George Bush amerikai elnök a hét végén az Azori-szigeteken tárgyal Tony Blair brit és José María Aznar spanyol kormányfővel az iraki válságról. A hármas csúcstalálkozó legfőbb témája az lesz, milyen közös stratégiát alkalmazzanak a Biztonsági Tanácsban a három ország által közösen benyújtott, nagy ellenállásba ütköző határozattervezet elfogadása érdekében. Nem sokkal a hármas találkozó hírének kiszivárgását követően George Bush - némileg váratlanul - sajtótájékoztatón szólította fel Izraelt, hogy a megszállt területeken már ne építsen több települést.

Bush elnök vasárnap indul el a Portugáliához tartozó Azori-szigetekre azzal a céllal, hogy Blair brit és Aznar spanyol miniszterelnökkel megvitassa egy újabb biztonsági tanácsi határozat elfogadtatásának kilátásait. Az AP hírügynökség név nélkül idézett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva jelentette, hogy a hét végi találkozón Bush, Blair és Aznar több lehetséges forgatókönyvet is megvitat arra nézve, miként távolítható el a hatalomból Szaddám Huszein iraki elnök. Ez azonban nem jelenti azt, hogy konkrét katonai terveket is részletesen áttekintenének.
Egy magas rangú amerikai kormánytisztviselő azt mondta az AP-nek, Washington már hajlik arra, hogy ejtse a Biztonsági Tanácsban beterjesztett brit-amerikai-spanyol határozattervezetet, amely megnyitná az utat az Irak elleni háború előtt, és inkább azzal számol, hogy a "hajlandók koalíciójának" élén, BT-felhatalmazás nélkül indítja meg a háborút Irak ellen. A "hajlandók koalíciójában" főként Nagy-Britanniára és Spanyolországra számít. Be akarja azonban még várni Mexikó és Chile - két határozatlan BT-tag - döntését, megszavazzák-e a Biztonsági Tanácsban a brit-amerikai-spanyol határozattervezetet.
Nem sokkal a hármas találkozó hírének kiszivárgását követően George Bush amerikai elnök rendkívüli sajtótájékoztatóján felszólította Izraelt, hogy a megszállt területeken már ne építsen több települést. Egyidejűleg felszólította a palesztinokat, hogy szakítsanak a terrorizmussal. A dpa jelentése szerint az elnök meglepte a megfigyelőket a Közel-Kelettel kapcsolatos megjegyzéseivel, azok ugyanis olyan információkat vártak, amelyek az iraki válság megoldására irányuló diplomáciai fáradozásokkal összefüggésben az Azori-szigeteken megrendezendő csúcstalálkozóra vonatkoznak. Bush azonban figyelmen kívül hagyta a riporterek kérdéseit. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

Szokatlan funkció kerülhet a Samsung következő csúcstelefonjába: kriptopénzt is őrizhetne az S10?

Szokatlan funkció kerülhet a Samsung következő csúcstelefonjába: kriptopénzt is őrizhetne az S10?

Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?

Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett