Folytatásos krimiként élik át a görögök az egyszerre baloldali és ultranacionalista terrorszervezet, a November 17. felszámolását. Harminc év földalatti tevékenység, félszáz robbantásos merénylet, egy CIA-képviselő meggyilkolása, megközelíthetetlen, 15 fős mag, önmagukat ikonfestőnek, hangszerkészítőnek, méhésznek álcázó tagok, akiket külföldről irányítanak emigráns értelmiségiek - mindezek kulcsszavai lehetnének egy készülő hollywoodi film forgatókönyvének is.

Egy június végi sikertelen merényletet követően - melyben Szavasz Xirosz, a szervezet egyik feltételezett tagja egy hajótársaság pénztáránál robbantott bombát, de rajta kívül nem sérült meg senki - a görög rendőrség hajtóvadászatot indított a sokáig megközelíthetetlen November 17. ellen. A merénylő szerencsétlensége a lehető legjobbkor jött a hatóságoknak: a 2004-es olimpia biztonsági rendszerének kiépítésén munkálkodó rendészek azonnal rávetették magukat az első használható nyomra.
A November 17-et sokáig a világ legtitkosabb terrorszervezeteként tartották nyilván: a csoport csaknem harmincéves működése alatt - Szavasz Xirosz félresikerült merényletéig - egyetlen tag sem akadt fenn a hatóságok hálóján, pedig a November 17. ez idő alatt csaknem félszáz merényletet hajtott végre, s akcióik huszonkét halálos áldozatot követeltek. Legutóbb két évvel ezelőtt Stephen Saunders dandártábornokot, brit katonai attasét ölték meg, de áldozataik között vannak görög bírák és vezető üzletemberek, valamint Richard Welch athéni CIA-főnök is. A hatóságok meggyőződése, hogy a nevében egy 1973-as, az akkor regnáló  katonai junta elleni diáktüntetés emlékét őrző szervezet tagjai alig vannak egy tucatnyian, és azért tekintik célpontnak az amerikaiakat, mert támogatták az 1967 és 1974 közötti diktatúrát. De nemcsak az amerikaiak szúrják a 17-esek szemét, hanem minden, ami velük kapcsolatos: a NATO, az Amerika-barát és Ciprust megszálló szomszédos Törökország, s hogy Európa se maradjon ki, ellenzik Görögország uniós tagságát is.
A November 17. utoljára a NATO jugoszláviai légitámadása során hallatott magáról, akkor a szervezet azzal indokolta a már említett Stephen Saunders ellen elkövetett merényletet, hogy a brit dandártábornok a koszovói válság idején részt vett a "NATO szerbellenes hadműveleteinek" tervezésében. (Saunders támadói motorkerékpárról nyitottak tüzet a diplomata gépkocsijára, e módszert a November 17. terroristái előszeretettel alkalmazták támadásaik során.)
A június végi balsikerű robbantás után indított hajtóvadászat során a görög hatóságok csaknem egy tucatnyi tagot tartóztattak le, és felfedeztek két titkos fegyverrejtekhelyet is. A letartóztatottak közül öten már beismerték, hogy részt vettek a November 17. által szervezett merényletekben, bank- és fegyverrablásokban. A rendőrség azonban nem elégszik meg az eddigi eredménnyel: azokat a vezetőket keresik, akik annak idején a "fekete ezredesek" diktatúrájának összeomlását követően létrehozták a November 17-et. A múlt hét szerdáján sikerült is letartóztatniuk egy 63 éves férfit, akit a terrorszervezet egyik alapítójának tartanak. A görög lapok beszámolói szerint Alexandrosz Giotopulosz álnéven nyaralt francia feleségével a Dodekániszoszhoz tartozó apró Lipszoi-szigeten. A gyanúsított életének nagy részét Franciaországban töltötte, ahol professzorként közgazdaságtant tanított a strasbourgi egyetemen. Giotopulosz eddig tagadta, hogy bármi köze lenne a csoporthoz, de egy vasárnap letartóztatott, német születésű terrorista megerősítette azokat a feltételezéseket, hogy a szervezet vezetői közé tartozik.
Az Egyesült Államok, amely korábban keményen bírálta Athént a terroristákkal szembeni tehetetlensége miatt, óvatos mértéktartással üdvözölte a letartóztatásokat. Kosztasz Szimitisz miniszterelnök, akinek kormánya korábban ígéretet tett a 2004. évi nyári olimpia biztonságos megrendezésére, hétfőn megismételte azt a korábbi kijelentését, miszerint "idő és türelem kell ahhoz, hogy gyökerestől kiirtsák a terrorizmust Görögországban".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Méghogy túlóra... A világ egyik leggazdagabb embere szerint pont, hogy a kevesebb munka jelenti a jövőt

Méghogy túlóra... A világ egyik leggazdagabb embere szerint pont, hogy a kevesebb munka jelenti a jövőt

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült

A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának

A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott