Tetszett a cikk?

Világszerte készültségben vannak a repülőterek és a kórházak a súlyos, többnyire gyógyíthatatlannak tűnő, úgynevezett atipikus tüdőgyulladás terjedése miatt, miközben turisták százai mondják le utazásaikat Délkelet-Ázsiába, ahol az eddigi, többnyire halálos kimentelű esetek előfordultak. Lapértesülés szerint a jövőben minden tüdőgyulladás-gyanús, lázas utast még helyben megvizsgálnak a ferihegyi repülőtéren.

A súlyos, akut légzőszervi szindrómának vagy más néven atipikus tüdőgyulladásnak eddig kilenc halálos áldozata van, a betegek száma meghaladja a másfélszázat. Vietnamban, ahol egy kórházi nővér már belehalt a betegségbe, hétfőn három új esetet jelentettek, s ezzel a betegek száma elérte a 46-ot. Hongkongban eddig egy ember halt meg, és 49 beteget tartanak számon. Gyanús esetek tűntek fel a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Indonéziában is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hét végén - szokatlan módon - az egész világra érvényes figyelmezetést adott ki a betegség terjedése kapcsán, amely a WHO szerint "globális egészségügyi fenyegetést" jelent.
Vietnamban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Japánban készültségben van a repülőterek személyzete, hogy megakadályozza a betegnek tűnő személyek beutazását az országba. Az atipikus tüdőgyulladás felbukkant Kanadában is, ahol két ember már bele is halt a betegségbe, négyen pedig - ugyanannak a családnak a tagjai - kórházban vannak. A két halálos áldozat előzőleg Hongkongban járt. A súlyos, járványos megbetegedés már most is komoly csapást jelent a délkelet-ázsiai országok idegenforgalmára. A hongkongi utazási irodák a forgalom 70-80 százalékos visszaeséséről számoltak be az előző év ugyanezen időszakához képest.
Az első, atipikus üdőgyulladásra utaló kórképeket Kína Kuangtung (Guangdong) tartományából jelentették még februárban, ahol a betegség öt embert megölt, 305-öt megbetegített. Egészségügyi szakemberek - tekintve, hogy a kórokozót mindeddig nem sikerült azonosítani - teljesen bizonyosak ma sem lehetnek benne, hogy a jelenleg Délkelet-Ázsia országaiban gyorsan terjedő betegség ugyanaz-e, mint a kuangtung-i megbetegedések.
A betegség influenzaszerű tünetekkel, végtagfájdalommal, magas lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel kezdődik, majd a beteg állapota gyorsan romlik, és hamarosan kifejlődik a tüdőgyulladás. Gyógymódja egyelőre nem ismert. A szakemberek jelenleg még azt sem tudják, hogy vírus, vagy baktérium okozza-e. Egyes vélemények szerint egy eddig ismeretlen, új vírusról van szó. A ma ismert, vírusellenes szerekre viszont nem reagál, és nem gyógyítható antibiotikumokkal sem.
"Magyarországon is fel kell készülni, hogy bárki behozhat bármilyen kórokozót" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Szentgyörgyi Ildikó, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ügyeletese. Az ÁNTSZ fokozott felügyeletet tart Ferihegyen, ahol minden tüdőgyulladás-gyanús, lázas utast még helyben megvizsgálnak. Magyarországra eddig nem érkezett olyan beteg, akinek a tüdőgyulladásra utaló tünetei lettek volna. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!