A Kövek még sosem gurultak el a szerb fővárosig. Történelmi pillanat lenne ez a rivális Kostunica államfőnek és Gyingyics miniszterelnöknek; mindkettejüknek jól jönne, ha a zenekar vállalná a fellépést. A Rolling Stones jövő évi koncertnaptárában agusztus 2-án egyelőre ceruzás bejegyzéssel áll: Belgrád.

A zenekar jelenleg zajló turnéjának európai szakasza a tervek szerint június 4-én veszi kezdetét Münchenben.  A Rolling Stones, amely minden európai körút alkalmával igyekszik eljutni Kelet-Európába is, régiónként tájékozódik: ha az egyik turnén Prága szerepelt, akkor a következőn Budapest lehet a cél és a cseh főváros marad ki. A volt Jugoszláviában  - ahol, köszönhetően a titóista ország nyitott kultúrpolitikájának, összes lemezük a nyugati kiadással egyidőben jelent meg -  Zágrábban már járt a Rolling Stones 1976-ban; oda, már mint Horvátország fővárosába, 1995-ben vissza is tértek. Belgrád azonban kimaradt a jugó aranykorban, a balkáni háborúk éveiben pedig szóba sem jöhetett.

Belgrádban versenyre keltek a politikusok, hogy elhozzák a Stonest  a Milosevics utáni, s a szétválás előtti Jugoszláviába. Vojiszlav Kostunica elnök már régóta ígéri, Zoran Gyingyics miniszterelnök pedig hirtelen bedobta: neki eljön a Stones. Gyingyics - akárcsak az 1990-es turné előtt Václav Havel cseh elnök - levelet is írt Mick Jaggernek, s kérte, látogassa meg országát. Csakhogy akkor mást jelentett Havel levele, mint most Gyingyicsé. Amint arról a Blic című belgrádi lap beszámol, a nyugaton megfizethető jegyek Jugoszláviában luxus kategóriába tartoznának: az átlagfizetés ma 100 dollár, a jegy minimum 32 lenne. Már az is felvetődött, hogy hathavi részletre lehessen megvenni a jegyeket.

A B-92 cikkben veti fel: mi lenne, ha nem az ősöreg rockereket hoznák horribilis pénzért Belgrádba? A szerző szerint azért az egymillió dollárért, amennyiért a Stones megmozdul, eljönne  egyben a Red Hot Chili Peppers, Santana, a Jamiroquai, a Prodigy és Shakira - azok közül, akik épp ezekben a hetekben járják a világot. Talán a kortárs sztárokból kellene válogatni, akik nem a Gyingyics-korosztály, hanem a fiatalok mai hősei, véli a  szerző, aki szerint  500 ezer dollárért elhozható (szintén csomagban) a Beastie Boys, az REM, Beck, a Massive Attack és Björk, akik mind turnéba kezdenek jövőre. Jól hangzó névsor. A jugoszláv Stones-rajongók, akik meg is tudják fizetni a jegyet, Zágrábban is megnézhetik a zenekart, amelynek jövő évi terveiben a horvát főváros is szerepel.
Gyingyics vélhetően nem tesz le szándékáról, hogy elhozza Jaggeréket, hiszen a valószínűsíthető (Kostunica által már jelzett) előrehozott választásokon kellenek a szavazatok. Kostunica, aki szabadulni igyekszik Gyingyicstől, szintén a Stonest szemelte ki. A kérdés már csak az, melyiküknek szerez voksokat a Sympathy For The Devil.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Az Európai Bírósághoz fordul Tordai a félmilliós bohócorr miatt

Az Európai Bírósághoz fordul Tordai a félmilliós bohócorr miatt

Videó: néha ki kell próbálni, tudja-e a Bugatti Chiron a 420 km/h-t

Videó: néha ki kell próbálni, tudja-e a Bugatti Chiron a 420 km/h-t

A kormány újabb rendezvényálma: csak logóra és ajándéktárgyakra elmegy majd egymilliárd

A kormány újabb rendezvényálma: csak logóra és ajándéktárgyakra elmegy majd egymilliárd

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében