A török kormánypárt vezetője, Recep Tayyip Erdogan győzelmet aratott vasárnap a délkelet-anatóliai Siirt tartományban rendezett pótválasztáson, és ezzel megnyílt előtte az út a miniszterelnöki tisztség felé. Erdogan pártolja az Egyesült Államoknak azt a kérését, hogy egyes amerikai egységek török területről indulhassanak Irak ellen támadásra.

A jelenlegi kormányfő, Abdullah Gül, aki egyben Erdogan helyettese az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) élén, várhatólag már szerdán benyújtja lemondását, hogy átadja kormányfői posztját a párt elnökének. Az összes szavazat összeszámlálása után közzétett nem hivatalos eredmény szerint a konzervatív muzulmán AKP a szavazatok 84,7 százalékát szerezte meg. Erdoganon kívül az ellenzéki szociáldemokraták és két kis baloldali töredékpárt jelöltjei pályáztak a tartomány parlamenti mandátumaira.
Noha Erdogan pártja abszolút többséget szerzett a november 3-i előrehozott választásokon, a pártvezető akkor mégsem válhatott kormányfővé, mert egy bíróság korábban vallási izgatás vádjával négy és fél havi elzárásra ítélte. Emiatt nem indulhatott képviselőjelöltként. Az AKP kezdeményezésére azóta végrehajtott alkotmány- és törvénymódosítások azonban elhárították a jogi akadályt Erdogan kormányfői tisztségviselése elől.
Erdogan pártolja az Egyesült Államoknak azt a kérését, hogy egyes amerikai egységek török területről indulhassanak Irak ellen támadásra. (Az amerikaiak egy északi front megnyitásával tehermentesíteni akarják a déli irányból, Kuvaitból támadó fő erőiket.) Az amerikai AP hírügynökség elemzőkre hivatkozva azt írta: Erdogan első kormányfői lépéseinek egyike lehet, hogy eltávolítja a kormányból az amerikai csapatok befogadásának ellenzőit. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Megtaláltuk Petőfi ősbűnét - ezért került a kultúrharc célkeresztjébe

Megtaláltuk Petőfi ősbűnét - ezért került a kultúrharc célkeresztjébe

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Két praktikus európai Fordot is kinyírtak a divatterepjárók

Két praktikus európai Fordot is kinyírtak a divatterepjárók

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"