A washingtoni orvlövész nem illik a sorozatgyilkosok eddig ismert típusainak egyikébe sem. Feltételezhető, hogy nem rasszista indulatból, vagy frusztrált dühében öl. Ámokfutása végén nem fordítja maga ellen a fegyverét. Higgadtan, egyetlen lövéssel, távolból teríti le találomra kiszemelt áldozatait, nyom nélkül tűnik el és kiszámíthatatlanul csap le újra. Nem vesztes, aki elborult aggyal tölti ki gyűlöletét áldozatain, hanem játékos, aki élet és halál ura akar lenni. Rossz paródia, de a halottakon és az őket gyászolókon ez nem segít.

Az ócska thriller a tarot-motívummal vált teljessé: a tett helyszínén hagyott, halált jelképező, lovon ülő kaszást ábrázoló kártyalappal, amelyre ezt írták: "Kedves rendőrség, én vagyok az Isten". Az október 2-án kezdődött Washington környéki orgyilkosság-sorozatnak kilenc halálos áldozata és két súlyos sebesültje van, s a jelek szerint a gyilkost üldöző több száz elszánt rendőr a véletlenen kívül más segítségben nemigen reménykedhet. Hacsak a Washington fölé küldött katonai felderítőgépekben, vagy abban a tényben nem, hogy a gyilkos a hétvégéken mindeddig szünetet tartott.
"A washingtoni orvlövész tudatos, lépéseit kiszámító, a menekülésre koncentráló gyilkos, aki nem szakadt el a valóságtól, mint dühödt ámokfutó társai. Jelentékeny személyiségzavara van, antiszociális hatalommániákus, aki uralni akarja a környezetét, de nem pszichotikus" - fejtegette Raymond Pierce, a sokat látott nyugalmazott New York-i nyomozó és kriminálpszichológus a New York Times-nak. A profi bérgyilkosnak tulajdonított sztereotip vonások a washingtoni fantomlövész esetében rémületbe ejtően ötvöződnek a pszichopatáéval. Az eredmény a rettegés, amely elviselhetetlenül keveredik a röhejességgel, amíg helyre nem áll a világrend. Ha helyreáll.

A sorozatgyilkosok rendszerint adnak figyelmeztető jeleket barátaiknak, kollégáiknak vagy rokonaiknak, kifejezik sérelmeiket és fájdalmukat, s erőszakos bosszúval fenyegetőznek. Számos vizsgálat mutatta ki, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem váratlanul csapnak le, csak a figyelmeztető jeleket veszi tudomásul túl későn a környezetük. Érzelmi labilitás, tudatbeszűkülés, zavart állapot jellemzi őket: ennek végkifejlete az, hogy a többnyire ismétlőfegyverrel véghezvitt vérengzés befejeztével magukat is áldozataik után küldik a halálba, vagy összeomolva, pszichotikus dermedtségben találnak rájuk a helyszínen a kommandósok.
1994-ben magányos gyilkos állította fel távcsöves vadászpuskáját egy országúti vendéglő, egy benzinkút, végül egy Burger King mellett New York állam különböző kisvárosaiban, s lőtt ki egy-egy golyót bent ülő áldozataira. Egy férfit megölt, egy nőt súlyosan megsebesített, harmadik áldozatát azonban megmentette a golyóálló üveg. A tettes állványos puskája mögé minden alkalommal gondosan kifeszített takarót tett, hogy a kirepülő töltényhüvelyt magához tudja venni, s így ne hagyjon nyomot. A gyilkost végül az általa használt töltény alapján, Remington vadászpuskája nyomára jutva kerítették kézre. Sylvester, aki a rendőrök szerint a puszta izgalom kedvéért követte el tettét, azóta életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Ez az egyetlen, a washingtoni sorozatgyilkoséhoz hasonló eset, amelyet a szakértők fel tudnak idézni. A tarot-kártyás fantom után nyomozó egységek a gyilkosságok helyszínének feltérképezésén, a tettes "pszichológiai fantomképének" elkészítésén, egy töltényhüvelyen, egy, a tett helyszínéről elhúzó fehér furgonról szóló tanúbeszámolón és a több száz lakossági bejelentésen kívül nem sok nyommal rendelkeznek. A nyomravezetőnek összesen 500 ezer dolláros díjat ajánlottak fel, egyelőre eredménytelenül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Az új Majka dal nagyon beindult: egy nap alatt több mint félmilliós nézettség

Az új Majka dal nagyon beindult: egy nap alatt több mint félmilliós nézettség

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak

Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak