Tetszett a cikk?

Dr. Philip Nitschke, az eutanáziamozgalom régi harcosa olyan új eszközzel készül ellátni a szenvedéseiket megelégelő halálos beteg embereket, amely külső segítség nélkül is használható, és kispénzű páciensei számára is elérhető. Az ausztrál orvos korábban azzal szerzett hírnevet magának, hogy a 90-es években - amikor a kegyes halált ideiglenesen legalizálták - négy embert is a halálba segített.

Az eszköz nem más, mint egy különlegesen kialakított műanyag zsák: ha a távozni kívánó a fejére helyezi, éppen annyi levegő fér el benne, hogy a beteg még képes legyen elaludni, és álmában érje a fulladásos halál. Az "Exit Bag" névre keresztelt tárgyat Nitschke eutanáziát pártoló Exit Australia egyesületének tagjai kaphatják majd meg, miután alapos jogi, fiziológiai és technikai felkészítést kaptak az egyesület valamelyik tanfolyamán.
Az öngyilkosság és az abban való közreműködés, segítségnyújtás ma Ausztráliában mindenhol illegális. A fizikusságról 42 éves korában az orvostudományra átnyergelt dr. Nitschke azonban úgy véli, megtalálta a megfelelő jogi kiskaput: "Bárki hozzájuthat egy nejlonzacskóhoz" - mondja. A megoldás másik előnye az, hogy az optimálisnak tekintett gyógyszeres megoldásnál lényegesen olcsóbb, így az Exit Australia olyan tagjai is kihasználhatják, akik nem képesek a "kezelést" nagy összegű adománnyal ellentételezni.
Ausztrália Northern Territory nevű tartományában 1996-tól egy rövid ideig engedélyezték az aktív eutanáziát   - ez idő alatt Nitschke négy súlyos, gyógyíthatatlan beteget szabadított meg szenvedéseitől -, de az ausztrál szenátus a tiltakozások hatására a következő évben - felülbírálva a liberális helyi szabályozást - ismét betiltotta a kegyes halált. A doktornál azóta többször is vizsgálódtak a hatóságok a vele kapcsolatban álló súlyos betegek öngyilkosságai, illetve az általa indított "Hogyan haljunk meg?" kurzusok miatt. Az Exit Bag-ek tervezett augusztus 20-i bemutatója is elmaradhat, ha addig sikerül bebizonyítani a műanyag zsákok előállításának törvénytelen voltát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bajorország kormányfője betiltaná 2035-től a hagyományos meghajtású autók forgalmazását

Bajorország kormányfője betiltaná 2035-től a hagyományos meghajtású autók forgalmazását

Újabb 12 áldozata van a járványnak, 950 új fertőzöttet találtak

Újabb 12 áldozata van a járványnak, 950 új fertőzöttet találtak

Pozitívra változtatta Magyarország adóskilátását a Moody's

Pozitívra változtatta Magyarország adóskilátását a Moody's