A brit és amerikai kormány arra kéri az ENSZ fegyverzeti főellenőrét, hogy nyilvánítsa az Irak elleni döntő bizonyítéknak az ellenőrök által fellelt pilótanélküli repülőgépet, amellyel állítólag vegyi és biológiai hatóanyagokat lehet célba juttatni - írja a hétfői The Times. Ez biztosíthatja az új ENSZ-határozathoz a többséget, amire főleg a brit miniszterelnöknek lenne szüksége, mert a lap szerint BT-határozat hiányában válságba kerülhet Blair kormánya.

Már a szombati The Times feltárta, hogy Hans Blix fegyverzeti főellenőr pénteki szóbeli jelentéséből kimaradt a beszámoló egy nemrégiben felfedezett, távirányítású iraki repülőgépről. A vezető londoni lap hétfői kiadása megismételte, hogy Blix a 7,45 méter szárnyfesztávolságú eszköz létét egy külön, 173 oldalas, a hivatalos pénteki beszámoló után terjeszteni kezdett jelentés mélyére "rejtette". A Times hétfői számának értesülése szerint a brit és az amerikai ENSZ-nagykövet most azt fogja követelni Blixtől, hogy hozzon nyilvánosságra minél több részletet az iraki légi eszközről, amelynek létéről Bagdad eddig semmilyen fegyverzeti leltárban nem számolt be. A repülőgép létéről szóló adatok sokkal könnyebbé teszik a Biztonsági Tanács még ingadozó tagjai számára annak a brit-amerikai álláspontnak az elfogadását, hogy Irak nem tett eleget a leszerelést előíró ENSZ-határozatoknak - áll a brit lapban. Az egyik ilyen BT-tagország név nélkül nyilatkozó diplomatája ki is jelentette a Timesnak: "nagy fogásról van szó", amely egyértelmű hatással lesz a még bizonytalankodókra.
A nagyhatalmi vétó mellett a nem állandó tagállamok voksaitól is függő újabb ENSZ-határozatra elsősorban Tony Blair brit miniszterelnöknek lenne égető szüksége, mivel ellenkező esetre a kormány több tagja is távozását helyezte kilátásba, és a kormányzó Munkáspárt alsóházi frakciója is lázadással fenyegetőzött a ENSZ-felhatalmazás nélküli háború esetére. A brit kormányon az első komolyabb repedések már meg is jelentek: Clare Short nemzetközi fejlesztésügyi miniszter, a belső kabinet tagja vasárnap este a BBC rádióban bejelentette: új BT-határozat nélküli brit katonai akció esetén lemond posztjáról. Short bejelentése előtt csak másod- és harmadvonalbeli kormánytagok jelezték távozási szándékukat. A kabinetminiszter nyíltan felelőtlennek nevezte Blair Irak-politikáját.
A Biztonsági Tanács rövidesen - valószínűleg a hét elején - várható szavazása előtt az Irak elleni háború ellenzői és hívei versenyt futnak a még ingadozó BT-tagok megnyeréséért. Dominique de Villepin francia külügyminiszter látogatást tesz a BT afrikai tagállamaiban, hogy megpróbálja rávenni őket annak a brit-amerikai-spanyol határozattervezetnek az elutasítására, amely március 17-i határidőt szabna Iraknak tömegpusztító fegyvereinek leszerelésére, ellenkező esetre pedig háborúval fenyegetné meg az arab országot. Az Egyesült Államok is igyekszik "körüludvarolni" a három afrikai BT-tagállamot. A határozattervezet elfogadtatásához azt kellene elérnie, hogy a 15 tagállam közül legalább kilenc támogassa a javaslatot, illetve hogy az öt állandó tagállam közül egyik se éljen vétójogával. Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint nagyon jó esély van kilenc vagy tíz támogató szavazat megszerzésére. A BT-ben jelenleg elnöki tisztet betöltő Németország külügyminisztere, Joschka Fischer elutasította vasárnap, hogy a BT határidőt szabjon Iraknak, és bizakodóan nyilatkozott arról, hogy a fő döntéshozó ENSZ-testület el fogja vetni az ilyen értelmű brit-amerikai-spanyol javaslatot. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Deutsch Tamás rávilágított a lényegre: az MTVA nem a Való Világ-villa

Deutsch Tamás rávilágított a lényegre: az MTVA nem a Való Világ-villa

Fegyveres őrökkel kerültek szembe az MTVA-ba bejutott ellenzéki képviselők

Fegyveres őrökkel kerültek szembe az MTVA-ba bejutott ellenzéki képviselők

Nem dobhatták volna ki Hadházyékat a köztévéből

Nem dobhatták volna ki Hadházyékat a köztévéből

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Weinstein azzal dicsekedett, hogy lefeküdt Jennifer Lawrence-szel

Weinstein azzal dicsekedett, hogy lefeküdt Jennifer Lawrence-szel

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban