Tetszett a cikk?

Tömeges ujjlenyomatvétel folyik az ausztráliai Norfolk szigetén, önkéntes alapon. E furcsa módszerrel a legendás Bounty hadihajó lázadóinak leszármazottai egy gyilkost keresnek. 150 év óta először történt ilyen súlyos bűntény a szigeten.

A gyilkosság még márciusban történt, amikor egy ismeretlen tettes megkéselte a 29 éves ausztrál Janelle Pattont. A gyilkossági ügyben eljáró ausztrál rendőrség abban reménykedik, hogy az önkéntes ujjlenyomatvétel segítségével sikerül megtalálni a tettest. Ennek érdekében a hatóságok nemcsak a sziget lakóit ellenőrzik, hanem azt a 680 turistát is, akik a gyilkosság pillanatában Norfolkon tartózkodott.
Az eset egyik pillanatról a másikra félelemmel töltötte el a helyieket, akik eddig nem zárták be házaik kapuját, sőt, gépkocsijukban hagyták slusszkulcsaikat is. A sziget lakóinak egyébként még ma is csaknem 30 százaléka a Bounty lázadói leszármazottjának vallja magát, s mivel sokan viselik ugyanazt a nevet, egyesek a sziget telefonkönyvében megkülönböztető becenévvel szerepelnek.
A Bountyn - a brit királyi flotta hajóján - 1788-ban tört ki a lázadás William Bligh kapitány ellen, a legenda szerint a parancsnok kegyetlenkedései miatt, más források szerint azért, mert Bligh nem engedte, hogy a legénység tahiti lányokat vigyen a hajóra. A kapitányt tizenhat hű emberével együtt egy csónakba tették Tonga szigete körül, a lázadók pedig - Fletcher Christian első tiszt vezérletével - a Csendes-óceáni Pitcairn szigetén telepedtek le. A történetet az elmúlt évtizedekben többször megfilmesítették, Christian szerepét Errol Flynn, Clark Gable és Marlon Brando is alakította. Az utódok egy része 1856-ban hajózott át Norfolkra, amelyet még 1774-ben James Cook kapitány fedezett fel. A sziget egészen 1855-ig Ausztrália egyik legkeményebb fegyenctelepe volt, jelenleg Ausztrália vámszabad területe, lakói pedig a XVIII. századi angol és egy polinéziai nyelv egyedül álló keverékét beszélik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyártásba kerül a Polestar futurisztikus androidos új villanyautója

Gyártásba kerül a Polestar futurisztikus androidos új villanyautója

Köves Slomó: Az "ellenséges légkör" miatt végleg kivonul a sajtóból az EMIH

Köves Slomó: Az "ellenséges légkör" miatt végleg kivonul a sajtóból az EMIH

Áprilisig rendeződött Iványiék ügye a gázszolgáltatóval

Áprilisig rendeződött Iványiék ügye a gázszolgáltatóval