Tetszett a cikk?

Még a magyarországi finisnél is szorosabb választási befutóra van esély  Németországban, miután a kormányzó szociáldemokraták ledolgozták korábbi, 9 százalékos hátrányukat a konzervatívokkal szemben. Az ellenzéki drukkerek egy része szerint e változás csupán az elfogult közvélemény-kutató cégek műve, mások szerint a jelenlegi kormányfő, Gerhard Schröder és a mögötte álló professzionális kampánycsapat kemény munkájának gyümölcse.

A választások közeledtével - hasonlóan a magyar kampányfinishez - egyre gyakrabban esik szó Németországban a közvélemény-kutató intézetekről. A legtöbb politikus - mintha csak másolná Kovács László szocialista pártelnök áprilisi nyilatkozatait - azt igyekszik elhitetni a tömegekkel, hogy őt nem az előrejelzések, hanem a választás estéjén közzétett eredmény érdekli csupán. Ez azonban csak a felszín: a pártok háttércsapataiban és a sajtóban egyre többen gondolják úgy, hogy egyes intézetek adatait jelentősen befolyásolják az adott társaságok pártszimpátiái.
A nagyhírű Allensbach intézetet például a konzervatív pártok (CDU/CSU) vonzáskörébe sorolják, hiszen előző és mostani vezetője is bevallottan uniópárti. Ennek tükrében - ha elfogadható nem is - érthető lehet, hogy az intézet júniusban 12 százalékos keresztény-liberális előnyt hozott ki akkor, amikor a másik négy intézet (Forsa, dimap, Emnid, Wahlen Mannheim) 6-9 százalékra becsülte a jelenlegi ellenzék előnyét. Tetézte mindezt az igazgató Renate Köchernek az az állítása, hogy Edmund Stoiber, az uniópártok kancellárjelöltje feljövőben van, és népszerűsége már 4-5 százalékpontra megközelítette Schröderét. Mondta ezt Köcher akkor, amikor az összes többi intézet adatai szerint 12-15 százalék volt a különbség a kancellár és kihívója között. Inkább a szociáldemokratákhoz (SPD) húz viszont a Forsa intézet, amelynek júliusi kimutatásában mindössze 3 százalékkal van lemaradva az SPD az uniópártok mögött, míg a liberális FDP és a Zöldek várható szavazati aránya közötti eltérés alig egy százalékot tesz ki.
Más elemzők szerint Schröderék látványos felemelkedésében nem annyira a közvélemény-kutatók elfogultsága, inkább a jelenlegi kormányfő személyes varázsa és választási csapatának professzionalizmusa játszik közre. Az SPD esélyeit növelheti, hogy az igazi választási kampány még csak most indul. A szociáldemokraták nem bíznak semmit a véletlenre, ezért az idén is mozgósítottak egy közéleti személyiségekből álló promóciós gárdát. A napokban útjára indított, "Wir für Schröder" jelszó alatt futó szociáldemokrata kampány nyitányán csaknem kétszáz ismert közéleti, gazdasági és kulturális személyiség kötelezte el magát a jelenlegi kancellár mellett. Az elmúlt hetekben több lapban egész oldalas hirdetés formájában tett hitet a kormány mellett Günter Grass író, Iris Berben filmszínésznő, Jürgen Klinsmann labdarúgó, Senta Berger filmszínésznő és további húsz prominens személy. A szociáldemokraták nem feledkeznek meg a fiatal nemzedékről sem: több popénekes és -együttes kampányol majd augusztustól az SPD mellett, köztük Sasha, Smudo (a Fantastische Vier együttes énekese), Ron Williams műsorvezető és Claudia Weiske filmszínésznő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tovább tart a lakásépítési láz, pörgeti a piacot az 5%-os áfa

Tovább tart a lakásépítési láz, pörgeti a piacot az 5%-os áfa

Financial Times: Amerikából szerezne be AstraZeneca-vakcinát az Európai Unió

Financial Times: Amerikából szerezne be AstraZeneca-vakcinát az Európai Unió

15 éve gyilkolhatta meg volt élettársát, most áll bíróság elé egy férfi

15 éve gyilkolhatta meg volt élettársát, most áll bíróság elé egy férfi