Norman Mailer világhírű amerikai író szerint George W. Bush amerikai elnök és konzervatív barátai szentül meg vannak győződve arról, hogy csak úgy menthetik meg Amerikát a hanyatlástól, ha valódi, katonai erejére támaszkodó birodalmat építenek belőle: az Irak elleni háborús készülődés erre jó ürügy. Bush és harcostársai világbirodalmat építenek ki, Amerikából pedig óriási banánköztársaságot csinálnak, ahol csak a hadseregnek nő egyre a hatalma - aggódik az idős művész. Ön hogyan vélekedik e vízióról?

Irak - véli Mailer - az ürügy a republikánus világbirodalom építésének megkezdésére: a háborúval Bush-ék egyetlen gyors, drámai lépésben szert tehetnének arra a hídfőállásra, amelyre támaszkodva - nem utolsósorban az ott rejlő olajtartalék és a Tigris és az Eufrátesz vízkészlete miatt - ellenőrzésük alatt tarthatnák a Közel-Keletet s megkezdhetnék a világbirodalom kiépítését.
Nem számítottak azonban az óriási ellenállásra, amibe otthon és világszerte ütköztek: ha az ellenállás oda vezet, hogy háború nélkül sikerül lefegyverezni Szaddám Huszeint, Bush és követői óriási bajban lesznek; ám ennél valószínűbb, hogy akár tetszik, akár nem, a háború nem kerülhető el, mert a republikánusok nem látnak más megoldást. Amerika a konzervatívok szemében hanyatlik: egymást érik a vállalati, egyházi és FBI-botrányok, az ország egyszerűen megőrült. A gyerekek már nem tudnak olvasni, mindent eláraszt a szexualitás, s a fertőtől, vélik, csak úgy menthetik meg Amerikát, ha katonai birodalmat építenek belőle. Az Irak elleni háborús készülődés ennek az első lépése - leplezi le Mailer a Bush-adminisztráció általa vélt titkos tervét.
Így szomorú távlat nyílik a szabadság földjének lakói előtt: Amerikából lassan hatalmas banánköztársaság válik, amelyben a polgárok életébe egyre inkább beavatkozik majd a hadsereg, rátelepszik a rendszerre, s végül a demokrácia, mely nemes és törékeny, nem áll ellent tovább. "Hosszú tapasztalatom az emberi természetről - nyolcvan éves vagyok - azt sejteti: meglehet, nem a demokrácia, hanem a fasizmus a természetes állapot" - mondja borúlátóan Mailer. Valójában a demokrácia a kivételes helyzet, amelyet az elkövetkezendő években meg kell majd védenünk, s ez rendkívül nehéz lesz, hiszen a nagyvállalatok, a hadsereg, a tömegszórakoztató sportok és a zászlókultusz teljes összefonódása már most prefasiszta légkört teremtett Amerikában - fejezi be gondolatmenetét a Meztelenek és holtak és a A hóhér dala szerzője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Elektromos triciklikkel erősít a posta

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

Lekapták Gruevszkit az Anker közben

Lekapták Gruevszkit az Anker közben