Vasárnap a várakozásoknak megfelelően Zoran Zsivkovics volt jugoszláv belügyminisztert javasolta Szerbia kormányfőjévé a meggyilkolt szerb miniszterelnök pártja, a Demokrata Párt (DS). A belgrádi Újtemetőben szombaton végső nyugalomra helyezték Zoran Gyingyics szerb miniszterelnököt, akit szerdán gyilkoltak meg ismeretlenek. A magyar kormányt Lamperth Mónika belügyminiszter és Bársony András külügyi politikai államtitkár képviselte a temetésen. Közben a szerb hatóságok szombaton elkönyvelhették az első nagyobb sikert a Gyingyics gyilkosai után folytatott hajtóvadászatban: letartóztatták a zimonyi klánként ismert bűnbanda egyik vezetőjét.

Zoran Gyingyics holttestét Szerbia legnagyobb pravoszláv katedrálisában, a belgrádi Szent Száva székesegyházban ravatalozták fel. A sors kegyetlen fintora, hogy éppen Zoran Gyingyics volt a hat évtizede épülő templom körüli munkálatok legfőbb mecénása. A főtemplomban a meggyilkolt miniszterelnök családján kívül külföldi és szerbia-montenegrói közjogi méltóságok, politikusok sokasága rótta le kegyeletét Gyingyics előtt. A magyar kormányt Lamperth Mónika belügyminiszter és Bársony András külügyi politikai államtitkár képviselte a temetésen. A temetésen részt vett Orbán Viktor volt miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is.
A halottszentelés után a gyászmenet elindult a belgrádi Újtemetőbe, ahol az Európai Unió nevében Jeórjiosz Papandreu görög külügyminiszter, az EU soros elnöke a meggyilkolt miniszterelnökhöz intézett utolsó szavaiban azt ígérte, hogy víziója valóra válik, s Brüsszel segíteni fog mindazoknak, akik a közös Európa felé haladva a békéért, a demokráciáért és a fejlődésért küzdenek. Zoran Zsivkovics volt jugoszláv belügyminiszter, a meggyilkolt miniszterelnök várható utódja hasonlóképpen azt ígérte politikus és párttársához intézett utolsó szavában, hogy álma megvalósul: Szerbia európai, demokratikus, hatékony és gazdag ország lesz.
Vasárnap a várakozásoknak megfelelően Zoran Zsivkovicsot javasolta Szerbia kormányfőjévé a meggyilkolt szerb miniszterelnök pártja, a Demokrata Párt. A DS főbizottsága vasárnapi ülésén úgy döntött, hogy a DS másik alelnökét, Csedomir Jovanovicsot javasolja szerbiai miniszterelnök-helyettesnek. A DS vezető testülete Gyingyics helyébe nem választ pártelnököt, s a jövő évig nem is tart tisztújító kongresszust. Zsivkovics ezt azzal magyarázta, hogy a DS-nek "még van elnöke" a meggyilkolt pártelnök személyében, illetve elegendő tér és tisztség van ahhoz, hogy a DS folytathassa az elkezdett munkát, és megvalósítsa Gyingyics célkitűzéseit, megteremtse az "egészséges, és demokrácia tekintetében erős Szerbiát".
A Gyingyics merénylői ellen folytatott hajtóvadászatban eddig több mint kétszáz bejegyzett bűnözőt fogtak el. A sikeres rendőrségi fellépésre a rendkívüli állapot bevezetése nyújtott lehetőséget, s a rendkívüli intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Szerbiát "nem tisztítják meg vasseprűvel, amelyet eddig Zoran Gyingyics tartott a kezében" – nyilatkozta vasárnap Csedomir Jovanovics.
Közben a szerb hatóságok szombaton elkönyvelhették az első nagyobb sikert a Gyingyics gyilkosai után folytatott hajtóvadászatban: letartóztatták a zimonyi klánként ismert bűnbanda egyik vezetőjét. A szerb belügyminisztérium szombat esti közleménye szerint a rendőrség egy Belgrádtól nyolcvan kilométerre keletre fekvő faluban tartóztatta le Mlagyan Micsicset (alvilági nevén "Pacov", ami magyarul patkányt jelent). Az akcióban elfogták a Micsics vezette bűnbanda további hat tagját. A belügyminisztériumi közlemény szerint a szerb kormány a szomszédos országokkal együttműködve folytatja az intenzív nyomozást és a hajszát az említett bűnszervezet többi tagja ellen.
A szerb miniszterelnököt szerda kora délután gyilkolták meg, s a kormány még aznap közleményében a zimonyi klánt tette felelőssé a gyilkosság megszervezéséért és elkövetéséért. A hatóságok állítólag a merénylet előtt éppen csapást akartak mérni a Balkán egyik legnagyobb és legjobban szervezett alvilági csoportja ellen. A bűnbanda mintegy kétszáz tagot számlál, három vezetője - Milorad Lukovics „Legija”, Dusan Szpaszojevics „Siptar” és Mile Lukovics „Kum” - állítólag még szökésben van, s nem fogták el a kormányfő merénylőit sem. Dusan Mihajlovics szerb belügyminiszter egy belgrádi televíziónak azt mondta, hogy a hatóságok előtt ismert a kormányfő gyilkosainak kiléte, s elfogásuk csupán "technikai" kérdés, mert az egész világ megadta a szükséges segítséget a szerb rendőrségnek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Beérték a Samsungot: itt a Huawei első, lyukasztott kijelzős mobilja

Beérték a Samsungot: itt a Huawei első, lyukasztott kijelzős mobilja