Tetszett a cikk?

Norman Mailer világhírű amerikai író szerint George W. Bush amerikai elnök és konzervatív barátai szentül meg vannak győződve arról, hogy csak úgy menthetik meg Amerikát a hanyatlástól, ha valódi, katonai erejére támaszkodó birodalmat építenek belőle: az Irak elleni háborús készülődés erre jó ürügy. Bush és harcostársai világbirodalmat építenek ki, Amerikából pedig óriási banánköztársaságot csinálnak, ahol csak a hadseregnek nő egyre a hatalma - aggódik az idős művész. Ön hogyan vélekedik e vízióról?

Irak - véli Mailer - az ürügy a republikánus világbirodalom építésének megkezdésére: a háborúval Bush-ék egyetlen gyors, drámai lépésben szert tehetnének arra a hídfőállásra, amelyre támaszkodva - nem utolsósorban az ott rejlő olajtartalék és a Tigris és az Eufrátesz vízkészlete miatt - ellenőrzésük alatt tarthatnák a Közel-Keletet s megkezdhetnék a világbirodalom kiépítését.
Nem számítottak azonban az óriási ellenállásra, amibe otthon és világszerte ütköztek: ha az ellenállás oda vezet, hogy háború nélkül sikerül lefegyverezni Szaddám Huszeint, Bush és követői óriási bajban lesznek; ám ennél valószínűbb, hogy akár tetszik, akár nem, a háború nem kerülhető el, mert a republikánusok nem látnak más megoldást. Amerika a konzervatívok szemében hanyatlik: egymást érik a vállalati, egyházi és FBI-botrányok, az ország egyszerűen megőrült. A gyerekek már nem tudnak olvasni, mindent eláraszt a szexualitás, s a fertőtől, vélik, csak úgy menthetik meg Amerikát, ha katonai birodalmat építenek belőle. Az Irak elleni háborús készülődés ennek az első lépése - leplezi le Mailer a Bush-adminisztráció általa vélt titkos tervét.
Így szomorú távlat nyílik a szabadság földjének lakói előtt: Amerikából lassan hatalmas banánköztársaság válik, amelyben a polgárok életébe egyre inkább beavatkozik majd a hadsereg, rátelepszik a rendszerre, s végül a demokrácia, mely nemes és törékeny, nem áll ellent tovább. "Hosszú tapasztalatom az emberi természetről - nyolcvan éves vagyok - azt sejteti: meglehet, nem a demokrácia, hanem a fasizmus a természetes állapot" - mondja borúlátóan Mailer. Valójában a demokrácia a kivételes helyzet, amelyet az elkövetkezendő években meg kell majd védenünk, s ez rendkívül nehéz lesz, hiszen a nagyvállalatok, a hadsereg, a tömegszórakoztató sportok és a zászlókultusz teljes összefonódása már most prefasiszta légkört teremtett Amerikában - fejezi be gondolatmenetét a Meztelenek és holtak és a A hóhér dala szerzője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oszkó cáfolja, hogy a Momentum szakértője lesz

Oszkó cáfolja, hogy a Momentum szakértője lesz

Nem fogadja el Brüsszel, hogy az Apple-nek mégsem kell 13 milliárd eurós bírságot fizetni

Nem fogadja el Brüsszel, hogy az Apple-nek mégsem kell 13 milliárd eurós bírságot fizetni

Orbán a tízéves pálinkafőzést ünnepelte Becsehelyen

Orbán a tízéves pálinkafőzést ünnepelte Becsehelyen