Tetszett a cikk?

A török kormánypárt vezetője, Recep Tayyip Erdogan győzelmet aratott vasárnap a délkelet-anatóliai Siirt tartományban rendezett pótválasztáson, és ezzel megnyílt előtte az út a miniszterelnöki tisztség felé. Erdogan pártolja az Egyesült Államoknak azt a kérését, hogy egyes amerikai egységek török területről indulhassanak Irak ellen támadásra.

A jelenlegi kormányfő, Abdullah Gül, aki egyben Erdogan helyettese az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) élén, várhatólag már szerdán benyújtja lemondását, hogy átadja kormányfői posztját a párt elnökének. Az összes szavazat összeszámlálása után közzétett nem hivatalos eredmény szerint a konzervatív muzulmán AKP a szavazatok 84,7 százalékát szerezte meg. Erdoganon kívül az ellenzéki szociáldemokraták és két kis baloldali töredékpárt jelöltjei pályáztak a tartomány parlamenti mandátumaira.
Noha Erdogan pártja abszolút többséget szerzett a november 3-i előrehozott választásokon, a pártvezető akkor mégsem válhatott kormányfővé, mert egy bíróság korábban vallási izgatás vádjával négy és fél havi elzárásra ítélte. Emiatt nem indulhatott képviselőjelöltként. Az AKP kezdeményezésére azóta végrehajtott alkotmány- és törvénymódosítások azonban elhárították a jogi akadályt Erdogan kormányfői tisztségviselése elől.
Erdogan pártolja az Egyesült Államoknak azt a kérését, hogy egyes amerikai egységek török területről indulhassanak Irak ellen támadásra. (Az amerikaiak egy északi front megnyitásával tehermentesíteni akarják a déli irányból, Kuvaitból támadó fő erőiket.) Az amerikai AP hírügynökség elemzőkre hivatkozva azt írta: Erdogan első kormányfői lépéseinek egyike lehet, hogy eltávolítja a kormányból az amerikai csapatok befogadásának ellenzőit. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!