Tetszett a cikk?

Roy Moore alabamai főbírót szövetségi bírósági határozat szólítja fel: harminc napon belül távolítsa el az állam legfelső bíróságának előcsarnokába két éve önkényesen elhelyezett két és fél tonnás tízparancsolat-emlékművet, mivel annak a bíróság területén való elhelyezése alkotmányellenes. Az alabamai népnyelv által csak "Roy sziklájaként" emlegetett gránittömb fanatikus keresztények sokaságát vonzotta a bíróság halljába, hogy a tízparancsolat előtt térdelve imádkozzanak. Ön szerint helyes volt a bírósági döntés?

Az American Civil Liberties Union és más civil szervezetek, valamint alabamai ügyvédek azzal az indoklással nyújtották be Moore elleni keresetüket, hogy a bíróság mindenkié - nemcsak azoké, akik egy valláson vannak a főbíróval. Moore bíró két évvel ezelőtt, éjszaka, kollégáival sem konzultálva vitette az épületbe a tízparancsolat szövegét is tartalmazó két és fél tonnás gránitszobrot.
Az amerikai alkotmány egy 1980-as kiegészítése megtiltja az államnak a vallási propagandát, s az ítélet szerint a tízparancsolat a zsidó és keresztény vallásúak iránt elfogult, így nem semleges. Texasban hat héttel korábban ellenkező döntésre jutott az illetékes szövetségi bíróság: ott nem kell eltávolítani a tízparancsolatot a helyi törvényhozás talapzatáról. Tavaly márciusban Ohio állam adóbevallási íveken és más hivatalos okmányokon szereplő jelmondatának - "Istennel minden lehetséges" - kegyelmezett meg egy szövetségi bíróság, kimondva: alkotmányellenes csak akkor lenne, ha utalás történne arra is, hogy az idézet a bibliából, Máté evangéliumából származik. Hatalmas felzúdulást keltett az az eset is, amikor nyáron egy kaliforniai bíróság  alkotmányellenesnek minősítette azt a hűségfogadalmat, melyet az Egyesült Államok iskoláiban a diákok minden reggel elmondanak. A bíróság szerint a szöveg sérti az állam és az egyház elválasztásának elvét, mert az Államok iránti hűségről az "Istenben egységes" ("under God") kifejezéssel beszél.
A tízparancsolat-emlékmű alkotmányellenességéről zajló vitában Gregg Easterbrook, a Beliefnet.com vallási portál munkatársa "bibliailag korrekt" megoldást javasol: a tízből hagyjunk el négy parancsolatot, amelyeket Jézus sem hirdetett, s akkor a maradék hat nem fogja sérteni az amerikai alkotmányt. Ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tégy hamis tanúbizonyságot, tiszteld atyádat és anyádat, szeresd felebarátodat, mint tenmagadat: ezek Easterbrook szerint bízvást lehetnek az emberiség közös jelmondatai, hirdethetné őket bármely vallású személy. Nem úgy, mint a kihúzott négy parancsolatot: ne legyenek más isteneid, ne csinálj faragott bálványokat, az úr nevét hiába a szádra ne vedd, és tartsd meg a szombatot.
Szemle: Isten és az alkotmány Amerikában

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több helyen az iskolaőrök lettek a maszkfelelősök, portások

Több helyen az iskolaőrök lettek a maszkfelelősök, portások

A Surface Duo után szabadon: ilyen lehetne a Microsoft Surface Solo

A Surface Duo után szabadon: ilyen lehetne a Microsoft Surface Solo

Megjelent a rendelet a kötött áras vírustesztekről és a vendéglátóhelyek zárórájáról

Megjelent a rendelet a kötött áras vírustesztekről és a vendéglátóhelyek zárórájáról