Tetszett a cikk?

A washingtoni orvlövész nem illik a sorozatgyilkosok eddig ismert típusainak egyikébe sem. Feltételezhető, hogy nem rasszista indulatból, vagy frusztrált dühében öl. Ámokfutása végén nem fordítja maga ellen a fegyverét. Higgadtan, egyetlen lövéssel, távolból teríti le találomra kiszemelt áldozatait, nyom nélkül tűnik el és kiszámíthatatlanul csap le újra. Nem vesztes, aki elborult aggyal tölti ki gyűlöletét áldozatain, hanem játékos, aki élet és halál ura akar lenni. Rossz paródia, de a halottakon és az őket gyászolókon ez nem segít.

Az ócska thriller a tarot-motívummal vált teljessé: a tett helyszínén hagyott, halált jelképező, lovon ülő kaszást ábrázoló kártyalappal, amelyre ezt írták: "Kedves rendőrség, én vagyok az Isten". Az október 2-án kezdődött Washington környéki orgyilkosság-sorozatnak kilenc halálos áldozata és két súlyos sebesültje van, s a jelek szerint a gyilkost üldöző több száz elszánt rendőr a véletlenen kívül más segítségben nemigen reménykedhet. Hacsak a Washington fölé küldött katonai felderítőgépekben, vagy abban a tényben nem, hogy a gyilkos a hétvégéken mindeddig szünetet tartott.
"A washingtoni orvlövész tudatos, lépéseit kiszámító, a menekülésre koncentráló gyilkos, aki nem szakadt el a valóságtól, mint dühödt ámokfutó társai. Jelentékeny személyiségzavara van, antiszociális hatalommániákus, aki uralni akarja a környezetét, de nem pszichotikus" - fejtegette Raymond Pierce, a sokat látott nyugalmazott New York-i nyomozó és kriminálpszichológus a New York Times-nak. A profi bérgyilkosnak tulajdonított sztereotip vonások a washingtoni fantomlövész esetében rémületbe ejtően ötvöződnek a pszichopatáéval. Az eredmény a rettegés, amely elviselhetetlenül keveredik a röhejességgel, amíg helyre nem áll a világrend. Ha helyreáll.

A sorozatgyilkosok rendszerint adnak figyelmeztető jeleket barátaiknak, kollégáiknak vagy rokonaiknak, kifejezik sérelmeiket és fájdalmukat, s erőszakos bosszúval fenyegetőznek. Számos vizsgálat mutatta ki, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem váratlanul csapnak le, csak a figyelmeztető jeleket veszi tudomásul túl későn a környezetük. Érzelmi labilitás, tudatbeszűkülés, zavart állapot jellemzi őket: ennek végkifejlete az, hogy a többnyire ismétlőfegyverrel véghezvitt vérengzés befejeztével magukat is áldozataik után küldik a halálba, vagy összeomolva, pszichotikus dermedtségben találnak rájuk a helyszínen a kommandósok.
1994-ben magányos gyilkos állította fel távcsöves vadászpuskáját egy országúti vendéglő, egy benzinkút, végül egy Burger King mellett New York állam különböző kisvárosaiban, s lőtt ki egy-egy golyót bent ülő áldozataira. Egy férfit megölt, egy nőt súlyosan megsebesített, harmadik áldozatát azonban megmentette a golyóálló üveg. A tettes állványos puskája mögé minden alkalommal gondosan kifeszített takarót tett, hogy a kirepülő töltényhüvelyt magához tudja venni, s így ne hagyjon nyomot. A gyilkost végül az általa használt töltény alapján, Remington vadászpuskája nyomára jutva kerítették kézre. Sylvester, aki a rendőrök szerint a puszta izgalom kedvéért követte el tettét, azóta életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Ez az egyetlen, a washingtoni sorozatgyilkoséhoz hasonló eset, amelyet a szakértők fel tudnak idézni. A tarot-kártyás fantom után nyomozó egységek a gyilkosságok helyszínének feltérképezésén, a tettes "pszichológiai fantomképének" elkészítésén, egy töltényhüvelyen, egy, a tett helyszínéről elhúzó fehér furgonról szóló tanúbeszámolón és a több száz lakossági bejelentésen kívül nem sok nyommal rendelkeznek. A nyomravezetőnek összesen 500 ezer dolláros díjat ajánlottak fel, egyelőre eredménytelenül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miközben gyengélkedik a forint, Matolcsy inkább az évtized arculatáról beszél

Miközben gyengélkedik a forint, Matolcsy inkább az évtized arculatáról beszél

Jakab Ferenc: Kontaktot kutatni és járványügyet így nem lehet csinálni

Jakab Ferenc: Kontaktot kutatni és járványügyet így nem lehet csinálni

Lezuhant egy ukrán katonai szállítógép, többen meghaltak

Lezuhant egy ukrán katonai szállítógép, többen meghaltak