Tetszett a cikk?

George Bush amerikai elnök a hét végén az Azori-szigeteken tárgyal Tony Blair brit és José María Aznar spanyol kormányfővel az iraki válságról. A hármas csúcstalálkozó legfőbb témája az lesz, milyen közös stratégiát alkalmazzanak a Biztonsági Tanácsban a három ország által közösen benyújtott, nagy ellenállásba ütköző határozattervezet elfogadása érdekében. Nem sokkal a hármas találkozó hírének kiszivárgását követően George Bush - némileg váratlanul - sajtótájékoztatón szólította fel Izraelt, hogy a megszállt területeken már ne építsen több települést.

Bush elnök vasárnap indul el a Portugáliához tartozó Azori-szigetekre azzal a céllal, hogy Blair brit és Aznar spanyol miniszterelnökkel megvitassa egy újabb biztonsági tanácsi határozat elfogadtatásának kilátásait. Az AP hírügynökség név nélkül idézett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva jelentette, hogy a hét végi találkozón Bush, Blair és Aznar több lehetséges forgatókönyvet is megvitat arra nézve, miként távolítható el a hatalomból Szaddám Huszein iraki elnök. Ez azonban nem jelenti azt, hogy konkrét katonai terveket is részletesen áttekintenének.
Egy magas rangú amerikai kormánytisztviselő azt mondta az AP-nek, Washington már hajlik arra, hogy ejtse a Biztonsági Tanácsban beterjesztett brit-amerikai-spanyol határozattervezetet, amely megnyitná az utat az Irak elleni háború előtt, és inkább azzal számol, hogy a "hajlandók koalíciójának" élén, BT-felhatalmazás nélkül indítja meg a háborút Irak ellen. A "hajlandók koalíciójában" főként Nagy-Britanniára és Spanyolországra számít. Be akarja azonban még várni Mexikó és Chile - két határozatlan BT-tag - döntését, megszavazzák-e a Biztonsági Tanácsban a brit-amerikai-spanyol határozattervezetet.
Nem sokkal a hármas találkozó hírének kiszivárgását követően George Bush amerikai elnök rendkívüli sajtótájékoztatóján felszólította Izraelt, hogy a megszállt területeken már ne építsen több települést. Egyidejűleg felszólította a palesztinokat, hogy szakítsanak a terrorizmussal. A dpa jelentése szerint az elnök meglepte a megfigyelőket a Közel-Kelettel kapcsolatos megjegyzéseivel, azok ugyanis olyan információkat vártak, amelyek az iraki válság megoldására irányuló diplomáciai fáradozásokkal összefüggésben az Azori-szigeteken megrendezendő csúcstalálkozóra vonatkoznak. Bush azonban figyelmen kívül hagyta a riporterek kérdéseit. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!