1999-ben Kína betiltotta a tyigong nevű légzőgyakorlatokon alapuló Falun Gong mozgalmat, követőire, mint a társadalmi rend megbontóira pedig 3-7 évnyi börtönbüntetést, átnevelő-munkatábort tett kiszabhatóvá. Az átnevelőtáborok pedig, ahol az Egyesült Államok külügyminisztériumának az egyes országok vallásszabadságának helyzetéről szóló ezévi jelentése szerint többen meghaltak, a jelek szerint hatékonyan működnek: van, aki - nyilatkozata szerint - szereti is fogvatartóit.

Csen Bin, 57 éves, jelenleg számítástechnikát tanul a kínai Sankszi tartomány egyik egyetemén. A férfi öt évig volt a Falun Gong (más nevén Falun Dafa) mozgalom tagja, 2000-ben tartóztatták le a mozgalommal kapcsolatos kiadványok terjesztése miatt, és büntetésként két év, átnevelő munkatáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Az átnevelőtáborban töltött évek eredményét, az ottani program hatékonyságát plasztikusan mutatja be az angol nyelvű China Daily (CD) napilapban nemrég megjelent, Csennel készült interjú. "Rengeteget hallottam az átnevelőtáborokban történő kínzásokról, amit aztán egyáltalán nem tapasztaltam. Az őrök egytől egyig kedvesek voltak velem, én pedig hálás vagyok ezért nekik" - mesélt Csen a CD-nek. A beszélgetés legnagyobb részében Csen arról beszélt, hogy miként is ábrándult ki a kormány által "gonosz kultusznak" nevezett mozgalomból, táborozásának második évében. "A 2001-es tavaszi ünnepek alatt, amikor elmehettem volna a családomhoz ünnepelni, én inkább a táborban maradtam, hogy könyvek segítségével kiderítsem, hogyan is segíti az egészségemet a Falun Gongban való részvétel. Arra jöttem rá, hogy a tyigong, melyen az egész mozgalom alapul, tulajdonképp ősi kínai gyógymód, melynek technikái a buddhizmusban és a taoizmusban is megtalálhatóak. Tehát nem Li Hongdzsi, a mozgalom alapítója gyógyított meg, hanem a tyigong. Azonban akkoriban én még vakon követtem őt, istennek tekintettem és az egészségem javulását neki tulajdonítottam" - emlékezett vissza a kiábrándulás egyik mozzanatára Csen.

A Falun Gongban való részvételük miatt átnevelő táborba kerültek közül azonban nem mindenki olyan szerencsés, hogy a külföldiek által sűrűn lapozgatott CD hasábjain számoljon be tapasztalatairól. A mozgalom egyik, az Egyesült Államokban üzemeltetett szájtján olvasható közlemények szerint az Írországban tanuló Dzsao Ming például két év után, 1999-ben szabadult ki egy átnevelőtáborból, ahol beszámolója szerint néha egyszerre tíz ember verte őt. A diák úgy tudja, hogy az utóbbi három évben 428 Falun Gong-hívőt kínoztak halálra a táborokban.

Csen azonban, úgy tűnik, a kínai kormány Falun Gong elleni küzdelmének ikonja lesz: a férfit a China Central Television (CCTV) is meghívta: számoljon be szenvedéseiről és fantasztikus felszabadulásáról egy élő műsorban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A brit kormányfő most nyerésre áll, kérdés, ez mire lesz elég

A brit kormányfő most nyerésre áll, kérdés, ez mire lesz elég

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Elvesztette a becsületsértési pert Trump ügyvédje ellen az egykori pornócsillag

Elvesztette a becsületsértési pert Trump ügyvédje ellen az egykori pornócsillag

Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály

Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat