Tetszett a cikk?

Hétfőn Frankfurtban 10-től 12 évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek négy algériait. A vád ellenük az volt, hogy 2000 végén merényletet akartak elkövetni a strasbourgi székesegyház szomszédságában berendezett karácsonyi vásár ellen.

A négy férfi közül három beismerte a merénylet tervét, de azt állították, hogy célpontjuk nem a zsúfolt karácsonyi vásár volt, hanem az üres zsinagóga. Az ügyészség nem tudta rájuk bizonyítani, hogy kapcsolatban álltak volna az al-Kaida terrorszervezettel.
Február végén egy hamburgi bíróság 15 év börtönbüntetéssel sújtotta Munir el-Motaszadeket, akit a 2002. októberében kezdődött perben azzal vádoltak, hogy bűnrészes volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadás előkészítésében, s ezzel a merényleteknek áldozatul esett több mint háromezer ember erőszakos halálában. A vád képviselői szerint el-Motaszadek "a gépezet apró kerekeként" logisztikai feladatokat látott el a Mohammed Atta köré szerveződő al-Kaida-csoport számára, egyebek közt pénzátutalásokkal segítette a csoport egyes tagjainak pilótakiképzését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!