Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok felvett a világ terrorista szervezeteiről készített listájára három csecsen csoportosulást - közölte szerdán a moszkvai látogatáson tartózkodó Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselő. A dpa szerint e fejlemény egyértelműen összefüggésben áll az iraki válsággal.

Lantos szerint szó van további csecsen szervezetek listára vételéről is. A felvett szervezeteknek amerikai állampolgárok nem nyújthatnak semmiféle támogatást.
A dpa szerint e fejlemény egyértelműen összefüggésben áll az iraki válsággal. A hírügynökség értelmezése szerint Washington azért tett most eleget Moszkva erőteljes sürgetésének, mert el akarja kerülni, hogy Oroszország megvétózza a Biztonsági Tanácsban az amerikaiak Irak elleni háborújára felhatalmazást adó határozat tervezetét.
Alig egy hónappal ezelőtt Igor Ivanov orosz külügyminiszter keserű szavakkal ostorozta Washingtont, amiért - akkor még - nem volt hajlandó e listára helyezni az oroszok által terroristának bélyegzett csecsen szervezeteket. Az Egyesült Államok az utóbbi hónapokban fokozatosan tompította Oroszország csecsenföldi politikájának bírálatát, miután Moszkva a terrorizmus és a muzulmán szélsőségesség ellen vívott nemzetközi harc részévé nyilvánította a csecsen fegyveresek elleni háborúját.
Az észak-kaukázusi katonai körzet törzsének minap nyilvánosságra hozott adatai szerint 4739 orosz sorkatona halt meg, 29 tűnt el és 13 108 sebesült meg a Csecsenföldön tavaly végrehajtott terrorellenes műveletekben. E veszteséglistán belül a védelmi minisztérium alá tartozó egységek állományában szolgált több mint kilencezer ember, a halottak közül 2752, a sebesültek közül pedig 6471.
Egy másik felmérés szerint a csecsenek többsége Moszkvát kárhoztatja a térségben dúló háború miatt: a megkérdezett 1000 lakos mintegy 62,5 százaléka a szövetségi hatóságokat okolta a csecsenföldi "tragikus eseményekért". A felkelők ugyanakkor csak kevés csecsenben ébresztenek bizalmat: mindössze egy százalék látott volna szívesen szakadár személyt Csecsenföld elnöki székében. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marosvásárhelynek húsz év után újra magyar polgármestere van

Marosvásárhelynek húsz év után újra magyar polgármestere van

Lajos Tamás: Már amennyire ezt blokádnak lehet nevezni, ezt a pár diákot, aki ott randalírozik

Lajos Tamás: Már amennyire ezt blokádnak lehet nevezni, ezt a pár diákot, aki ott randalírozik

160 000 000 éves tengeri ragadozó maradványait tárták fel Chilében

160 000 000 éves tengeri ragadozó maradványait tárták fel Chilében