Folytatásos krimiként élik át a görögök az egyszerre baloldali és ultranacionalista terrorszervezet, a November 17. felszámolását. Harminc év földalatti tevékenység, félszáz robbantásos merénylet, egy CIA-képviselő meggyilkolása, megközelíthetetlen, 15 fős mag, önmagukat ikonfestőnek, hangszerkészítőnek, méhésznek álcázó tagok, akiket külföldről irányítanak emigráns értelmiségiek - mindezek kulcsszavai lehetnének egy készülő hollywoodi film forgatókönyvének is.

Egy június végi sikertelen merényletet követően - melyben Szavasz Xirosz, a szervezet egyik feltételezett tagja egy hajótársaság pénztáránál robbantott bombát, de rajta kívül nem sérült meg senki - a görög rendőrség hajtóvadászatot indított a sokáig megközelíthetetlen November 17. ellen. A merénylő szerencsétlensége a lehető legjobbkor jött a hatóságoknak: a 2004-es olimpia biztonsági rendszerének kiépítésén munkálkodó rendészek azonnal rávetették magukat az első használható nyomra.
A November 17-et sokáig a világ legtitkosabb terrorszervezeteként tartották nyilván: a csoport csaknem harmincéves működése alatt - Szavasz Xirosz félresikerült merényletéig - egyetlen tag sem akadt fenn a hatóságok hálóján, pedig a November 17. ez idő alatt csaknem félszáz merényletet hajtott végre, s akcióik huszonkét halálos áldozatot követeltek. Legutóbb két évvel ezelőtt Stephen Saunders dandártábornokot, brit katonai attasét ölték meg, de áldozataik között vannak görög bírák és vezető üzletemberek, valamint Richard Welch athéni CIA-főnök is. A hatóságok meggyőződése, hogy a nevében egy 1973-as, az akkor regnáló  katonai junta elleni diáktüntetés emlékét őrző szervezet tagjai alig vannak egy tucatnyian, és azért tekintik célpontnak az amerikaiakat, mert támogatták az 1967 és 1974 közötti diktatúrát. De nemcsak az amerikaiak szúrják a 17-esek szemét, hanem minden, ami velük kapcsolatos: a NATO, az Amerika-barát és Ciprust megszálló szomszédos Törökország, s hogy Európa se maradjon ki, ellenzik Görögország uniós tagságát is.
A November 17. utoljára a NATO jugoszláviai légitámadása során hallatott magáról, akkor a szervezet azzal indokolta a már említett Stephen Saunders ellen elkövetett merényletet, hogy a brit dandártábornok a koszovói válság idején részt vett a "NATO szerbellenes hadműveleteinek" tervezésében. (Saunders támadói motorkerékpárról nyitottak tüzet a diplomata gépkocsijára, e módszert a November 17. terroristái előszeretettel alkalmazták támadásaik során.)
A június végi balsikerű robbantás után indított hajtóvadászat során a görög hatóságok csaknem egy tucatnyi tagot tartóztattak le, és felfedeztek két titkos fegyverrejtekhelyet is. A letartóztatottak közül öten már beismerték, hogy részt vettek a November 17. által szervezett merényletekben, bank- és fegyverrablásokban. A rendőrség azonban nem elégszik meg az eddigi eredménnyel: azokat a vezetőket keresik, akik annak idején a "fekete ezredesek" diktatúrájának összeomlását követően létrehozták a November 17-et. A múlt hét szerdáján sikerült is letartóztatniuk egy 63 éves férfit, akit a terrorszervezet egyik alapítójának tartanak. A görög lapok beszámolói szerint Alexandrosz Giotopulosz álnéven nyaralt francia feleségével a Dodekániszoszhoz tartozó apró Lipszoi-szigeten. A gyanúsított életének nagy részét Franciaországban töltötte, ahol professzorként közgazdaságtant tanított a strasbourgi egyetemen. Giotopulosz eddig tagadta, hogy bármi köze lenne a csoporthoz, de egy vasárnap letartóztatott, német születésű terrorista megerősítette azokat a feltételezéseket, hogy a szervezet vezetői közé tartozik.
Az Egyesült Államok, amely korábban keményen bírálta Athént a terroristákkal szembeni tehetetlensége miatt, óvatos mértéktartással üdvözölte a letartóztatásokat. Kosztasz Szimitisz miniszterelnök, akinek kormánya korábban ígéretet tett a 2004. évi nyári olimpia biztonságos megrendezésére, hétfőn megismételte azt a korábbi kijelentését, miszerint "idő és türelem kell ahhoz, hogy gyökerestől kiirtsák a terrorizmust Görögországban".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
1956 szuperritka sportkocsijai

1956 szuperritka sportkocsijai

Kilátópont lesz a Belvárosi Plébániatemplom tornyaiban

Kilátópont lesz a Belvárosi Plébániatemplom tornyaiban

Több helyen még mindig nagyon rossz a levegő

Több helyen még mindig nagyon rossz a levegő

Zuckerberg elmondta, hogyan jött létre a Facebook – és nem nevette el magát

Zuckerberg elmondta, hogyan jött létre a Facebook – és nem nevette el magát

Alternatív médiát építenek Fekete-Győrék

Alternatív médiát építenek Fekete-Győrék

Szervizeléskor összetört a kütyü, a cég mossa kezeit. Mi a teendő?

Szervizeléskor összetört a kütyü, a cég mossa kezeit. Mi a teendő?