Tetszett a cikk?

A hágai nemzetközi törvényszék előtt álló Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök pártja, a Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP) a múlt csütörtökön az ország egyik legismertebb és legünnepeltebb színészét, Velimir Bata Zsivojinovicsot választotta jelöltjéül a szeptember 29-ére kiírt szerbiai elnökválasztásra. Belgrádi elemzők szerint e döntéssel – melyet egyébként maga Milosevics nem támogatott - az SZSZP vezetése végleg kivonta pártját a való politikai életből, s visszavonhatatlanul behúzta egy maga teremtette szimbólumvilágba.

Velimir Bata Zsivojinovics neve fogalom Jugoszláviában: a színész 1955-ös debütálása óta csaknem kétszázhatvan alkotásban szerepelt, partizánfilmekben, szappanoperákban és irodalmi műveken alapuló tévéjátékokban egyaránt. Szimbolikus képviselője annak az embertípusnak, melyet a legtalálóbb kifejezéssel talán a "nép emberének" nevezhetnénk. Szerepeiben Bata legtöbbször egyszerű, józan paraszti ésszel bőségesen ellátott kisembert alakít, aki mindig, minden helyzetben feltalálja magát az örökké zűrzavaros Balkánon,ráadásul anélkül, hogy szembehelyezkedne a hatalommal.
Nem csoda hát, ha Zsivojinovics figurája mintaként szolgált a milosevicsi "népi szocializmusban" (és az azt megelőző titói korszakban is). Az SZSZP nevében szocialista, retorikájában azonban inkább afféle tradicionális értékeket előtérbe helyező néppártként szeretett mutatkozni. A párt képviselői ma úgy érzik: csak a már korábban is kipróbált és bevált értékek újbóli, hangsúlyozott felvállalásával lehet esélyük a szeptemberi választáson. Ehhez van szükségük egy olyan emberre, aki mindezt megtestesíti, egy emberre, aki a kampány során képes egy program nélküli, üres párt minden hiányosságát és torzulását elfedni. A győzelemre azonban Batával sincs sok esélyük a szocialistáknak: a közvélemény-kutatások szerint a verseny a jelenlegi államfő, Vojiszlav Kostunica és a szerbiai kormánykoalíció, a DOS által támogatott Miroljub Labusz szövetségi külgazdasági miniszter között dől majd el.
Az SZSZP legújabb "nagy dobását" talán a belgrádi B92 rádió internetes oldalának publicistája fogta meg legjobban, mikor azt írta: Milosevics saját filmjében, melyben egy egész ország asszisztált neki, mindig is Bata Zsivojinovicsot akarta játszani; most pedig, íme, Zsivojinovics játssza Milosevicset…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Putyin ingyen adná az orosz koronavírus-vakcinát az ENSZ munkatársainak

Putyin ingyen adná az orosz koronavírus-vakcinát az ENSZ munkatársainak

Tömeges leépítés és több száz milliárdos lánctartozás is sújtja az építőipart

Tömeges leépítés és több száz milliárdos lánctartozás is sújtja az építőipart

Szijjártótól vár válaszokat az utazó újságírók listázása miatt a MÚOSZ

Szijjártótól vár válaszokat az utazó újságírók listázása miatt a MÚOSZ