Tetszett a cikk?

A Beta hírügynökség és a B92 rádió szerint a merénylet áldozatául esett szerb kormányfő, Zoran Gyingyics gyilkosai elleni hajtóvadászatban a rendőrség hétfőn előállította Szerbia legünnepeltebb popsztárját, Csecsa Raznatovicsot, a délszláv háborúkban Arkan néven elhíresült szabadcsapatvezér özvegyét.

Az énekesnő elfogásáról a Beta hírügynökség és a B92 rádió adott hírt "a nyomozó szervekhez közeli forrásokra hivatkozva". Hivatalos helyről nem erősítették meg a hírt, s a belgrádi médiák többsége fenntartásokkal kezeli - egyesek cáfolják - az értesülést. Nem kizárt azonban, hogy a rendkívüli állapot idején érvényes szigorú rendszabályok miatt óvatoskodnak.
A főváros elit negyedében található erődítményszerű Raznatovics-villát a reggeli órákban kerítették körbe terepjárókkal állig felfegyverzett rendőrök és a terepruhás, álarcos csendőrök. A villát állítólag átkutatták, s a nyomozás szempontjából érdekes anyagokat foglaltak le. A biztonságiak a késő délután órákban távoztak a helyszínről.
A Beta és a B92 rádió szerint Szerbia első számú popcsillagát előállították, mert közeli kapcsolatot tartott fenn a kormányfő elleni merénylet megszervezésével és elkövetésével vádolt úgynevezett zimonyi klán három legkeresettebb vezetőjével, Milorad Lukovics Legijával, Dusan Szpasojevic Siptarral és Dejan Milenkovics Bagzival. Legija korábban az állambiztonsági szolgálat hírhedt kommandós egységének, az úgynevezett "vörössapkás" osztagnak volt a parancsnoka, s a délszláv háborúk idején Csecsa néhai hitvese, a három éve meggyilkolt Zeljko Raznatovics Arkan vezette "Tigrisek" nevű félkatonai alakulatban szolgált. Bagzi volt az, aki február 21-én - mint később kiderült - közúti balesetnek álcázott merényletkísérletet hajtott végre Zoran Gyingyics ellen.
A belgrádi sajtó úgy tudja, hogy a rendőrség az elmúlt napokban több alkalommal kihallgatta az énekesnőt. A Beta szerint Legija közvetlenül a kormányfő elleni merénylet napjaiban több éjszakát töltött el Csecsa villájában. Közben Szerbia-szerte folytatódik az országos hajtóvadászat a zimonyi klán tagjai ellen. Szerbia városaiból folyton érkeznek a hírek a letartóztatásokról. Újvidéken és környékén 18 személyt vettek őrizetbe, akik feltehetően kapcsolatban álltak a zimonyi bűnbandával, lefoglaltak sok fegyvert és lőszert. Az elmúlt napokban Krusevacban és környékén 12, Szentdemeter (Sremska Mitrovica) térségében negyven bűnözőt fogtak el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!