"Zvezda az élet, minden más apróság" - vallják a szerb Crvena Zvezda (Vörös Csillag) labdarúgócsapatának fanatikus szurkolói. A piros-fehér együttes iránt Szerbiában és a külföldön élő szerb diaszpóra körében érzett szeretet leírhatatlan. E rajongásból ízelítőt kapott a hvg.hu tudósítója is, aki a közelmúltban Belgrádban járt a csapat Lazio elleni UEFA Kupa-mérkőzésén.

Bár az összecsapás tétje csupán a második számú európai kupasorozat legjobb 32 csapata közé kerülés volt, Szerbiában úgy készültek a megmérettetésre, mintha kedvenceik az '91-es BEK-győzelemhez hasonló bravúr küszöbére értek volna. A valaha 100 ezer embert befogadó, az ülőhelyes átalakítást követően csupán 56 ezer férőhelyes, a híres brazíliai létesítmény nyomán szerényen Marakanának nevezett stadionba szóló belépőket már a mérkőzést megelőző hétfőn, pénztárnyitás után pár órával elkapkodták. Jegyekhez ezután csak borsos feláron lehetett hozzájutni a stadion környékén éjjel-nappal köröző jegyüzérektől, akik tarifáikba meglehetősen magas veszélyességi pótlékot is beépítettek. Nem is ártott: tudósítónk több olyan esetnek is szemtanúja volt, amikor túlhevült fanatikusok erőszakkal fosztották meg jegyeiktől az általuk "élősködő árulóknak" titulált üzéreket.

Belgrád és az oda tartó vonatok vagonjai piros-fehérbe öltöztek a mérkőzés napjára, a város hoteljei napokkal az esemény előtt megteltek, a stadiont övező utak kaotikussága pedig még a szokásosnál is nagyobb méretet öltött. A legelvakultabb Zvezda-rajongók hivatalos honlapja "az elmúlt tíz év legfontosabb mérkőzésére" "soha nem látott szurkolói koreográfiát" és látványosságokat ígért. Egy ilyen invitálásnak Belgrádban nem sokan - talán csak a mérkőzéssel egy időben Prágában vendégszereplő, ősi rivális Partizan Beograd hívei - tudtak ellenállni, a politikusok biztosan nem: parlamentből történő korai távozásuknak köszönhetően csütörtök estére határozatképtelenség miatt megszakította ülését az országgyűlés.

Az este hét órakor kezdődő mérkőzés előtt egy-másfél órával már csaknem megtöltötték a Zvezda-vallásúak szentélyüket, a Marakanát. Fél hatkor a hazai közönség folyamatos skandálásba kezdett; a kívülállókat minden bizonnyal meglepte, hogy a Lazio két játékosát éltették. "Szinisa Mihajlovics és Dejan Sztankovics annyi örömöt szereztek már a Zvezda szurkolóinak, hogy - annak ellenére, hogy jelen pillanatban a Lazio keretének tagjai - ugyanúgy megérdemlik a szeretetet, mint korábban. Belgrád vastapssal fogadja hőseit" - ígérték a Zvezda vezérszurkolói két egykori játékosuknak a mérkőzést megelőzően. Mihajlovicsék a maguk módján hálálták meg a feléjük irányuló szeretet: annak ellenére, hogy egyébként a Lazio kezdőcsapatának tagjai, - minden bizonnyal előre egyeztetett sérülésekre hivatkozva - egyik Zvezda elleni mérkőzésen sem léptek pályára. A két játékos a stadion gyepére a Zvezda piros-fehér mezében futott ki, amit egy tiszteletkör után a fanatikusok közé dobtak, és a továbbiakban is - már a Lazio kispadjáról, világoskék mezben - visszaintegettek a nevüket skandáló belgrádi közönségnek.

A két játékos példája jól mutatja, Szerbiában mit jelent zvezdásnak lenni. Sztankovics távolmaradása a nevelőcsapat elleni mérkőzéstől azt sugallja: a játékosnak a klubhűség a munkájánál és a hazájánál is fontosabb. Az olasz csapat szerb légiósa ugyanis játszott már a Lazio színeiben belgrádi csapat - a már említett ősellenség, a Partizan - ellen; akkor nem zavarta őt az, hogy szerb együttes ellen kell játszania, s gólt is szerzett: örömét a Lazio kék meze alá húzott zvezdás póló felmutatásával fejezte ki, a Partizan hívei örjönghettek.

A Medium Indeks Galup felmérései szerint a Crvena Zvezdának Szerbiában 3 077 000 szurkolója van, azaz az ország csaknem negyven százaléka a belgrádi piros-fehérek híve. Zoran Avramovics, a klub marketing-igazgatója összehasonlításként megjegyzi: tekintve, hogy az abszolút mértékben legnagyobb szurkolótáborral rendelkező Manchester Unitednek az 59 milliós Nagy-Britanniában 11,8 millió, a Real Madridnak a 39 milliós Spanyolországban 7,9 millió szurkolója van, elmondható: nincs Európában olyan ország, ahol ennyire szeretnének egy csapatot. Ha ez a fenti eszmefuttatásból egyenesen nem is következik, aki kilátogat egy Zvezda-mérkőzésre, személyesen is meggyőződhet Avramovics igazáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem