Tetszett a cikk?

Az 1999-es római szerződéssel létrehozott nemzetközi igazságszolgáltatási szerv az első állandó jellegű, nemzetközi törvényszék, amely a népirtás, valamint a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények üldözésére hivatott. Az Egyesült Államok nem csatlakozott a 89 alapító országhoz, mivel attól tart, a vele szemben ellenséges országok az intézményt felhasználhatják katonái és diplomatái ellen.

A hágai megnyitóünnepségen megtörtént a törvényszék 18 bírájának felesketése is. "Ez az új, globális hatáskörű bíróság egy békésebb jövő felé egyengeti az utat" - mondta Zeid Raad Zeid el-Huszein jordániai herceg, a 89 alapító állam közgyűlésének elnöke, aki szerint a Nemzetközi Büntetőtörvényszék már puszta létrejöttével is fontos lépés a nemzetközi jog fejlődésében, mert ezzel visszavonhatatlanul a nemzetközi jog részévé vált az az elv, hogy a politikai és katonai vezetők is felelősséggel tartoznak tetteikért.
A holland parlament épületegyüttesében megrendezett megnyitón az 500 meghívott vendég között volt Kofi Annan ENSZ-főtitkár és Beatrix holland királynő is. Nem vettek viszont részt az Egyesült Államok képviselői, mivel Washington nem csatlakozott az alapítókhoz, sőt következetesen harcol az új nemzetközi jogintézmény ellen. Arra hivatkozik, hogy a törvényszéket politikai indítékból felhasználhatják a világ különféle részein bevetett amerikai katonák ellen.
A Nemzetközi Büntetőtörvényszék hatásköre a 2002. július elseje óta elkövetett bűncselekményekre terjed ki, az annál korábbiakra nem. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!