Tetszett a cikk?

1999-ben Kína betiltotta a tyigong nevű légzőgyakorlatokon alapuló Falun Gong mozgalmat, követőire, mint a társadalmi rend megbontóira pedig 3-7 évnyi börtönbüntetést, átnevelő-munkatábort tett kiszabhatóvá. Az átnevelőtáborok pedig, ahol az Egyesült Államok külügyminisztériumának az egyes országok vallásszabadságának helyzetéről szóló ezévi jelentése szerint többen meghaltak, a jelek szerint hatékonyan működnek: van, aki - nyilatkozata szerint - szereti is fogvatartóit.

Csen Bin, 57 éves, jelenleg számítástechnikát tanul a kínai Sankszi tartomány egyik egyetemén. A férfi öt évig volt a Falun Gong (más nevén Falun Dafa) mozgalom tagja, 2000-ben tartóztatták le a mozgalommal kapcsolatos kiadványok terjesztése miatt, és büntetésként két év, átnevelő munkatáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Az átnevelőtáborban töltött évek eredményét, az ottani program hatékonyságát plasztikusan mutatja be az angol nyelvű China Daily (CD) napilapban nemrég megjelent, Csennel készült interjú. "Rengeteget hallottam az átnevelőtáborokban történő kínzásokról, amit aztán egyáltalán nem tapasztaltam. Az őrök egytől egyig kedvesek voltak velem, én pedig hálás vagyok ezért nekik" - mesélt Csen a CD-nek. A beszélgetés legnagyobb részében Csen arról beszélt, hogy miként is ábrándult ki a kormány által "gonosz kultusznak" nevezett mozgalomból, táborozásának második évében. "A 2001-es tavaszi ünnepek alatt, amikor elmehettem volna a családomhoz ünnepelni, én inkább a táborban maradtam, hogy könyvek segítségével kiderítsem, hogyan is segíti az egészségemet a Falun Gongban való részvétel. Arra jöttem rá, hogy a tyigong, melyen az egész mozgalom alapul, tulajdonképp ősi kínai gyógymód, melynek technikái a buddhizmusban és a taoizmusban is megtalálhatóak. Tehát nem Li Hongdzsi, a mozgalom alapítója gyógyított meg, hanem a tyigong. Azonban akkoriban én még vakon követtem őt, istennek tekintettem és az egészségem javulását neki tulajdonítottam" - emlékezett vissza a kiábrándulás egyik mozzanatára Csen.

A Falun Gongban való részvételük miatt átnevelő táborba kerültek közül azonban nem mindenki olyan szerencsés, hogy a külföldiek által sűrűn lapozgatott CD hasábjain számoljon be tapasztalatairól. A mozgalom egyik, az Egyesült Államokban üzemeltetett szájtján olvasható közlemények szerint az Írországban tanuló Dzsao Ming például két év után, 1999-ben szabadult ki egy átnevelőtáborból, ahol beszámolója szerint néha egyszerre tíz ember verte őt. A diák úgy tudja, hogy az utóbbi három évben 428 Falun Gong-hívőt kínoztak halálra a táborokban.

Csen azonban, úgy tűnik, a kínai kormány Falun Gong elleni küzdelmének ikonja lesz: a férfit a China Central Television (CCTV) is meghívta: számoljon be szenvedéseiről és fantasztikus felszabadulásáról egy élő műsorban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyedül maradt a varsói magyar nagykövet, amikor nem állt ki a szexuális kisebbségek védelmében

Egyedül maradt a varsói magyar nagykövet, amikor nem állt ki a szexuális kisebbségek védelmében

Mi lesz, ha a maradék kapcsolatunkat is elveszítjük a Duna-parttal?

Mi lesz, ha a maradék kapcsolatunkat is elveszítjük a Duna-parttal?

Véget ér egy korszak: 11 év után végleg beszántják a Farmville-t

Véget ér egy korszak: 11 év után végleg beszántják a Farmville-t