A hágai nemzetközi törvényszék előtt álló Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök pártja, a Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP) a múlt csütörtökön az ország egyik legismertebb és legünnepeltebb színészét, Velimir Bata Zsivojinovicsot választotta jelöltjéül a szeptember 29-ére kiírt szerbiai elnökválasztásra. Belgrádi elemzők szerint e döntéssel – melyet egyébként maga Milosevics nem támogatott - az SZSZP vezetése végleg kivonta pártját a való politikai életből, s visszavonhatatlanul behúzta egy maga teremtette szimbólumvilágba.

Velimir Bata Zsivojinovics neve fogalom Jugoszláviában: a színész 1955-ös debütálása óta csaknem kétszázhatvan alkotásban szerepelt, partizánfilmekben, szappanoperákban és irodalmi műveken alapuló tévéjátékokban egyaránt. Szimbolikus képviselője annak az embertípusnak, melyet a legtalálóbb kifejezéssel talán a "nép emberének" nevezhetnénk. Szerepeiben Bata legtöbbször egyszerű, józan paraszti ésszel bőségesen ellátott kisembert alakít, aki mindig, minden helyzetben feltalálja magát az örökké zűrzavaros Balkánon,ráadásul anélkül, hogy szembehelyezkedne a hatalommal.
Nem csoda hát, ha Zsivojinovics figurája mintaként szolgált a milosevicsi "népi szocializmusban" (és az azt megelőző titói korszakban is). Az SZSZP nevében szocialista, retorikájában azonban inkább afféle tradicionális értékeket előtérbe helyező néppártként szeretett mutatkozni. A párt képviselői ma úgy érzik: csak a már korábban is kipróbált és bevált értékek újbóli, hangsúlyozott felvállalásával lehet esélyük a szeptemberi választáson. Ehhez van szükségük egy olyan emberre, aki mindezt megtestesíti, egy emberre, aki a kampány során képes egy program nélküli, üres párt minden hiányosságát és torzulását elfedni. A győzelemre azonban Batával sincs sok esélyük a szocialistáknak: a közvélemény-kutatások szerint a verseny a jelenlegi államfő, Vojiszlav Kostunica és a szerbiai kormánykoalíció, a DOS által támogatott Miroljub Labusz szövetségi külgazdasági miniszter között dől majd el.
Az SZSZP legújabb "nagy dobását" talán a belgrádi B92 rádió internetes oldalának publicistája fogta meg legjobban, mikor azt írta: Milosevics saját filmjében, melyben egy egész ország asszisztált neki, mindig is Bata Zsivojinovicsot akarta játszani; most pedig, íme, Zsivojinovics játssza Milosevicset…

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A világ legnagyobb gyémántját találhatták meg Kanadában - fotó

A világ legnagyobb gyémántját találhatták meg Kanadában - fotó

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Stadionországban a győzelem számít, a NER vállalkozói már győztesnek érezhetik magukat

Stadionországban a győzelem számít, a NER vállalkozói már győztesnek érezhetik magukat

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?