Tetszett a cikk?

Egy német újságírónak néhány mondat erejéig sikerült szóra bírnia chilei otthonában Margot Honeckert, Erich Honecker egykori NDK-vezető feleségét. A rövid beszélgetésekből sok újat nem tudnak meg a német televíziónézők, de az ország leggyűlöltebb asszonyaként számon tartott Margot újbóli megjelenése - október 9-én este a közszolgálati ARD műsorán - így is sokkoló lesz sok ember számára.

Az egykori NDK legjobban utált asszonya meggyőződéses kommunistaként nyilatkozik, valójában azonban nagyon is polgári életet él - jellemzi Thomas Grimm riporter a most 75 éves Margot Honeckert. Grimm, aki másfél évi munkájának köszönheti, hogy eljutott Margot Honecker chilei otthonába, a Honecker futása - egy kommunista utolsó évei című 45 perces dokumentumfilmjéhez gyűjtött anyagokat. Grimm munkája, melyet október 9-én mutatnak be Németországban az ARD csatornáján, gondosan dokumentálva követi azt az utat, amelyet az egykori keletnémet vezető járt be 1989-es bukásától 1994-ben bekövetkezett haláláig. Honeckert előbb Moszkvába menekítették, majd kiadták Németországnak, ahol egy büntetőper várt rá a belső német határokra vonatkozó tűzparancs kiadása miatt. A súlyosan beteg Honecker ellen azonban megszüntették az eljárást, és engedélyezték, hogy házaspár Chilébe utazzon. Az egykori keletnémet vezető itt halt meg, 1994-ben.
A Grimm által megszólaltatott Margot Honecker a találkozók alkalmával szokatlanul bőbeszédű volt, a "demokratikus köztársaságban" betöltött saját szerepéről azonban nem volt hajlandó beszélni. Az egykori NDK első asszonya - bár csak alapfokú végzettséggel rendelkezett  1963 és 1989 között népművelési miniszterként tevékenykedett. Miss Bildung (Képzettség asszony), ahogy Margot Honeckert a háta mögött gúnyolták, nevéhez fűződik többek közt az a kevéssel a bukás előtt, a 80-as évek végén bevezetett rendelet, mely - Civilvédelem jelszó alatt - előírta az iskolás gyermekek fegyverhasználatra való okítását. Margot Honecker bűnei közé sorolják még a diákok folyamatos és agresszív politikai befolyásolását, a vallásos gyermekek diszkriminációját, valamint a kémkedéssel megvádolt, illetve az országot elhagyott állampolgárok gyermekeinek hatóság által kényszerített örökbeadását.
A ma egy biztonságos lakópark sorházában élő Margot Honecker változatlanul meggyőződéses kommunistának vallja magát, s elítélően nyilatkozik a rendszer bomlasztóiról; Günter Schabowskit, a Német Szocialista Egységpárt Politikai Bizottságának tagját, aki - szerinte elhamarkodottan - Kelet-Berlinben bejelentette az NDK-határok megnyitását, egyenesen gazembernek nevezi. Margot szilárdan meg van győződve afelől, hogy urát nem népe, hanem saját tábora buktatta meg. "Gorbacsov elcsavarta az emberek fejét" - jegyzi meg haragosan.
Manapság nem sok honfitársa látogatja Margot Honeckert, mégsincs teljesen elzárva Németországtól: nézi a Deutsche Welle adásait, olvassa a Spiegel és a Neue Deutschland lapokat, ezenkívül napi emailkapcsolatban áll német ismerőseivel - számol be az egykori keletnémet First Lady mindennapjairól Grimm. A sokáig megközelíthetetlen Margot az újságírónak bevallja: szívesen hazatérne, hogy meglátogassa Berlinben élő testvérét, de fél a médiahisztériától, amely németországi megjelenését várhatóan követné. Szenzáció azonban így is lesz. A filmben ugyanis Grimm beszámol arról is, hogy a Margotnál látott Honecker-útlevél chilei vízuma négy nappal a Honeckert felmentő berlini ítélet előtt került az okmányba. Ez újabb bizonyíték arra vonatkozóan, hogy Honecker kiutazása nem spontán menekülés volt, hanem előre megszervezett menekítés - mutat rá Grimm.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miközben gyengélkedik a forint, Matolcsy inkább az évtized arculatáról beszél

Miközben gyengélkedik a forint, Matolcsy inkább az évtized arculatáról beszél

Grillezésre kihegyezett új Nissan Navara készült Magyarországon

Grillezésre kihegyezett új Nissan Navara készült Magyarországon

Kunetz: Kivéreztetik az Uzsoki kórházat az átvezénylések

Kunetz: Kivéreztetik az Uzsoki kórházat az átvezénylések