Tetszett a cikk?

Oroszország, Kína és Franciaország sem támogatja azt a brit javaslatot, amely Iraknak konkrét feltételeket szabna a katonai csapás elkerüléséhez. A brit diplomácia egy hat feltételt tartalmazó listát igyekezett elfogadtatni az ENSZ Biztonsági Tanácsa tagjaival, abban a reményben, hogy a kompromisszumos határozatot megszavazzák; a Fehér Ház ugyanakkor annak lehetőségét is nyitva hagyja, hogy nem kér szavazást új határozatról.

A brit kormányfő arra a meggyőződésre jutott, hogy az új biztonsági tanácsi határozat elfogadása "most már kevésbé valószínű, mint eddig bármikor", s Blair az új határozat elfogadásának csekély esélyéért azt a francia álláspontot teszi felelőssé, amely szerint "Párizs gyakorlatilag mindent meg fog vétózni, ami a BT elé kerül" - közölte Iain Duncan Smith, a tory árnyékkormány miniszterelnök-jelöltje az iraki válságról Tony Blairrel tartott megbeszélés után.
A BBC szerda éjjeli értesülése szerint Nagy-Britannia ENSZ-en kívüli, "nemzeti" ultimátumot készül Irakhoz intézni, mivel egyre valószínűtlenebb az új biztonsági tanácsi határozat. A londoni rádió által megszerzett nyilatkozat megszövegezése szerint Nagy-Britannia "fenntartja a jogot saját álláspontjához" arra az esetre, ha Irak nem tesz eleget a vele szemben támasztott követeléseknek.
Kína tudomásul vette azokat a legutóbbi brit javaslatokat, amelyek arra irányulnak, hogy az ENSZ-ben megoldást találjanak az iraki válságra, de megerősítette: Peking nem óhajt új biztonsági tanácsi határozatot - közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője. A francia külügyminiszter nyilatkozata szerint a brit javaslat "szem elől téveszti a probléma lényegét". "Nem arról van szó, hogy pár nap haladékot adjunk Iraknak, mielőtt erő alkalmazásához folyamodunk, hanem arról, hogy haladást érjünk el békés leszerelés útján" - hangoztatta Dominique de Villepin.
Bizonyos időre van szükség ahhoz, hogy életbe léptessék azokat az angol javaslatokat, amelyek szerint a háború elkerülése végett Iraknak hat feltételt kell teljesítenie - jelentette ki Jurij Fedotov orosz külügyminiszter-helyettes. Szergej Lavrov orosz ENSZ-nagykövet korábban közölte, országa tanulmányozni fogja a brit jvaslatot, de - mint mondta - még mindig béke vagy háború között kell dönteni, s nem hiszik, hogy az elképzelés foglalkozna a békepártiak meggondolásaival - írja a BBC.
A brit kompromisszumos javaslat konkrét feltételeket szabna Iraknak. Ezek között az szerepel, hogy Szaddám Huszein iraki elnöknek tévényilatkozatban kell pontosan feltárnia, mennyi biológiai és vegyi fegyvere van; be kell jelentenie, hogy kész ezek megsemmisítésére; engedélyeznie kell, hogy harminc iraki fegyverfejlesztési szakértő családjával együtt Ciprusra repüljön, és ott iraki befolyástól mentesen kihallgathassák őket a bagdadi kormány fegyverkezési programjáról. Számot kell adnia emellett az ENSZ-ellenőrök által felfedezett, pilóta nélküli repülőgépekről is, amelyek szakértők szerint alkalmasak vegyi és biológiai hatóanyagok nagy területen történő szétszórására. Iraknak meg kell semmisítenie összes asz-Szamúd rakétáját is, amelyek hatósugara meghaladja az ENSZ által engedélyezettet.
George W. Bush elnök továbbra is szavazást szeretne az új határozatról még ezen a héten, ám annak lehetőségét sem zárja ki a Fehér Ház, hogy ne kérjen szavazást a Biztonsági Tanácstól. Az eredeti amerikai-brit-spanyol javaslat értelmében Iraknak március 17-ig kellene leszerelnie. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!