Tetszett a cikk?

Százszázalékos részvétel mellett százszázalékos támogatással újabb hét évre megerősítették államelnöki tisztségében Szaddám Huszeint a keddi iraki népszavazáson. Nem rossz, de Charles D. B. King libériai elnök 1927-es újraválasztásához képest az eredmény szerénynek mondható: a minden idők legkorruptabb voksolásaként számon tartott elnökválasztáson King 234 000 szavazattal nyert - azaz mintegy 15 és félszer akkora többséggel, mint ahányan összesen részt vettek a választáson.

"Az összes, választásra jogosult állampolgár - szám szerint 11 445 638 fő - részt vett a szavazáson, és valamennyien igennel voksoltak Szaddám személyét illetően" - jelentette be a hivatalos végeredményt szerdán Irakban Izzat Ibrahim, a legfőbb hatalmi szerv, a Forradalmi Parancsnokság Tanácsa elnökhelyettese.
Szaddám teljesítménye azonban a felületes szemlélő számára felülmúlhatatlanul magasnak tűnő részvételi arány és győzelem ellenére sem számít világcsúcsnak. Ami a részvétel abszolút számát illeti: a Guinness rekordok könyve szerint minden idők legnagyobb választását 1996 áprilisában tartották Indiában, ahol az 537 választókerület 592 600 000 szavazójából több mint 343 350 000-en adták le voksukat. Nem számít újdonságnak a teljes támogatottság sem: az 1962. október 8-i észak-koreai általános választásokon szintén 100 százalékos részvétel mellett a szavazók 100 százaléka voksolt a koreai munkáspártra.
Mivel az iraki elnök mandátumának újabb hét évre történő meghosszabbításáról szóló népszavazáson Szaddám volt az egyetlen jelölt, a legszorosabb választások ésa legnagyobb különbségű győzelem kategóriájának elhódítása szóba sem jöhetett. Csak egy kicsivel volt több esélye Huszeinnek arra, hogy az 1927-es, libériai elnökválasztás idézett sikerét megismételje: Charles D. B. King elnök akkor valóban felülmúlhatatlant alakított.
Szaddamnak tehát, mivel a mostani választás - az elnöki cím megtartásán kívül - nem hozott újabb babérokat, meg kell elégednie az egyetlen vele kapcsolatos Guinness-címmel: továbbra is ő az az elnök, akinek a legtöbb családtagját - szám szerint hatot - sikerült a hatalom legfelsőbb régióiba emelnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két gyalogost is elütöttek hétfő reggel Budapesten, az egyikük meghalt

Két gyalogost is elütöttek hétfő reggel Budapesten, az egyikük meghalt

Még ezen a héten elindul a Telex

Még ezen a héten elindul a Telex

400 kórházat ért kibertámadás az Egyesült Államokban

400 kórházat ért kibertámadás az Egyesült Államokban