Százszázalékos részvétel mellett százszázalékos támogatással újabb hét évre megerősítették államelnöki tisztségében Szaddám Huszeint a keddi iraki népszavazáson. Nem rossz, de Charles D. B. King libériai elnök 1927-es újraválasztásához képest az eredmény szerénynek mondható: a minden idők legkorruptabb voksolásaként számon tartott elnökválasztáson King 234 000 szavazattal nyert - azaz mintegy 15 és félszer akkora többséggel, mint ahányan összesen részt vettek a választáson.

"Az összes, választásra jogosult állampolgár - szám szerint 11 445 638 fő - részt vett a szavazáson, és valamennyien igennel voksoltak Szaddám személyét illetően" - jelentette be a hivatalos végeredményt szerdán Irakban Izzat Ibrahim, a legfőbb hatalmi szerv, a Forradalmi Parancsnokság Tanácsa elnökhelyettese.
Szaddám teljesítménye azonban a felületes szemlélő számára felülmúlhatatlanul magasnak tűnő részvételi arány és győzelem ellenére sem számít világcsúcsnak. Ami a részvétel abszolút számát illeti: a Guinness rekordok könyve szerint minden idők legnagyobb választását 1996 áprilisában tartották Indiában, ahol az 537 választókerület 592 600 000 szavazójából több mint 343 350 000-en adták le voksukat. Nem számít újdonságnak a teljes támogatottság sem: az 1962. október 8-i észak-koreai általános választásokon szintén 100 százalékos részvétel mellett a szavazók 100 százaléka voksolt a koreai munkáspártra.
Mivel az iraki elnök mandátumának újabb hét évre történő meghosszabbításáról szóló népszavazáson Szaddám volt az egyetlen jelölt, a legszorosabb választások ésa legnagyobb különbségű győzelem kategóriájának elhódítása szóba sem jöhetett. Csak egy kicsivel volt több esélye Huszeinnek arra, hogy az 1927-es, libériai elnökválasztás idézett sikerét megismételje: Charles D. B. King elnök akkor valóban felülmúlhatatlant alakított.
Szaddamnak tehát, mivel a mostani választás - az elnöki cím megtartásán kívül - nem hozott újabb babérokat, meg kell elégednie az egyetlen vele kapcsolatos Guinness-címmel: továbbra is ő az az elnök, akinek a legtöbb családtagját - szám szerint hatot - sikerült a hatalom legfelsőbb régióiba emelnie.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Rabszolgatörvény: országos sztrájkra készülnek a szakszervezetek

Rabszolgatörvény: országos sztrájkra készülnek a szakszervezetek

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody