Tetszett a cikk?

Öt év börtönre ítélték Noer Muis dandártábornokot, Kelet-Timor utolsó indonéz katonai parancsnokát, amiért 1999-ben, a Kelet-Timor Indonéziától való elszakadása körüli összecsapásokban nem akadályozta meg civilek lemészárlását - írja a BBC. A tábornok a legmagasabb rangú katona, akit a kelet-timori vérengzések ügyében eddig elítéltek.

A dzskartai bíróság Noer Muis tábornokot két vérengzés megakadályozásának elmulasztásáért ítélte el. A kelet-timori nép függetlenségi akaratába belenyugodni nem tudó félkatonai szervezetek egy héttel a népszavazás után, 1999. szeptember 6-án különösen kegyetlen pogromokat hajtottak végre: több mint ezer embert öltek meg, miután a kelet-timoriak elsöprő többséggel szavazták meg elszakadásukat Indonéziától. Muis tábornokot azzal vádolták, hogy Suai városban a milicisták megtámadtak egy templomot és 27 embert megöltek. Ugyanazon a napon Muis tétlenül nézte, ahogy Carlos Belo katolikus püspök felgyújtott otthona előtt 15 civilt mészároltak le a milicisták. "A vádlott maga nem ölt meg senkit, ám elmulasztotta megakadályozni a gyilkosságokat" - jelentette ki az ügyben eljáró emberjogi törvényszék bírája. A tábornok fellebbezése idejére szabadlábon marad.
Az egykori portugál gyarmaton, majd a hetvenes években indonéz megszállás alá került Kelet-Timoron az ENSZ felügyeletével megrendezett népszavazás időszakában közel kétezren haltak meg az erőszakos cselekményekben, és 250 ezer helybeli menekült el a bosszúszomjas milíciák ámokfutása elől. Az indonéz hadsereg vezetőinek a felelősségét kivizsgáló bíróságok már korábban is hoztak elmarasztaló és felmentő ítéleteket, ám Muis eddig a legmagasabb rendfokozatú indonéz parancsnok, akit elítéltek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!