Kofi Annan ENSZ-főtitkár elrendelte a világszervezet fegyverzetellenőreinek és humanitárius segélyszervezetei munkatársainak távozását Irakból, továbbá felfüggesztette az "élelmiszert olajért" programot. Az ENSZ-ellenőrök kedden hajnalban elhagyják az iraki fővárost; ezzel a világszervezet beszünteti minden tevékenységét az országban.

Kofi Annan főtitkár hétfőn New Yorkban, a Biztonsági Tanács zárt ülésén tájékoztatta a tagországokat arról, hogy elrendelte az ENSZ megbízásából Irakban tevékenykedő összes nemzetközi leszerelési ellenőr, segélymunkás és békefenntartó visszahívását az országból. ENSZ-tsiztviselők szerint a világszervezetnek több mint 300 munkatársa maradt Irakban. Ezek között van a leszerelést felügyelő 135 ellenőr és kisegítő személyzet, humanitárius tevékenységet végző segélymunkások, az "élelmiszert olajért" program megfigyelői, valamint azok a békefenntartók, akik az iraki-kuvaiti határ mentén ügyelnek a demilitarizált övezet rendjére. A kivonulás azonban "nem jelenti azt, hogy háborúnak kell lennie, és nem jelenti azt sem, hogy az ENSZ most ölbe tett kézzel hátradől, és semmit sem tesz az iraki helyzet javítására" - hangsúléyozta Kofi Annan, aki szerint az iraki konfliktus békés megoldására tett erőfeszítések kudarcot vallottak, "eljutottunk az út végére". A főtitkár nagyon csalódottnak és kiábrándultnak mondta magát.
Korábban szemtanúk arról számoltak be, hogy a még Irakban tartózkodó ellenőrök kijelentkeztek szállodáikból, megkönnyítendő egy azonnali evakuálást, tekintettel a készülő amerikai intervencióra. Hans Blix szerint az ellenőröknek 24-48 órára van szükségük a távozáshoz. Blix korábban megerősítette, hogy az ellenőrök Irakban maradnak, amíg csak van remény a békére, ugyanakkor számos ország hazarendelte iraki diplomatáit.
"Maradunk, amíg merünk. A távozás azt jelentené, hogy mindennek vége, csak akkor akarunk távozni, amikor már minden remény elfogyott" - nyilatkozta Hans Blix az Aftonbladet című svéd napilap hétfői számában, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzet "nem túl biztató." Az Egyesült Államok vasárnap este szólította fel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ), hogy kezdje meg fegyverzetellenőrei kivonását Irakból.
Kína - az Irakot fenyegető háborúra tekintettel - hétfőn kivonta Bagdadból iraki nagykövetségének személyzetét. A Bagdadban tartózkodó francia diplomaták, számos más országból érkezett kollégájukkal ellentétben, hétfő délig nem kaptak távozásra szóló utasítást Párizsból. Alekszandr Jakovenko orosz külügyi szóvivő a várhatóan rövidesen megkezdődő háborúval összefüggésben távozásra szólította fel az Irakban tartózkodó orosz állampolgárokat. Alexander Vershbow moszkvai amerikai nagykövet hétfői nyilatkozatában leszögezte, hogy Washington figyelmeztetni fogja Moszkvát a hadműveletek megkezdése előtt.
Egymás után, gyorsuló ütemben hagyják el a háborúval fenyegetett Irak fővárosát, Bagdadot a külképviseletek dolgozói. Görögország, az Európai Unió soros elnöke megkezdte bagdadi nagykövetségének kiürítését. A terv szerint két napon belül egyetlen görög diplomata és diplomáciai alkalmazott sem marad az arab országban. Csehország már be is zárta bagdadi nagykövetségét. A külképviselet utolsóként távozó két dolgozója vasárnap este elhagyta Bagdadot. A pakisztáni nagykövetség egész diplomáciai és kisegítő személyzetét hazarendelték ideiglenes jelleggel. Indonézia már februárban megkezdte a bagdadi nagykövetség bezárásának előkészítését, és mostanra kitelepítette onnan a teljes diplomáciai személyzetet. A délkelet-ázsiai országok közül három, Indonézia, a Fülöp-szigetek és Thaiföld már befejezte bagdadi nagykövetségeinek kiürítését, Malajzia és Vietnam nagykövetsége azonban még működik a nagyszabású katonai támadás elé néző arab ország fővárosában.
Az Európai Bizottság hétfőn felszólította az Európai Unió tagállamait: tegyenek még egy utolsó kísérletet arra, hogy békés megoldást találjanak az iraki válságra. Romano Prodi bizottsági elnök szóvivője, Reijo Kemppinen megismételte brüsszeli nyilatkozatában, hogy az Európai Bizottság álláspontja szerint kizárólag az ENSZ felhatalmazásával szabad hadat üzenni Iraknak. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Tordai Bence: Közös a cél, a rezsim megdöntése

Tordai Bence: Közös a cél, a rezsim megdöntése

Túlóra, mi? A világ egyik leggazdagabb embere szerint pont, hogy a kevesebb munka jelenti a jövőt

Túlóra, mi? A világ egyik leggazdagabb embere szerint pont, hogy a kevesebb munka jelenti a jövőt

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

Kis tuninggal is, milyen gonosz karaktert kapott ez a Volkswagen Touareg

Kis tuninggal is, milyen gonosz karaktert kapott ez a Volkswagen Touareg

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket