Amerika terrorizmus elleni harca  augusztustól új fegyverrel bővül: azzal az ingyenesen hívható telefonvonallal, melyen a "gyanús tevékenységeket" lehet bejelenteni.

A szeptember 11-i terrortámadások hatására létrejött, öntevékeny amerikai polgárokból álló csoport, a Polgári Testület (CC) legújabb programja a TIPS (Terrorizmus Információs és Megelőző Rendszer). Az Igazságügyminisztérium által szervezett program - mely tíz nagyvárosban indul be augusztusban - eredetileg abból a felismerésből jött létre, hogy rengeteg odaadó amerikai hazafinak van olyan munkája, amelynek révén bepillantást nyerhet más odaadó amerikai hazafiak otthonába és/vagy tevékenységeibe. Ilyenek például a postások, a telefonszerelők vagy a vasúti ellenőrök. Nem kell mást tenniük, mint - ha észrevesznek ilyesmit - a megadott, ingyenesen hívható telefonszámot feltárcsázni és bediktálni, hogy Mr. és Mrs. Smith a jelek szerint rosszban sántikál. (Az ingyenesen hívható, szabálytalanságok, gyanús elemek bejelentésére szolgáló telefonvonal Magyarországon sem ismeretlen: a demokrácia-vonal névvel illetett telefonközpontot az idei országgyűlési választások két fordulója közt a Fidesz hozta létre azzal a céllal, hogy a polgárok bejelenthessék, ha választási szabálytalanságot, csalást vélnek felfedezni.) "A program több milliónyi olyan amerikai munkavállalót érinthet, akik napi munkájuk révén olyan helyzetben vannak, hogy potenciálisan gyanús, szokatlan tevékenységeket észrevehessék. A program célja egy megbízható, országos rendszer kiépítése a gyanús tevékenységek jelentésére" - olvasható a CC honlapján.
 
A rendszer és a módszer ellen sok szervezet, többek közt az Amerikai Polgárjogi Egyesület (ACLU) is tiltakozik: "A kormány, úgy tűnik, olyan programot szándékozik bevezetni, amely hivatásos leskelődőkké teszi a helyi kábeltelevíziós, gáz-  vagy villanyszerelőket" - mondta Rachel King, a szervezet jogász szakértője. Az egyesület szerint a hivatalosított kukkolókat, főleg azokat, akiknek módjában áll mások otthonába belépni, a rendőrség felhasználhatja arra, hogy engedély nélküli házkutatásokat végezzenek. Az Egyesült Államok alkotmányának negyedik kiegészítése pontosan az ilyen helyzetekről szól: a passzus kifejezetten tiltja, hogy embereket otthonukban zargassanak. (Az állami szintű szabályozás irányelvét adó alkotmány persze azt is kijelenti, hogy alapos gyanú esetén kiadható házkutatási engedély. És honnan szerezzen ebben az esetben a rendőrség alapos gyanút, ha nem a megfigyelésre hivatalosan is felkent postásoktól, vízvezetékszerelőktől?)

A polgár- és szabadságjogokra oly kényes Egyesült Államok kormánya a tiltakozás hatására - és talán az alkotmányt újraolvasva - mindenesetre módosított elképzelésén: a "munkájuk révén egyedi helyzetben levő munkavállalóknak" csak a közterületeken kell a gyanús jeleket fürkészniük.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sztrájkra készül a PDSZ az elfogadott túlóratörvény miatt

Sztrájkra készül a PDSZ az elfogadott túlóratörvény miatt

Letahózhatta Kövér az ordibáló ellenzéki képviselőt

Letahózhatta Kövér az ordibáló ellenzéki képviselőt

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Bugár Béla a második helyen áll a szlovák államfőjelöltek között egy felmérés szerint

Bugár Béla a második helyen áll a szlovák államfőjelöltek között egy felmérés szerint

Orbán Viktor sem remélhetne nagyobb káoszt: anarchia a briteknél és az EU-ban is

Orbán Viktor sem remélhetne nagyobb káoszt: anarchia a briteknél és az EU-ban is