

Történelmi, ennek megfelelően inkább protokolláris csúcstalálkozó színhelye volt a héten a boszniai főváros, Szarajevó. Az irányokat kijelölték, az egyetértés az Európa felé haladásban megvan, a múlt bűneiről azonban - a további együttműködés érdekében - egyelőre nem beszélnek a felek. Ha mégis, hát kölcsönös rábeszélések hatására gyorsan visszavonulót fújnak.

A boszniai háború befejezése óta a szarajevói megbeszélés volt az első boszniai-horvát-jugoszláv hármas csúcstalálkozó. Az összejövetelt követően a résztvevők - Stipe Mesic horvát és Vojiszlav Kostunica jugoszláv államfő, illetve a boszniai államelnökség tagjai: Beriz Belkics, Zsivko Radisics és Jozo Krizanovics – nyilatkozatot írtak alá, amely kimondja, hogy a három ország vitás kérdéseit tárgyalások útján, a kölcsönös érdekek tiszteletben tartásával rendezi, továbbá feltétel nélkül eleget tesz nemzetközi kötelezettségeinek.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!


Elemzők joggal tartottak attól, hogy az utolsó pillanatban valamelyik állam képviselője megsértődik, és lemondja a találkozót, szerencsére azonban a felek a vártnál józanabbul viselkedtek; a múlt felhánytorgatása megmaradt a helyi politika szintjén, kifelé pedig mindenki az együttműködés szükségességét hangsúlyozta. A találkozó során a legnagyobb nyomás Kostunicára nehezedett, aki annak az országnak a képviseletében érkezett Szarajevóba, amire mind a horvát, mind a boszniai fél agresszorként tekint, amikor a délszláv háború szóba kerül.
Ennek megfelelően Kostunica csúcstalálkozóval kapcsolatos kálváriája már a múlt héten elkezdődött, amikor Beriz Belkics, a boszniai államelnökség elnöklõje kijelentette: követelni fogja Kostunicától, hogy kérjen bocsánatot a boszniai háború borzalmai és szenvedései miatt. Kérését talán még maga az indítványozó sem vette komolyan (a csúcstalálkozó előtt pár nappal vissza is vonta), hiszen - tekintve, hogy a három ország elnökei Dayton, a békekötés óta nem találkoztak - az is jelentős eredménynek számított, hogy a feleket sikerült leültetni egy asztalhoz, és aláíratni velük az előzetesen egyeztetett zárónyilatkozatot. Érdekesség, hogy a jugoszláv elnököt még horvát kollégája, Mesic is védelmébe vette, amikor úgy nyilatkozott: a viszonyok normalizálását nem bocsánatkéréssel lehet megoldani, hanem maga a normalizálás vezet majd el a megbocsátáshoz.
A következő támadás a boszniai lakosság részéről érte a jugoszláv elnököt: a csúcstalálkozó előtt a boszniai fővárost teleaggatták Kostunicát ábrázoló plakátokkal, amelyeken fegyverrel a kezében látható a jugoszláv elnök. A plakáton az a kép szerepelt, amely egyszer már körbejárta a világsajtót, alapot adva azoknak a minősítéseknek, amelyek szerint a Szlobodan Milosevics után egy "szalonnacionalista" kerül hatalomra Jugoszláviában. A fotó 1998-ból való, amikor Kostunica - akkor még pártelnökként - Koszovóban járt, és néhány településen meglátogatta az ott szerveződött szerb fegyveres őrségek tagjait. A hivatalos indoklás szerint a falusiak a fényképész kérésére a politikus kezébe adták a géppisztolyt, a következő szavakkal: "Tekintsen rá úgy, hogy a jelenlegi körülmények között ez a legnagyobb értékünk." A magyarázat szerint ez a mondat varázsolt keserű mosolyt Kostunica arcára.
Nem könnyítették meg Kostunica életét a sajtó helyszínen lévő képviselői sem, amikor olyan kényes problémákra szerettek volna válasz kapni a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón, mint a Hága által keresett Radovan Karadzsics ügye, vagy mint a boszniai szerb hadsereg leszerelése. "Nem értem, miért kellene ezzel foglalkoznom, mikor annyi minden másból áll a munkám. Nem kívánok beleavatkozni más ország belügyeibe" - kontrázott profi politikusként Kostunica a feltett kérdésekre.
A három ország jövőbeni együttműködésének irányáról tartott megbeszélés tehát a konkrét, kézzelfogható döntések hiánya ellenére sem tekinthető eredménytelennek. Vukovár, Szrebrenica és Szerb Krajina után már az is eredmény, hogy a rendezvényt lebonyolították, sőt, a közös sajtótájékoztatón elhangzott: hamarosan hasonló jellegű megbeszélések helyszíne lesz Belgrád és Zágráb is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bedobhatja a törölközőt az Alföldvíz Zrt

Bedobhatja a törölközőt az Alföldvíz Zrt

Ha sztrájk lesz a Színművészetin, alternatív oktatást szervez a Vidnyánszky vezette kuratórium

Ha sztrájk lesz a Színművészetin, alternatív oktatást szervez a Vidnyánszky vezette kuratórium

Nemzetek Ligája: A Real Madrid és az Inter sztárja mellett a Fehérvár kapusa is készülhet Magyarország ellen

Nemzetek Ligája: A Real Madrid és az Inter sztárja mellett a Fehérvár kapusa is készülhet Magyarország ellen