Tetszett a cikk?

Ahmet Necdet Sezer török köztársasági elnök kormányalakításra kérte fel Recep Tayyip Erdogant, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 49 éves vezetőjét, Abdullah Gül jelenlegi miniszterelnök pedig benyújtotta lemondását. Erdogannak kormányfőként egyik első feladata lesz, hogy megszerezze a parlament jóváhagyását a törökországi támaszpontok amerikai használatához egy Irak elleni háborúban.

A politikus vasárnap győzelmet aratott a délkelet-anatóliai Siirt tartományban rendezett pótválasztáson; kormánylistája ismertté válása után kerülhet sor a parlamentben a bizalmi szavazásra. Abdullah Gül jelenlegi kormányfő, Erdogan párton belüli helyettese a nap folyamán benyújtotta lemondását a köztársasági elnöknek, hogy lehetővé tegye a nála jóval népszerűbb Erdogan számára a mielőbbi kormányalakítást. Gül az AKP novemberi választási sikerét követően kapott kormányfői megbízást. Erdogan jelölése akkor nem kerülhetett szóba, mert vallási gyűlöletkeltésért elítélték, de azóta megszüntették a politikai szereplésére vonatkozó tilalmat.
A honatyák a hónap elején meglepetésre elutasították a kormány kezdeményezését, hogy a parlament járuljon hozzá a törökországi támaszpontok amerikai használatához. Abdullah Gül kedden kijelentette: Erdogan kormánya dönt majd arról, lesz-e újabb parlamenti szavazás az Irak ellen készülő amerikai haderő 62 ezer katonájának befogadásáról. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!