Az Egyesült Államok felvett a világ terrorista szervezeteiről készített listájára három csecsen csoportosulást - közölte szerdán a moszkvai látogatáson tartózkodó Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselő. A dpa szerint e fejlemény egyértelműen összefüggésben áll az iraki válsággal.

Lantos szerint szó van további csecsen szervezetek listára vételéről is. A felvett szervezeteknek amerikai állampolgárok nem nyújthatnak semmiféle támogatást.
A dpa szerint e fejlemény egyértelműen összefüggésben áll az iraki válsággal. A hírügynökség értelmezése szerint Washington azért tett most eleget Moszkva erőteljes sürgetésének, mert el akarja kerülni, hogy Oroszország megvétózza a Biztonsági Tanácsban az amerikaiak Irak elleni háborújára felhatalmazást adó határozat tervezetét.
Alig egy hónappal ezelőtt Igor Ivanov orosz külügyminiszter keserű szavakkal ostorozta Washingtont, amiért - akkor még - nem volt hajlandó e listára helyezni az oroszok által terroristának bélyegzett csecsen szervezeteket. Az Egyesült Államok az utóbbi hónapokban fokozatosan tompította Oroszország csecsenföldi politikájának bírálatát, miután Moszkva a terrorizmus és a muzulmán szélsőségesség ellen vívott nemzetközi harc részévé nyilvánította a csecsen fegyveresek elleni háborúját.
Az észak-kaukázusi katonai körzet törzsének minap nyilvánosságra hozott adatai szerint 4739 orosz sorkatona halt meg, 29 tűnt el és 13 108 sebesült meg a Csecsenföldön tavaly végrehajtott terrorellenes műveletekben. E veszteséglistán belül a védelmi minisztérium alá tartozó egységek állományában szolgált több mint kilencezer ember, a halottak közül 2752, a sebesültek közül pedig 6471.
Egy másik felmérés szerint a csecsenek többsége Moszkvát kárhoztatja a térségben dúló háború miatt: a megkérdezett 1000 lakos mintegy 62,5 százaléka a szövetségi hatóságokat okolta a csecsenföldi "tragikus eseményekért". A felkelők ugyanakkor csak kevés csecsenben ébresztenek bizalmat: mindössze egy százalék látott volna szívesen szakadár személyt Csecsenföld elnöki székében. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Dinoszaurusztól az eredeti Micimackó-térképig: ezekért fizettek milliókat az idén

Dinoszaurusztól az eredeti Micimackó-térképig: ezekért fizettek milliókat az idén

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását