Tetszett a cikk?

Amerika terrorizmus elleni harca  augusztustól új fegyverrel bővül: azzal az ingyenesen hívható telefonvonallal, melyen a "gyanús tevékenységeket" lehet bejelenteni.

A szeptember 11-i terrortámadások hatására létrejött, öntevékeny amerikai polgárokból álló csoport, a Polgári Testület (CC) legújabb programja a TIPS (Terrorizmus Információs és Megelőző Rendszer). Az Igazságügyminisztérium által szervezett program - mely tíz nagyvárosban indul be augusztusban - eredetileg abból a felismerésből jött létre, hogy rengeteg odaadó amerikai hazafinak van olyan munkája, amelynek révén bepillantást nyerhet más odaadó amerikai hazafiak otthonába és/vagy tevékenységeibe. Ilyenek például a postások, a telefonszerelők vagy a vasúti ellenőrök. Nem kell mást tenniük, mint - ha észrevesznek ilyesmit - a megadott, ingyenesen hívható telefonszámot feltárcsázni és bediktálni, hogy Mr. és Mrs. Smith a jelek szerint rosszban sántikál. (Az ingyenesen hívható, szabálytalanságok, gyanús elemek bejelentésére szolgáló telefonvonal Magyarországon sem ismeretlen: a demokrácia-vonal névvel illetett telefonközpontot az idei országgyűlési választások két fordulója közt a Fidesz hozta létre azzal a céllal, hogy a polgárok bejelenthessék, ha választási szabálytalanságot, csalást vélnek felfedezni.) "A program több milliónyi olyan amerikai munkavállalót érinthet, akik napi munkájuk révén olyan helyzetben vannak, hogy potenciálisan gyanús, szokatlan tevékenységeket észrevehessék. A program célja egy megbízható, országos rendszer kiépítése a gyanús tevékenységek jelentésére" - olvasható a CC honlapján.
 
A rendszer és a módszer ellen sok szervezet, többek közt az Amerikai Polgárjogi Egyesület (ACLU) is tiltakozik: "A kormány, úgy tűnik, olyan programot szándékozik bevezetni, amely hivatásos leskelődőkké teszi a helyi kábeltelevíziós, gáz-  vagy villanyszerelőket" - mondta Rachel King, a szervezet jogász szakértője. Az egyesület szerint a hivatalosított kukkolókat, főleg azokat, akiknek módjában áll mások otthonába belépni, a rendőrség felhasználhatja arra, hogy engedély nélküli házkutatásokat végezzenek. Az Egyesült Államok alkotmányának negyedik kiegészítése pontosan az ilyen helyzetekről szól: a passzus kifejezetten tiltja, hogy embereket otthonukban zargassanak. (Az állami szintű szabályozás irányelvét adó alkotmány persze azt is kijelenti, hogy alapos gyanú esetén kiadható házkutatási engedély. És honnan szerezzen ebben az esetben a rendőrség alapos gyanút, ha nem a megfigyelésre hivatalosan is felkent postásoktól, vízvezetékszerelőktől?)

A polgár- és szabadságjogokra oly kényes Egyesült Államok kormánya a tiltakozás hatására - és talán az alkotmányt újraolvasva - mindenesetre módosított elképzelésén: a "munkájuk révén egyedi helyzetben levő munkavállalóknak" csak a közterületeken kell a gyanús jeleket fürkészniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó elismerte, hogy járt a Bodri borászatnál, ahol a helikoptert fényképezték

Szijjártó elismerte, hogy járt a Bodri borászatnál, ahol a helikoptert fényképezték

Elloptak egy ereklyetartót, benne II. János Pál pápa vérével

Elloptak egy ereklyetartót, benne II. János Pál pápa vérével

„Nem csinálhattok velem semmit, ti büdös csicskák” – kiabálta a rendőröknek, de tévedett

„Nem csinálhattok velem semmit, ti büdös csicskák” – kiabálta a rendőröknek, de tévedett