Dr. Philip Nitschke, az eutanáziamozgalom régi harcosa olyan új eszközzel készül ellátni a szenvedéseiket megelégelő halálos beteg embereket, amely külső segítség nélkül is használható, és kispénzű páciensei számára is elérhető. Az ausztrál orvos korábban azzal szerzett hírnevet magának, hogy a 90-es években - amikor a kegyes halált ideiglenesen legalizálták - négy embert is a halálba segített.

Az eszköz nem más, mint egy különlegesen kialakított műanyag zsák: ha a távozni kívánó a fejére helyezi, éppen annyi levegő fér el benne, hogy a beteg még képes legyen elaludni, és álmában érje a fulladásos halál. Az "Exit Bag" névre keresztelt tárgyat Nitschke eutanáziát pártoló Exit Australia egyesületének tagjai kaphatják majd meg, miután alapos jogi, fiziológiai és technikai felkészítést kaptak az egyesület valamelyik tanfolyamán.
Az öngyilkosság és az abban való közreműködés, segítségnyújtás ma Ausztráliában mindenhol illegális. A fizikusságról 42 éves korában az orvostudományra átnyergelt dr. Nitschke azonban úgy véli, megtalálta a megfelelő jogi kiskaput: "Bárki hozzájuthat egy nejlonzacskóhoz" - mondja. A megoldás másik előnye az, hogy az optimálisnak tekintett gyógyszeres megoldásnál lényegesen olcsóbb, így az Exit Australia olyan tagjai is kihasználhatják, akik nem képesek a "kezelést" nagy összegű adománnyal ellentételezni.
Ausztrália Northern Territory nevű tartományában 1996-tól egy rövid ideig engedélyezték az aktív eutanáziát   - ez idő alatt Nitschke négy súlyos, gyógyíthatatlan beteget szabadított meg szenvedéseitől -, de az ausztrál szenátus a tiltakozások hatására a következő évben - felülbírálva a liberális helyi szabályozást - ismét betiltotta a kegyes halált. A doktornál azóta többször is vizsgálódtak a hatóságok a vele kapcsolatban álló súlyos betegek öngyilkosságai, illetve az általa indított "Hogyan haljunk meg?" kurzusok miatt. Az Exit Bag-ek tervezett augusztus 20-i bemutatója is elmaradhat, ha addig sikerül bebizonyítani a műanyag zsákok előállításának törvénytelen voltát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Óriási szerencséje volt a kisfiúnak, aki pár másodpercen belül kétszer is meghalhatott volna – videó

Óriási szerencséje volt a kisfiúnak, aki pár másodpercen belül kétszer is meghalhatott volna – videó

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Tudnak élni: két apáca elsikkasztott, majd eljátszott félmillió dollárt Las Vegasban

Tudnak élni: két apáca elsikkasztott, majd eljátszott félmillió dollárt Las Vegasban

Kiakadt a Mozilla első embere a Microsoft böngészős fejlesztése miatt

Kiakadt a Mozilla első embere a Microsoft böngészős fejlesztése miatt

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk