Az  olimpiák történetének legkegyetlenebb merénylete harminc éve, 1972. szeptember 5-én történt Münchenben. A Fekete Szeptember nevű arab terrorista csoport tizenegy izraeli sportolót mészárolt le.

A csoport nyolc tagja hajnalban hatolt be az olimpiai faluba. Kilenc izraeli sportolót túszul ejtettek, kettőt pedig, akik még a behatoláskor ellenállást tanúsítottak, azonnal lelőttek.  Kora reggel tárgyalások kezdődtek a túszejtőkkel, akik közölték: ők palesztinok, és foglyaik életéért cserében 234 bebörtönzött terrorista szabadon engedését követelik, maguknak pedig szabad elvonulást. (A listán a palesztin nevek között ott szerepelt a Németországban börtönben levő Andreas Baader és Ulrike Meinhof is.) Ellenkező esetben kivégzik a túszokat: a határidő lejárta után, óránként megölnek közülük egyet-egyet.  A Fekete Szeptember először déli határidőt tűzött ki, majd az egyezkedés során többször módosította az ultimátumot.
Az épületet mesterlövészek vették körül, az eseményeket pedig közvetítették a televíziók. A terroristákkal tárgyaló német kormánydelegációt Hans-Dietrich Genscher belügyminiszter vezette. A német kormány felvette a kapcsolatot Izrael kormányával, amely megtagadta a követelések teljesítését.  Minthogy a sportolóknak otthont adó házban lehetetlen lett volna egy szabadítóakciót lebonyolítani, a németek megpróbálták húzni az időt és csapdát állítottak. Megállapodtak a terroristákkal a szabad elvonulás feltételeiben; abban, hogy egy Lufthansa-járat Kairóba szállítja őket és foglyaikat. A terroristák azt remélték, az izraeli kormány ott már hajlandó lesz tárgyalni velük. Este az olimpiai faluból két helikopter vitte a repülőtérre a Fekete Szeptember fegyvereseit és a túszokat. A rendőrség csak későn fedezte fel, hogy nem öt, hanem nyolc fegyveresből áll a csoport, így nincs elegendő számú mesterlövész a tervezett túszmentéshez, ám a mentőakciót ennek ellenére megkezdték. A mesterlövészek tüzet nyitottak a merénylőkre, a többórás tűzharc a tévékamerák előtt zajlott. A mentőakció tragikus véget ért, a terroristák felrobbantották a túszokat szállító helikoptert, így mind a tizenegy sportoló életét vesztette. Öt terrorista és egy német rendőr meghalt, három merénylőt elfogtak (őket később egy repülőgép-eltérítés nyomán a német hatóságok túszokra cserélték).
A Fekete Szeptember csoport egy 1970-es akcióról kapta a nevét, amelyben a jordániai hatóságok terroristákat utasítottak ki az országból. A csoport célpontjai amerikai, brit, izraeli, francia érdekeltségek voltak, de szembenálltak a mérsékelt palesztinokkal is, így a PFSZ kevésbé radikális szárnyaival. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának terrorizmus-adatbázisa szerint Líbiából és Libanonból irányították a csoportot, s ők felelősek az 1986-os római és bécsi repülőtéri merényletekért, valamint egy görög turistahajó 1988-as megtámadásáért is. Más források szerint a csoport már 1974-ben befejezte tevékenységét.
A müncheni olimpiai viadal a tragédia után folytatódott, annak ellenére, hogy szeptember 6-án, éppen a német és a magyar labdarúgó válogatott mérkőzésén, tüntetni kezdett a közönség. A sportolók közül Mark Spitz és Olga Korbut elhagyta Münchent. Izraelben a müncheni mészárlást követően különleges egységet állítottak fel, amelynek feladata a merénylet kiterveléséért és végrehajtásáért felelősök kilétének tisztázása, megtalálálása és likvidálása volt. A listán szereplő tizenegy ember közül nyolcat öltek meg. Az izraeli sportolók hozzátartozói azzal vádolták a német és a bajor kormányt, hogy nem tett meg mindent a merénylet elkerüléséért, a sportolók biztonságáért, illetve felelőtlenül kezdett a túszmentő akcióba.  2001-ben végül 3 millió dollár kártérítést ajánlott fel Németország a hozzátartozóknak. A pénzt mindeddig nem kapták meg, s hivatalosan Németország sem ismerte el felelősségét a történtekben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Őrület volt az Ajax–Bayern, kikapott a Juventus és a Manchester United

Őrület volt az Ajax–Bayern, kikapott a Juventus és a Manchester United

Külkereskedőként dolgozott, ma Szlovákia egyik leggazdagabb asszonya

Külkereskedőként dolgozott, ma Szlovákia egyik leggazdagabb asszonya

TGM: Mit tegyen a parlamenti ellenzék?

TGM: Mit tegyen a parlamenti ellenzék?

Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg

Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség