Unió a Népmozgalomért (UMP) néven a hétvégén hivatalosan is egy pártba olvadt össze szinte a teljes francia jobboldal. Ezzel megszűnt a Jacques Chirac jelenlegi köztársasági elnök által 1976-ban alapított RPR, és jelentéktelenné vált a hosszú ideig jónéhány jobbközép és liberális pártot tömörítő UDF, melynek legtöbb tagszervezete - az RPR-hez hasonlóan - feloszlatta magát, hogy politikusai és aktivistái részt vegyenek az UMP megalapításában.

A hagyományosan széttagolt pártstruktúrával rendelkező Franciaországban először 1988-ban vetette fel egy egységes jobboldali párt gondolatát az RPR-es Édouard Balladur. Abban az évben ugyanis a szocialista Francois Mitterrand annak ellenére győzedelmeskedett az elnökválasztáson, hogy az első fordulóban a jobboldali jelöltek kapták a szavazatok többségét. Legközelebb, 1995-ben azonban már nem zavarta Jacques Chirac győzelmi esélyeit, hogy az első fordulóban éppen Balladurrel kellett megküzdenie a jobboldali szavazók kegyeiért: kevésen múlt, de végül a pártalapító állt ki (és győzött) a szocialista jelölt ellen a második körben.
Az idei évben azonban elnök- és nemzetgyűlési választásra is sor került, így a törvényhozásban ellenzékben lévő jobboldal számára a szokottnál is nagyobb volt a tétje a helyes stratégia megválasztásásnak. Balladur már tavaly januárban felmelegítette az uniópárt ötletét, azonban végül Jérome Monod és Alain Juppé, Chirac bizalmi emberei hozták össze az RPR, az UDF és az utóbbiból kivált liberális demokrata párt (DL) laza együttműködésének szervezeti keretét, a Kormányváltás 2002 szövetséget.
Az elnökválasztás első fordulójában született megdöbbentő eredmények hatására - a jobboldali szavazatok szétforgácsolódása miatt Chirac alig 20%-ot szerzett - a konzervatív, liberális és centrista politikusok gyorsan zárták soraikat, és a második fordulóban már az Unió az Elnöki Többségért (UMP) néven bejegyzett új párt támogatóiként, egységesen kiálltak Chirac mellett a szélsőséges Le Pennel szemben. A szervezetet eleve egy uniópárt csírájának szánták, és a második forduló sikere után a továbblépés nem volt kétséges.
A pártszövetség a júniusi törvényhozási választásokon már önálló jelölőszervezetként lépett fel, és az elsöprő győzelem után 365 fővel alakult meg az egységes UMP-frakció az 554 tagú Nemzetgyűlésben. Az ősz folyamán pedig lezajlott az uniópárt megalakításának utolsó szakasza is: feloszlatta magát az RPR, s ugyanígy tett a DL valamint az UDF tagpártjainak többsége, hogy tagságuk megalapíthassa az új pártot. A Figaro szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy tagjaik közül a hétvégén lezajlott uniópárt-alapító kongresszusig hányan jelezték belépési szándékukat az új formációba (a becslések 80-tól 160 ezerig terjednek), de az biztos, hogy a párt egységét és demokratikusságát demonstráló közvetlen, internetes voksoláson közülük mintegy 50 ezren adták le szavazatukat a párt alapszabályára, elnökére, nevére és logójára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

A Kossuth téren kívánnak majd boldog karácsonyt Orbánnak a túlóra ellen tüntetők - percről percre

A Kossuth téren kívánnak majd boldog karácsonyt Orbánnak a túlóra ellen tüntetők - percről percre

Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban

Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Nem sikerült megbuktatni a lengyel kormányt

Nem sikerült megbuktatni a lengyel kormányt