Tetszett a cikk?

Az  olimpiák történetének legkegyetlenebb merénylete harminc éve, 1972. szeptember 5-én történt Münchenben. A Fekete Szeptember nevű arab terrorista csoport tizenegy izraeli sportolót mészárolt le.

A csoport nyolc tagja hajnalban hatolt be az olimpiai faluba. Kilenc izraeli sportolót túszul ejtettek, kettőt pedig, akik még a behatoláskor ellenállást tanúsítottak, azonnal lelőttek.  Kora reggel tárgyalások kezdődtek a túszejtőkkel, akik közölték: ők palesztinok, és foglyaik életéért cserében 234 bebörtönzött terrorista szabadon engedését követelik, maguknak pedig szabad elvonulást. (A listán a palesztin nevek között ott szerepelt a Németországban börtönben levő Andreas Baader és Ulrike Meinhof is.) Ellenkező esetben kivégzik a túszokat: a határidő lejárta után, óránként megölnek közülük egyet-egyet.  A Fekete Szeptember először déli határidőt tűzött ki, majd az egyezkedés során többször módosította az ultimátumot.
Az épületet mesterlövészek vették körül, az eseményeket pedig közvetítették a televíziók. A terroristákkal tárgyaló német kormánydelegációt Hans-Dietrich Genscher belügyminiszter vezette. A német kormány felvette a kapcsolatot Izrael kormányával, amely megtagadta a követelések teljesítését.  Minthogy a sportolóknak otthont adó házban lehetetlen lett volna egy szabadítóakciót lebonyolítani, a németek megpróbálták húzni az időt és csapdát állítottak. Megállapodtak a terroristákkal a szabad elvonulás feltételeiben; abban, hogy egy Lufthansa-járat Kairóba szállítja őket és foglyaikat. A terroristák azt remélték, az izraeli kormány ott már hajlandó lesz tárgyalni velük. Este az olimpiai faluból két helikopter vitte a repülőtérre a Fekete Szeptember fegyvereseit és a túszokat. A rendőrség csak későn fedezte fel, hogy nem öt, hanem nyolc fegyveresből áll a csoport, így nincs elegendő számú mesterlövész a tervezett túszmentéshez, ám a mentőakciót ennek ellenére megkezdték. A mesterlövészek tüzet nyitottak a merénylőkre, a többórás tűzharc a tévékamerák előtt zajlott. A mentőakció tragikus véget ért, a terroristák felrobbantották a túszokat szállító helikoptert, így mind a tizenegy sportoló életét vesztette. Öt terrorista és egy német rendőr meghalt, három merénylőt elfogtak (őket később egy repülőgép-eltérítés nyomán a német hatóságok túszokra cserélték).
A Fekete Szeptember csoport egy 1970-es akcióról kapta a nevét, amelyben a jordániai hatóságok terroristákat utasítottak ki az országból. A csoport célpontjai amerikai, brit, izraeli, francia érdekeltségek voltak, de szembenálltak a mérsékelt palesztinokkal is, így a PFSZ kevésbé radikális szárnyaival. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának terrorizmus-adatbázisa szerint Líbiából és Libanonból irányították a csoportot, s ők felelősek az 1986-os római és bécsi repülőtéri merényletekért, valamint egy görög turistahajó 1988-as megtámadásáért is. Más források szerint a csoport már 1974-ben befejezte tevékenységét.
A müncheni olimpiai viadal a tragédia után folytatódott, annak ellenére, hogy szeptember 6-án, éppen a német és a magyar labdarúgó válogatott mérkőzésén, tüntetni kezdett a közönség. A sportolók közül Mark Spitz és Olga Korbut elhagyta Münchent. Izraelben a müncheni mészárlást követően különleges egységet állítottak fel, amelynek feladata a merénylet kiterveléséért és végrehajtásáért felelősök kilétének tisztázása, megtalálálása és likvidálása volt. A listán szereplő tizenegy ember közül nyolcat öltek meg. Az izraeli sportolók hozzátartozói azzal vádolták a német és a bajor kormányt, hogy nem tett meg mindent a merénylet elkerüléséért, a sportolók biztonságáért, illetve felelőtlenül kezdett a túszmentő akcióba.  2001-ben végül 3 millió dollár kártérítést ajánlott fel Németország a hozzátartozóknak. A pénzt mindeddig nem kapták meg, s hivatalosan Németország sem ismerte el felelősségét a történtekben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán legyűrte Merkelt - így értékelik a német lapok az új EU-javaslatot

Orbán legyűrte Merkelt - így értékelik a német lapok az új EU-javaslatot

Esővel idővel indul a jövő hét, zivatarok is lehetnek hétfőn

Esővel idővel indul a jövő hét, zivatarok is lehetnek hétfőn

Bajnai cáfolta, hogy visszatérne a politikába

Bajnai cáfolta, hogy visszatérne a politikába