Tetszett a cikk?

A hivatalos végeredmény szerint Máltán a választópolgárok 53,65 százaléka támogatta az Európai Unióhoz való csatlakozást. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szerint a népszavazás eredménye pozitív jelzés a küszöbönálló bővítés ratifikációs folyamata szempontjából.

A választási bizottság által vasárnap este közzétett, hivatalos eredmények szerint a 297 ezer választásra jogosult állampolgár közül 270 650-en járultak az urnákhoz, vagyis a részvételi arány 91 százalékos volt a szombaton tartott, a kormányra nézve nem kötelező érvényű népszavazáson. Az EU-csatlakozásra 143 094 szavazópolgár mondott igent, s 123 628 (46,35 százalék) utasította el azt. A választási bizottság közlése szerint 3928 szavazat (1,45 százalék) érvénytelen volt.
Az Európai Bizottság elnöke szerint a máltai népszavazás eredménye pozitív jelzés a küszöbönálló bővítés ratifikációs folyamata szempontjából. Brüsszelben vasárnap közzétett nyilatkozatában Romano Prodi történelmi jelentőségű választásnak nevezte a máltaiak döntését. "A stabilitást és növekedést, valamint Európa és az európai népek békés újraegyesülését választották" - állapította meg az elnök. Biztosította Máltát arról, hogy a többi tagországgal egyenlő jogokkal és kötelezettségekkel fog részt venni az európai döntéshozatali folyamatokban. "Az Európai Unió a kisebbségek uniója, ahol egyetlen ország sincs többségben. Egyedülálló szervezet a világtörténelemben, amennyiben valamennyi tagjának a jogait tiszteletben tartja, függetlenül attól, hogy nagy vagy kis országokról van szó" - fűzte hozzá Prodi.
Különös jelentősége van annak, hogy az európai uniós csatlakozásra váró tíz ország közül az elsőben, ahol népszavazást tartottak, a résztvevők többsége igennel voksolt - nyilatkozta Kovács László külügyminiszter. "Ez kedvezően befolyásolhatja az eredményt azokban az országokban is, ahol csak ezt követően tartják a referendumot" - tette hozzá Kovács László. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!