Roy Moore alabamai főbírót szövetségi bírósági határozat szólítja fel: harminc napon belül távolítsa el az állam legfelső bíróságának előcsarnokába két éve önkényesen elhelyezett két és fél tonnás tízparancsolat-emlékművet, mivel annak a bíróság területén való elhelyezése alkotmányellenes. Az alabamai népnyelv által csak "Roy sziklájaként" emlegetett gránittömb fanatikus keresztények sokaságát vonzotta a bíróság halljába, hogy a tízparancsolat előtt térdelve imádkozzanak. Ön szerint helyes volt a bírósági döntés?

Az American Civil Liberties Union és más civil szervezetek, valamint alabamai ügyvédek azzal az indoklással nyújtották be Moore elleni keresetüket, hogy a bíróság mindenkié - nemcsak azoké, akik egy valláson vannak a főbíróval. Moore bíró két évvel ezelőtt, éjszaka, kollégáival sem konzultálva vitette az épületbe a tízparancsolat szövegét is tartalmazó két és fél tonnás gránitszobrot.
Az amerikai alkotmány egy 1980-as kiegészítése megtiltja az államnak a vallási propagandát, s az ítélet szerint a tízparancsolat a zsidó és keresztény vallásúak iránt elfogult, így nem semleges. Texasban hat héttel korábban ellenkező döntésre jutott az illetékes szövetségi bíróság: ott nem kell eltávolítani a tízparancsolatot a helyi törvényhozás talapzatáról. Tavaly márciusban Ohio állam adóbevallási íveken és más hivatalos okmányokon szereplő jelmondatának - "Istennel minden lehetséges" - kegyelmezett meg egy szövetségi bíróság, kimondva: alkotmányellenes csak akkor lenne, ha utalás történne arra is, hogy az idézet a bibliából, Máté evangéliumából származik. Hatalmas felzúdulást keltett az az eset is, amikor nyáron egy kaliforniai bíróság  alkotmányellenesnek minősítette azt a hűségfogadalmat, melyet az Egyesült Államok iskoláiban a diákok minden reggel elmondanak. A bíróság szerint a szöveg sérti az állam és az egyház elválasztásának elvét, mert az Államok iránti hűségről az "Istenben egységes" ("under God") kifejezéssel beszél.
A tízparancsolat-emlékmű alkotmányellenességéről zajló vitában Gregg Easterbrook, a Beliefnet.com vallási portál munkatársa "bibliailag korrekt" megoldást javasol: a tízből hagyjunk el négy parancsolatot, amelyeket Jézus sem hirdetett, s akkor a maradék hat nem fogja sérteni az amerikai alkotmányt. Ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tégy hamis tanúbizonyságot, tiszteld atyádat és anyádat, szeresd felebarátodat, mint tenmagadat: ezek Easterbrook szerint bízvást lehetnek az emberiség közös jelmondatai, hirdethetné őket bármely vallású személy. Nem úgy, mint a kihúzott négy parancsolatot: ne legyenek más isteneid, ne csinálj faragott bálványokat, az úr nevét hiába a szádra ne vedd, és tartsd meg a szombatot.
Szemle: Isten és az alkotmány Amerikában

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál