Tetszett a cikk?

Többezer tonnányi amerikai élelmiszersegélyt utasít vissza az éhezéstől sújtott Zimbabwe, mert a szállítmányok génkezelt kukoricát tartalmaznak. Az első tízezer tonnányi, tonnánként 95 dollár értékű amerikai szállítmány júniusban indult útnak, ám sorsa azóta is bizonytalan.

Öt afriaki ország, Zimbabwe, Lesotho, Malawi, Mozambik és Szváziföld néz szembe a szárazság miatti éhség fenyegetésével. Az aszály és a rossz állapotban levő gazdaság következtében Zimbabwe tizenkétmillió lakosának felét veszélyezteti az éhínség. A zimbabwei kormány azonban máshova iránytíja az amerikai élelmiszer-szállítmányokat, mert elutasítja a géntechnológia használatát.
A géntechnológiai hívei élesen bírálják Robert Mugabét és a zimbabwei kormányt, amiért éhező polgárainak életénél előbbre helyezi politikai presztízsszempontjait. Más elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az országnak jó oka van, hogy ne fogadja a génkezelt kukorica-szállítmányokat. Ha ugyanis a magok egy részét elfogyasztás helyett elvetik, akkor a nyomukban kinövő kukorica pollenje megváltoztathatja a környező földeken termő, hagyományos kukoricát. Ez pedig veszélyezteti Zimbabwe kukoricaexportját, mert számos európai piacon nem tudná eladni a génmanipulált terméket az ottani szabályozás miatt. Az Egyesült Államok azzal oldhatná fel a jelenlegi helyzetet - állítják az elemzők - ha őrölt kukoricát szállítana a térségbe. Zimbabwe is felvetette ezt a lehetőséget, a tonnánként huszonöt dolláros őrlési költséget azonban egyelőre nem állnák sem a szállítók, sem az amerikai segélyszervezetek, sem a fogadó ország.

Zimbabwe, amely egyébként hosszú ideje támogatja a kukoricatermesztés olyan fejlesztését, amely illik a helyi agrárkultúra viszonyaihoz, nemcsak technológiai okokból utasíthatta vissza a szállítmányokat. A génkezelt magok beengedése jogi problémákat is felvet. A többnyire az Egyesült Államok által erőltetett kereskedelmi szabályozás következtében ugyanis a zimbabwei gazdáknak a szabadalmaztatott eljárással termesztett magokat elvben tilos volna megőrizniük és később elvetniük.

A Nemzetközi Élelmezésügyi Kutatóintézet washingtoni központjában mindenesetre úgy gondolják, Robert Mugabe felelőtlenül cselekszik. Szerintük az élelmiszersegélyek ügyét Amerika- és Nyugat-ellenes politikai erődemonstrációra használja fel, amiért kormányát és az ország antidemokratikus viszonyait számos nyugati kritika érte. Egyes elemzők szerint azonban az USA magatartása etikátlan, mert ahelyett, hogy állná az őrlés költségeit, a segélyszállítmányokat használja fel arra, hogy terjessze génkezelt termékeit. Robert Mugabe ezt mondta országa parlamentjében: "Küzdünk a szárazság okozta problémákkal, de józanul kell gondolkodnunk. A kétségbeesés és az anyagi kényszer okozta rossz döntéseink veszélyeztethetik mezőgazdaságunk jövőjét." Amerikai kormánykörök azonban úgy vélik, ahogy nő az éhínség, úgy nő majd a zimbabwei kormány fogadókészsége is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bizonyítékot találhattak a tudósok arra, hogy folyékony víz van a Mars felszíne alatt

Bizonyítékot találhattak a tudósok arra, hogy folyékony víz van a Mars felszíne alatt

Súlyosabb büntetést kért a főügyészség Vizoviczkire

Súlyosabb büntetést kért a főügyészség Vizoviczkire

A konferenciaturizmusnak is kampó, és ezen az online rendezvények sem segítenek

A konferenciaturizmusnak is kampó, és ezen az online rendezvények sem segítenek