A hivatalos végeredmény szerint Máltán a választópolgárok 53,65 százaléka támogatta az Európai Unióhoz való csatlakozást. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szerint a népszavazás eredménye pozitív jelzés a küszöbönálló bővítés ratifikációs folyamata szempontjából.

A választási bizottság által vasárnap este közzétett, hivatalos eredmények szerint a 297 ezer választásra jogosult állampolgár közül 270 650-en járultak az urnákhoz, vagyis a részvételi arány 91 százalékos volt a szombaton tartott, a kormányra nézve nem kötelező érvényű népszavazáson. Az EU-csatlakozásra 143 094 szavazópolgár mondott igent, s 123 628 (46,35 százalék) utasította el azt. A választási bizottság közlése szerint 3928 szavazat (1,45 százalék) érvénytelen volt.
Az Európai Bizottság elnöke szerint a máltai népszavazás eredménye pozitív jelzés a küszöbönálló bővítés ratifikációs folyamata szempontjából. Brüsszelben vasárnap közzétett nyilatkozatában Romano Prodi történelmi jelentőségű választásnak nevezte a máltaiak döntését. "A stabilitást és növekedést, valamint Európa és az európai népek békés újraegyesülését választották" - állapította meg az elnök. Biztosította Máltát arról, hogy a többi tagországgal egyenlő jogokkal és kötelezettségekkel fog részt venni az európai döntéshozatali folyamatokban. "Az Európai Unió a kisebbségek uniója, ahol egyetlen ország sincs többségben. Egyedülálló szervezet a világtörténelemben, amennyiben valamennyi tagjának a jogait tiszteletben tartja, függetlenül attól, hogy nagy vagy kis országokról van szó" - fűzte hozzá Prodi.
Különös jelentősége van annak, hogy az európai uniós csatlakozásra váró tíz ország közül az elsőben, ahol népszavazást tartottak, a résztvevők többsége igennel voksolt - nyilatkozta Kovács László külügyminiszter. "Ez kedvezően befolyásolhatja az eredményt azokban az országokban is, ahol csak ezt követően tartják a referendumot" - tette hozzá Kovács László. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre

Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Újabb egy év haladékot adna a kormány az online pénztárgépekre

Újabb egy év haladékot adna a kormány az online pénztárgépekre

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

"Orbán Viktor egyáltalán nem félt"

"Orbán Viktor egyáltalán nem félt"