Világszerte készültségben vannak a repülőterek és a kórházak a súlyos, többnyire gyógyíthatatlannak tűnő, úgynevezett atipikus tüdőgyulladás terjedése miatt, miközben turisták százai mondják le utazásaikat Délkelet-Ázsiába, ahol az eddigi, többnyire halálos kimentelű esetek előfordultak. Lapértesülés szerint a jövőben minden tüdőgyulladás-gyanús, lázas utast még helyben megvizsgálnak a ferihegyi repülőtéren.

A súlyos, akut légzőszervi szindrómának vagy más néven atipikus tüdőgyulladásnak eddig kilenc halálos áldozata van, a betegek száma meghaladja a másfélszázat. Vietnamban, ahol egy kórházi nővér már belehalt a betegségbe, hétfőn három új esetet jelentettek, s ezzel a betegek száma elérte a 46-ot. Hongkongban eddig egy ember halt meg, és 49 beteget tartanak számon. Gyanús esetek tűntek fel a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Indonéziában is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hét végén - szokatlan módon - az egész világra érvényes figyelmezetést adott ki a betegség terjedése kapcsán, amely a WHO szerint "globális egészségügyi fenyegetést" jelent.
Vietnamban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Japánban készültségben van a repülőterek személyzete, hogy megakadályozza a betegnek tűnő személyek beutazását az országba. Az atipikus tüdőgyulladás felbukkant Kanadában is, ahol két ember már bele is halt a betegségbe, négyen pedig - ugyanannak a családnak a tagjai - kórházban vannak. A két halálos áldozat előzőleg Hongkongban járt. A súlyos, járványos megbetegedés már most is komoly csapást jelent a délkelet-ázsiai országok idegenforgalmára. A hongkongi utazási irodák a forgalom 70-80 százalékos visszaeséséről számoltak be az előző év ugyanezen időszakához képest.
Az első, atipikus üdőgyulladásra utaló kórképeket Kína Kuangtung (Guangdong) tartományából jelentették még februárban, ahol a betegség öt embert megölt, 305-öt megbetegített. Egészségügyi szakemberek - tekintve, hogy a kórokozót mindeddig nem sikerült azonosítani - teljesen bizonyosak ma sem lehetnek benne, hogy a jelenleg Délkelet-Ázsia országaiban gyorsan terjedő betegség ugyanaz-e, mint a kuangtung-i megbetegedések.
A betegség influenzaszerű tünetekkel, végtagfájdalommal, magas lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel kezdődik, majd a beteg állapota gyorsan romlik, és hamarosan kifejlődik a tüdőgyulladás. Gyógymódja egyelőre nem ismert. A szakemberek jelenleg még azt sem tudják, hogy vírus, vagy baktérium okozza-e. Egyes vélemények szerint egy eddig ismeretlen, új vírusról van szó. A ma ismert, vírusellenes szerekre viszont nem reagál, és nem gyógyítható antibiotikumokkal sem.
"Magyarországon is fel kell készülni, hogy bárki behozhat bármilyen kórokozót" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Szentgyörgyi Ildikó, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ügyeletese. Az ÁNTSZ fokozott felügyeletet tart Ferihegyen, ahol minden tüdőgyulladás-gyanús, lázas utast még helyben megvizsgálnak. Magyarországra eddig nem érkezett olyan beteg, akinek a tüdőgyulladásra utaló tünetei lettek volna. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

A Bazilikára vetítette ki Gergő, feleségül megy-e hozzá Ninetta

A Bazilikára vetítette ki Gergő, feleségül megy-e hozzá Ninetta

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban