A november végére Nigériába tervezett Miss World verseny bojkottálásával fenyegetnek afrikai szépségkirálynők, a belga és francia versenyző pedig visszalépett. Így próbálnak nyomást gyakorolni a nigériai kormányra, hogy akadályozza meg a 30 éves Amina Lawal megkövezéséses kivégzését, amelyet egy iszlám bíróság rendelt el, mert az elvált asszony házassági kötelék nélkül szülte meg gyermekét.

Amina Lawal ügye megmozgatta a világ közvéleményét. Az Amnesty International birt csoportja eddig 1,1 millió aláírást gyűjtött honlapján (http://www.mertonai.org/amina/) a márciusban meghozott ítélet megsemmisítése érdékében. Az Egyesült Királyság, az EU, valamint Új-Zéland, Ausztrália, Mexikó, Franciaország, Svédország, Törökország  kormánya már hivatalosan is kifejezte tiltakozását az ítélet miatt, s a nemzetközi nyomás hatására Nigéria igazságügyminisztere, Kanu Agabi augusztusban kimondta: "Ellenezzük az ítéletet". Noha a nigériai kormány nem akar látványosan öszetűzésbe kerülni az iszlám tartományokkal, múlt hónap végén az ország elnöke is kénytelen volt felzárkózni az igazságügyminiszter mögé. Olusegun Obasanjo először kijelentette, "könnyeket ejt" az asszonyért, de ha az Amina Lawal ügyvédnője által benyújtott fellebbezését elutasítja az iszlám törvényszék, nem tudja megakadályozni a végrehajtást. A Miss World rendezősége és a lemondással fenyegető szépségkirálynők - köztük van Elefántcsontpart és Kenya reprezentánsa is - nyomására az elnök hivatalos közleményében már úgy nyilatkozott, a szövetségi vezetés ellenzi a halálos ítéletet, s jelezte, vannak felsőbb fórumok, amelyek felülvizsgálják Amina ügyét.
Az iszlám törvénykezés, a sharia az ország harminchat tartományából tizenkettőben van érvényben, ám bevezetése óta ilyen ítéletet még nem hajottak végre Nigériában. Igaz, többen néztek már farkasszemet az égetéses és megkövezéses halál lehetőségével. Legutóbb a tavaly októberben, a hasonló okok miatt elítélt, 35 éves Szafija Husszaini, akit a nemzetközi tiltakozás hatására felmentettek - az ítélet formai hiányosságai miatt. 
Nigéria vezetésének nem mellékes, hogy az iszlám csoportok felháborodását kiváltó, de az országképet pozitív módon befolyásoló Miss World ne maradjon el. Ez pedig megmentheti Amina életét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult

Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult

15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak

15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét