Tetszett a cikk?

Az amerikai lakosság többsége egyre kevésbé elégedett azzal a móddal, ahogyan az ENSZ kezeli az iraki válságot, de a krízis rendezésére még mindig azt a megoldást támogatják többen, hogy adjanak további időt a fegyverellenőröknek Irakban - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A megkérdezettek 58 százaléka úgy vélte, hogy az ENSZ nem áll feladata magaslatán a leszerelési folyamat ellenőrzésében. Ez 10 százalékos csökkenést jelent egy hónap alatt. A válaszolók 52 százaléka mindazonáltal úgy vélte, több időt kell biztosítani a fegyverzetellenőröknek arra, hogy tiltott atom-, biológiai és vegyi fegyverek után kutassanak.
George Bush amerikai elnök múlt heti televíziós beszédének nyomán jelentősen megnőtt a katonai akció támogatottsága is. A friss felmérésben az egy héttel korábbi 35 százalékról 44 százalékra emelkedett azok aránya, akik elfogadnak egy mielőbbi hadműveletet. A válaszadók fele - az egy héttel korábbi 45 százalék után - úgy ítélte meg, Irak azonnali fenyegetést jelent, amelyet katonai beavatkozással kell megakadályozni. Hatvan százaléknak az a véleménye, hogy Washingtonnak figyelembe kell vennie szövetségesei véleményét, mielőtt hadműveletet indít Irakban. Ötvenöt százalék úgy nyilatkozott, nem kell feltétlenül katonai akciót engedélyező ENSZ-határozat ahhoz, hogy támogatni tudja az amerikai hadműveletet.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!