Tetszett a cikk?

Új, rémisztő veszélyre hívták fel a figyelmet izraeli orvosok: az öngyilkos merénylők nemcsak testükre erősített bombáikkal, hanem fertőző betegségekkel is növelhetik az áldozatok számát.

Az öngyilkos merénylők több száz kilométer/óra sebességgel szétrepülő maradványai fertőző betegségeket is terjeszthetnek - értékelte döbbenten egy izraeli orvoscsoport a legutóbbi vizsgálat eredményeit. Az orvosok erre azután jöttek rá, hogy megvizsgálták az egyik túlélőben talált, az öngyilkos merénylőből származó csontszilánkot, amely hepatitis B vírussal volt fertőzve - írja a BBC.
A New Scientist című szaklapban is közölt cikk beszámol a vizsgálatról, amelynek során egy robbantásos merénylet harminckét áldozatát vetették alá teszteknek az orvosok CT műszer segítségével. Egy 31 éves nő testében több idegen eredetű tárgyat találtak, amelyekről csak a részletes vizsgálatok után derült ki, hogy nem fémdarabkák, hanem a merénylő csontszilánkjai voltak.

Az öngyilkos merényleteknek ezt a kockázatát eddig senki nem vette észre, mostantól azonban minden túlélő, aki megsebesül a robbantások során, hepatitis B elleni védőoltást kap - tájékoztatta a BBC-t dr. Itzhak Braverman, a kutatócsoport vezetője. A hepatitis B fertőző erejére jellemző, hogy az angliai kórházakban évek óta ellátják az alkalmazottakat a vírus elleni védőoltással, mivel elég csak érintkeznie egy sérüléssel, már meg is történt a fertőzés. A professzor szerint ezen kívül a dzsungelláz, a szifilisz, a Creutzfeldt-Jakob kór és a malária lehetnek azok a betegségek, amelyek az öngyilkos merényletek után néhány nappal, a terjedő fertőzésekkel még tovább növelhetik az áldozatok számát.

HIV-vírus nyomait egyelőre nem találták az emberi maradványokban, ám a csontszilánkokat nagyon nehéz alaposan analizálni, mivel a teszteket a vérminták és nem a csont vizsgálatára találták ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
KSH: 401 ezer forint a magyar átlagkereset

KSH: 401 ezer forint a magyar átlagkereset

Új telefont tervezget a Huawei

Új telefont tervezget a Huawei

Máris megtámadták a tervezetet, amely betiltaná Kaliforniában a hagyományos autók forgalmazását

Máris megtámadták a tervezetet, amely betiltaná Kaliforniában a hagyományos autók forgalmazását