Még a magyarországi finisnél is szorosabb választási befutóra van esély  Németországban, miután a kormányzó szociáldemokraták ledolgozták korábbi, 9 százalékos hátrányukat a konzervatívokkal szemben. Az ellenzéki drukkerek egy része szerint e változás csupán az elfogult közvélemény-kutató cégek műve, mások szerint a jelenlegi kormányfő, Gerhard Schröder és a mögötte álló professzionális kampánycsapat kemény munkájának gyümölcse.

A választások közeledtével - hasonlóan a magyar kampányfinishez - egyre gyakrabban esik szó Németországban a közvélemény-kutató intézetekről. A legtöbb politikus - mintha csak másolná Kovács László szocialista pártelnök áprilisi nyilatkozatait - azt igyekszik elhitetni a tömegekkel, hogy őt nem az előrejelzések, hanem a választás estéjén közzétett eredmény érdekli csupán. Ez azonban csak a felszín: a pártok háttércsapataiban és a sajtóban egyre többen gondolják úgy, hogy egyes intézetek adatait jelentősen befolyásolják az adott társaságok pártszimpátiái.
A nagyhírű Allensbach intézetet például a konzervatív pártok (CDU/CSU) vonzáskörébe sorolják, hiszen előző és mostani vezetője is bevallottan uniópárti. Ennek tükrében - ha elfogadható nem is - érthető lehet, hogy az intézet júniusban 12 százalékos keresztény-liberális előnyt hozott ki akkor, amikor a másik négy intézet (Forsa, dimap, Emnid, Wahlen Mannheim) 6-9 százalékra becsülte a jelenlegi ellenzék előnyét. Tetézte mindezt az igazgató Renate Köchernek az az állítása, hogy Edmund Stoiber, az uniópártok kancellárjelöltje feljövőben van, és népszerűsége már 4-5 százalékpontra megközelítette Schröderét. Mondta ezt Köcher akkor, amikor az összes többi intézet adatai szerint 12-15 százalék volt a különbség a kancellár és kihívója között. Inkább a szociáldemokratákhoz (SPD) húz viszont a Forsa intézet, amelynek júliusi kimutatásában mindössze 3 százalékkal van lemaradva az SPD az uniópártok mögött, míg a liberális FDP és a Zöldek várható szavazati aránya közötti eltérés alig egy százalékot tesz ki.
Más elemzők szerint Schröderék látványos felemelkedésében nem annyira a közvélemény-kutatók elfogultsága, inkább a jelenlegi kormányfő személyes varázsa és választási csapatának professzionalizmusa játszik közre. Az SPD esélyeit növelheti, hogy az igazi választási kampány még csak most indul. A szociáldemokraták nem bíznak semmit a véletlenre, ezért az idén is mozgósítottak egy közéleti személyiségekből álló promóciós gárdát. A napokban útjára indított, "Wir für Schröder" jelszó alatt futó szociáldemokrata kampány nyitányán csaknem kétszáz ismert közéleti, gazdasági és kulturális személyiség kötelezte el magát a jelenlegi kancellár mellett. Az elmúlt hetekben több lapban egész oldalas hirdetés formájában tett hitet a kormány mellett Günter Grass író, Iris Berben filmszínésznő, Jürgen Klinsmann labdarúgó, Senta Berger filmszínésznő és további húsz prominens személy. A szociáldemokraták nem feledkeznek meg a fiatal nemzedékről sem: több popénekes és -együttes kampányol majd augusztustól az SPD mellett, köztük Sasha, Smudo (a Fantastische Vier együttes énekese), Ron Williams műsorvezető és Claudia Weiske filmszínésznő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ki lesz a menesztett Prőhle utódja? Már lehet pályázni a PIM élére

Ki lesz a menesztett Prőhle utódja? Már lehet pályázni a PIM élére

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

A hirado.hu szerint már lezárultak a tüntetések, pedig épp az ablakuk alatt zajlik

A hirado.hu szerint már lezárultak a tüntetések, pedig épp az ablakuk alatt zajlik

Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó

Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára