Ingyen repülőjegy és állatkerti belépő, állami imanap és szimultán countryzene - csak néhány a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás évfordulójára szervezett amerikai akciók közül. A sokkot feldolgozni talán máig sem tudó amerikaiak előtt nehéz feladat áll: megtalálni a megemlékezés méltó módját. Az Egyesült Államokban mindenki - kis és nagy közösségek, vállalatok - a maga módján próbál egyrészt emléket állítani az áldozatoknak, másrészt a nemzeti büszkeségen esett csorbát - ha jelképesen is - minden létező eszközzel kiköszörülni.

A szomorú dátum közeledtének jeleként már a nyár közepén világossá vált a légi közlekedés várható visszaesése 2002. szeptember 11-én. A Spirit légitársaság erre úgy válaszolt, hogy az aznapi járataira ingyen kínálta az összes jegyet. A reklámfogásnak sem utolsó akciót a vállalat vezetője elsősorban hazafias tettnek tekinti, amelynek révén az amerikaiak bebizonyíthatják: a terror nem tántoríthatja el őket szabadságjogaik gyakorlásától.
Szintén a repülés iránti bizalom visszaállítása és a légügyi szakma hazafias buzgalmának demonstrálása céljából indul augusztus 11-én az Amerika Keresztülrepülése nevű projekt. Ez abból áll, hogy az akcióban résztvevő pilóták egy hónapig keresztül-kasul repülik az Egyesült Államokat, majd New Yorkba érkezve légiparádét tartanak az elpusztult Világkereskedelmi Központ romjai fölött, végül szeptember 11-én a tagállamok egy-egy zászlaját ünnepélyesen átadják a város lakóinak.
A tavaly szeptemberi eseményekben kevésbé érintett szakmák képviselői is igyekeznek kitenni magukért. A Lyric Street country-lemezkiadó és a helyi Vöröskereszt kezdeményezésére szeptember 11-én reggel 9 óra 11 perckor az ország számos helyi rádiójában fog egyszerre felcsendülni az Ahol a csillagok, a sávok és a sas repülnek című hazafias country-sláger, amely a szervezők szerint "elősegíti az ország sebeinek begyógyulását".
A zenében kereshetnek megnyugvást azok is, akik a Gördülő Requiem akció valamelyik rendezvényére látogatnak el:  a felhívás szerint helyi kórusok fogják világszerte előadni Mozart Requiemjét, mégpedig a dátumválasztó vonaltól kezdve minden időzónában helyi idő szerint reggel 8 óra 46 perctől - ekkor csapódott be New Yorkban az első repülőgép.
Bruce Springsteen nemrég megjelent és máris óriási sikert aratott lemezétől, valamint Neil Young Let's Roll című (a United 93-as járat terroristákkal szembeszálló utasainak emléket állító) dalától eltekintve a szeptember 11-i katasztrófa művészeti feldolgozásával a legtöbb alkotó meg kívánja várni a gyászév leteltét. Az évforduló napján azonban számos múzeum és kiállítóterem megnyitja az eseményekkel foglalkozó tematikus tárlatát, ráadásul ezen a napon minden amerikai múzeum (és állatkert) ingyen látogatható.
Se szeri, se száma az egyéb kezdeményezéseknek. Különböző szervezetek társadalmi munkára - szemétszedés, ételosztás - biztatják közösségük tagjait az évforduló napján, kisvárosok és egész államok szerveznek közös imanapot (Tennessee ezt törvénybe is iktatta), a legkülönfélébb vallások hívei pedig saját rítusaikat gyakorolják: a labirintushívők például közös labirintusjárásra invitálják az érdeklődőket, az emlékezés jegyében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus