Szerbiában és az ország határain túl is folytatódik a hajsza a Zoran Gyingyics néhai szerb kormányfő elleni merénylet megszervezésével és elkövetésével vádolt zimonyi klán ellen; eddig több mint háromszáz személyt állítottak elő.

A szerbiai kormány közleménye szerint a bűnszövetkezet elleni hajtóvadászatban 318 személyt fogtak el, közülük 307-et letartóztatásba helyeztek. Négyen "védett tanú" státusért folyamodtak, vagyis hajlandóak vallani bűntársaik ellen. A razziák során hatalmas fegyverarzenált, robbanószert és lőszert, kábítószert, hamis iratokat és lopott gépkocsikat találtak. A védett tanúk vallomásai révén fény derült néhány, eddig felderítetlen gyilkosságra. Bebizonyosodott, hogy a zimonyi drogkartell a milosevicsi állam- és közbiztonsági szolgálat tisztjeinek segédkezésével politikai gyilkosságokat és emberrablásokat követett el, emberkereskedelmet folytatott, európai drogkereskedőkön keresztül kapcsolatban állt egy kolumbiai drogkartellel. A zimonyi klánnak beépített emberei voltak a rendőrségnél és az állambiztonsági szolgálatnál, így eddig mindig rossz irányba terelődött a nyomozás.
Vladan Batics szerbiai igazságügyi miniszter legmagasabb fokú biztonsági intézkedéseket foganatosított a szerbiai börtönökben. A Béta hírügynökség szerint a belgrádi hatóságok kérésére a boszniai szerb rendőrség Szarajevó mellett lezárta az RMG nevű vállalatot, mert két-három napja a környéken látták Milorad Lukovics „Legiját”, a zimonyi klán egyik legkeresettebb vezetőjét. A vállalat kétes hírű tulajdonosai a merénylet előtt Belgrádban jártak. A nyomozás szálai Bécsbe is elvezettek, mivel a „Patkány” néven ismert klánvezér letartóztatásakor osztrák illetőségű gépkocsit találtak, amelynek tulajdonosa családjával együtt Bécsben él.
Borisz Tadics, a meggyilkolt kormányfő vezette Demokrata Párt alelnöke, a védelmi miniszteri szék várományosa közölte a Politika nevű belgrádi televízióval, hogy a nyomozás után felvetik a rendőrség felelősségét is. Tadics szerint nemcsak a belügyminiszter felelősségét fogják firtatni, hanem mindazokét, akiknek az volt a dolguk, hogy oltalmazzák a kormányfőt.
A belgrádi utcákon továbbra is fokozott a rendőri és katonai jelenlét, a kulcsfontosságú állami intézményeket éjjel-nappal állig felfegyverzett rendőrök és álarcos katonák őrzik. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Orbán áll ott, mint egy faszent"

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán – videó

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán – videó

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"

Hatalmasat csúsztatott vagy rosszul fogalmazott Kósa a "rabszolgatörvény" záróvitájában

Hatalmasat csúsztatott vagy rosszul fogalmazott Kósa a "rabszolgatörvény" záróvitájában