Tetszett a cikk?

Jasszer Arafat palesztin elnök - az általános várakozások ellenére - elhalasztotta helyettese, Mahmúd Abbász (mozgalmi nevén Abu Mázen) miniszterelnöki kinevezését, a törvényhozó tanácsnak (parlamentnek) pedig további tanácskozást javasolt az intézmények reformjáról. Mahmúd Abbász kinevezése a várakozások szerint a palesztin politikai reformok első lépése lehet.

Arafat néhány pontban meg akarja változtattatni a kormányfői hivatal bevezetéséről hétfőn meghozott törvényt - közölte Ibrahim Abu Nadzsah, Ahmed Korei palesztin parlamenti elnök helyettese. A törvény csak akkor lép életbe, ha Arafat kihirdeti.
Izrael szerdán elégedetlenségét fejezte ki a jövőbeli palesztin miniszterelnök hatáskörének tervezett megnyirbálása miatt. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter Colin Powell amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében leszögezte: mindaddig nincs kilátás az izraeli-palesztin kapcsolatok javulására, amíg biztonsági kérdésekben Arafat kezében marad a legvégső döntés. Az izraeli külügyminiszter azt tartaná helyesnek, hogy a palesztin miniszterelnök legyen a végrehajtó hatalom korlátozások nélküli főnöke. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!