Tetszett a cikk?

Szerbiában és az ország határain túl is folytatódik a hajsza a Zoran Gyingyics néhai szerb kormányfő elleni merénylet megszervezésével és elkövetésével vádolt zimonyi klán ellen; eddig több mint háromszáz személyt állítottak elő.

A szerbiai kormány közleménye szerint a bűnszövetkezet elleni hajtóvadászatban 318 személyt fogtak el, közülük 307-et letartóztatásba helyeztek. Négyen "védett tanú" státusért folyamodtak, vagyis hajlandóak vallani bűntársaik ellen. A razziák során hatalmas fegyverarzenált, robbanószert és lőszert, kábítószert, hamis iratokat és lopott gépkocsikat találtak. A védett tanúk vallomásai révén fény derült néhány, eddig felderítetlen gyilkosságra. Bebizonyosodott, hogy a zimonyi drogkartell a milosevicsi állam- és közbiztonsági szolgálat tisztjeinek segédkezésével politikai gyilkosságokat és emberrablásokat követett el, emberkereskedelmet folytatott, európai drogkereskedőkön keresztül kapcsolatban állt egy kolumbiai drogkartellel. A zimonyi klánnak beépített emberei voltak a rendőrségnél és az állambiztonsági szolgálatnál, így eddig mindig rossz irányba terelődött a nyomozás.
Vladan Batics szerbiai igazságügyi miniszter legmagasabb fokú biztonsági intézkedéseket foganatosított a szerbiai börtönökben. A Béta hírügynökség szerint a belgrádi hatóságok kérésére a boszniai szerb rendőrség Szarajevó mellett lezárta az RMG nevű vállalatot, mert két-három napja a környéken látták Milorad Lukovics „Legiját”, a zimonyi klán egyik legkeresettebb vezetőjét. A vállalat kétes hírű tulajdonosai a merénylet előtt Belgrádban jártak. A nyomozás szálai Bécsbe is elvezettek, mivel a „Patkány” néven ismert klánvezér letartóztatásakor osztrák illetőségű gépkocsit találtak, amelynek tulajdonosa családjával együtt Bécsben él.
Borisz Tadics, a meggyilkolt kormányfő vezette Demokrata Párt alelnöke, a védelmi miniszteri szék várományosa közölte a Politika nevű belgrádi televízióval, hogy a nyomozás után felvetik a rendőrség felelősségét is. Tadics szerint nemcsak a belügyminiszter felelősségét fogják firtatni, hanem mindazokét, akiknek az volt a dolguk, hogy oltalmazzák a kormányfőt.
A belgrádi utcákon továbbra is fokozott a rendőri és katonai jelenlét, a kulcsfontosságú állami intézményeket éjjel-nappal állig felfegyverzett rendőrök és álarcos katonák őrzik. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!