Tetszett a cikk?

A Kövek még sosem gurultak el a szerb fővárosig. Történelmi pillanat lenne ez a rivális Kostunica államfőnek és Gyingyics miniszterelnöknek; mindkettejüknek jól jönne, ha a zenekar vállalná a fellépést. A Rolling Stones jövő évi koncertnaptárában agusztus 2-án egyelőre ceruzás bejegyzéssel áll: Belgrád.

A zenekar jelenleg zajló turnéjának európai szakasza a tervek szerint június 4-én veszi kezdetét Münchenben.  A Rolling Stones, amely minden európai körút alkalmával igyekszik eljutni Kelet-Európába is, régiónként tájékozódik: ha az egyik turnén Prága szerepelt, akkor a következőn Budapest lehet a cél és a cseh főváros marad ki. A volt Jugoszláviában  - ahol, köszönhetően a titóista ország nyitott kultúrpolitikájának, összes lemezük a nyugati kiadással egyidőben jelent meg -  Zágrábban már járt a Rolling Stones 1976-ban; oda, már mint Horvátország fővárosába, 1995-ben vissza is tértek. Belgrád azonban kimaradt a jugó aranykorban, a balkáni háborúk éveiben pedig szóba sem jöhetett.

Belgrádban versenyre keltek a politikusok, hogy elhozzák a Stonest  a Milosevics utáni, s a szétválás előtti Jugoszláviába. Vojiszlav Kostunica elnök már régóta ígéri, Zoran Gyingyics miniszterelnök pedig hirtelen bedobta: neki eljön a Stones. Gyingyics - akárcsak az 1990-es turné előtt Václav Havel cseh elnök - levelet is írt Mick Jaggernek, s kérte, látogassa meg országát. Csakhogy akkor mást jelentett Havel levele, mint most Gyingyicsé. Amint arról a Blic című belgrádi lap beszámol, a nyugaton megfizethető jegyek Jugoszláviában luxus kategóriába tartoznának: az átlagfizetés ma 100 dollár, a jegy minimum 32 lenne. Már az is felvetődött, hogy hathavi részletre lehessen megvenni a jegyeket.

A B-92 cikkben veti fel: mi lenne, ha nem az ősöreg rockereket hoznák horribilis pénzért Belgrádba? A szerző szerint azért az egymillió dollárért, amennyiért a Stones megmozdul, eljönne  egyben a Red Hot Chili Peppers, Santana, a Jamiroquai, a Prodigy és Shakira - azok közül, akik épp ezekben a hetekben járják a világot. Talán a kortárs sztárokból kellene válogatni, akik nem a Gyingyics-korosztály, hanem a fiatalok mai hősei, véli a  szerző, aki szerint  500 ezer dollárért elhozható (szintén csomagban) a Beastie Boys, az REM, Beck, a Massive Attack és Björk, akik mind turnéba kezdenek jövőre. Jól hangzó névsor. A jugoszláv Stones-rajongók, akik meg is tudják fizetni a jegyet, Zágrábban is megnézhetik a zenekart, amelynek jövő évi terveiben a horvát főváros is szerepel.
Gyingyics vélhetően nem tesz le szándékáról, hogy elhozza Jaggeréket, hiszen a valószínűsíthető (Kostunica által már jelzett) előrehozott választásokon kellenek a szavazatok. Kostunica, aki szabadulni igyekszik Gyingyicstől, szintén a Stonest szemelte ki. A kérdés már csak az, melyiküknek szerez voksokat a Sympathy For The Devil.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ferencz Orsolya csak akkor küldene embert a Marsra, ha van esélye visszatérni

Ferencz Orsolya csak akkor küldene embert a Marsra, ha van esélye visszatérni

Európába jön a világ legjobban gyorsuló hiperautója

Európába jön a világ legjobban gyorsuló hiperautója

Az idősebbek több hazait esznek

Az idősebbek több hazait esznek