Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament és az EU miniszteri tanácsa közti nézeteltérés miatt késhet a csatlakozási szerződés április 16-i aláírása a jövőre csatlakozó tíz országgal. A parlament jogászai az újonnan belépő államokra nézve diszkriminatívnak ítélték a közösségi költségvetés felhasználására vonatkozó szerződéseket, s hiányolják, hogy az Európai Unió miniszteri tanácsa nem kérte a parlament előzetes hozzájárulását.

Pat Cox, az Európa Parlament (EP) elnöke a Strasbourgban folyó plenáris ülésen ragaszkodott ahhoz, hogy rendezzék a miniszteri tanács és a parlament közti vitát, amely a szerződés közösségi költségvetésre vonatkozó rendelkezései körül több hete zajlik. A vitatott passzusok egyebek mellett azt határozzák meg, hogy a csatlakozást követő első években a közös költségvetésből legfeljebb mennyi juthat az új tagországokra. Az EP jogászai ezt legalább két szempontból aggályosnak tartják.
Egyrészt azzal érvelnek, hogy a jelenlegi tagállamokra nem szabtak meg ehhez hasonló rögzített kereteket, vagyis a megállapodás ebben az értelemben diszkriminatív.
Másrészt arra hívják fel a figyelmet, hogy a költségvetési előirányzatok ilyen jellegű módosítása az alapszerződés értelmében csak a parlament előzetes hozzájárulásával történhet, márpedig ez ügyben nem voltak egyeztetések a képviselőtestülettel. Az EU miniszteri tanácsa megsértette az intézményközi kapcsolatokat szabályozó "viselkedési szabálykönyv" egyik alapvető rendelkezését, amikor egyoldalúan határozta meg a szóban forgó költségvetési rendelkezéseket, és az EP ezt nem hagyhatja szó nélkül - mondják parlamenti illetékesek.
Az uniós intézményi rendben a miniszterek tanácsa és az EP együttesen alkotja az unió költségvetési hatóságát, ami azt jelenti, hogy a közös bevételek és kiadások meghatározásában e két intézmény teljesen egyenrangú félként vesz részt, vagyis a parlament hozzájárulása szükséges a csatlakozási szerződés elfogadásához. (A közös kül- és biztonságpolitikában a parlamentnek viszont semmiféle döntéshozatali jogosítványa nincs, csak tanácsadói szerepkört gyakorolhat.) Végső soron az EP vétójogot is gyakorolhat, de csak korlátozott értelemben: a jelenlegi és a majdani tagországok által már elfogadott csatlakozási szerződést a képviselőtestület semmilyen részletében nem módosíthatja, csak egészében hagyhatja jóvá vagy utasíthatja el. A mostani vita e körülmény miatt okozhat gondokat. Egyelőre senki nem vetette fel - és parlamenti illetékesek nagyon valószínűtlennek tartják -, hogy az EP emiatt elzárkózna a csatlakozási szerződés jóváhagyásától. Azt viszont minden további nélkül megteheti, hogy a szerződésben adott jogosítványaival élve figyelmeztető jelzést intéz a tagországokhoz, és megpróbálja rábírni őket az általa észlelt rendellenességek kiküszöbölésére. Cox már a múlt hónap elején megtette ezt Kosztasz Szimitisz görög kormányfőnek küldött levelében, amelyre azonban mindeddig nem kapott választ. Az EP jogi szolgálata a kérdéssel foglalkozó feljegyzésében közvetlenül is utal arra a lehetőségre, hogy a képviselőtestület adott esetben a végszavazás elhalasztása mellett is dönthet. Parlamenti illetékesek egyelőre nem kívánják nyíltan emlegetni ezt az eshetőséget, de utalásaikkal máris világosan a tagországok értésére adták, hogy ezt a problémát mindenképpen rendezni kell.
Az eredeti tervek szerint az EP külügyi bizottsága a a jövő héten, plénuma pedig április 9-én foglal állást a szerződésről. Ezt követően utolsó formaságként már csak magának a miniszteri tanácsnak a hivatalos döntése marad hátra, amely április 14-én, két nappal az aláírás előtt esedékes. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!