Tetszett a cikk?

Kofi Annan ENSZ-főtitkár elrendelte a világszervezet fegyverzetellenőreinek és humanitárius segélyszervezetei munkatársainak távozását Irakból, továbbá felfüggesztette az "élelmiszert olajért" programot. Az ENSZ-ellenőrök kedden hajnalban elhagyják az iraki fővárost; ezzel a világszervezet beszünteti minden tevékenységét az országban.

Kofi Annan főtitkár hétfőn New Yorkban, a Biztonsági Tanács zárt ülésén tájékoztatta a tagországokat arról, hogy elrendelte az ENSZ megbízásából Irakban tevékenykedő összes nemzetközi leszerelési ellenőr, segélymunkás és békefenntartó visszahívását az országból. ENSZ-tsiztviselők szerint a világszervezetnek több mint 300 munkatársa maradt Irakban. Ezek között van a leszerelést felügyelő 135 ellenőr és kisegítő személyzet, humanitárius tevékenységet végző segélymunkások, az "élelmiszert olajért" program megfigyelői, valamint azok a békefenntartók, akik az iraki-kuvaiti határ mentén ügyelnek a demilitarizált övezet rendjére. A kivonulás azonban "nem jelenti azt, hogy háborúnak kell lennie, és nem jelenti azt sem, hogy az ENSZ most ölbe tett kézzel hátradől, és semmit sem tesz az iraki helyzet javítására" - hangsúléyozta Kofi Annan, aki szerint az iraki konfliktus békés megoldására tett erőfeszítések kudarcot vallottak, "eljutottunk az út végére". A főtitkár nagyon csalódottnak és kiábrándultnak mondta magát.
Korábban szemtanúk arról számoltak be, hogy a még Irakban tartózkodó ellenőrök kijelentkeztek szállodáikból, megkönnyítendő egy azonnali evakuálást, tekintettel a készülő amerikai intervencióra. Hans Blix szerint az ellenőröknek 24-48 órára van szükségük a távozáshoz. Blix korábban megerősítette, hogy az ellenőrök Irakban maradnak, amíg csak van remény a békére, ugyanakkor számos ország hazarendelte iraki diplomatáit.
"Maradunk, amíg merünk. A távozás azt jelentené, hogy mindennek vége, csak akkor akarunk távozni, amikor már minden remény elfogyott" - nyilatkozta Hans Blix az Aftonbladet című svéd napilap hétfői számában, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzet "nem túl biztató." Az Egyesült Államok vasárnap este szólította fel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ), hogy kezdje meg fegyverzetellenőrei kivonását Irakból.
Kína - az Irakot fenyegető háborúra tekintettel - hétfőn kivonta Bagdadból iraki nagykövetségének személyzetét. A Bagdadban tartózkodó francia diplomaták, számos más országból érkezett kollégájukkal ellentétben, hétfő délig nem kaptak távozásra szóló utasítást Párizsból. Alekszandr Jakovenko orosz külügyi szóvivő a várhatóan rövidesen megkezdődő háborúval összefüggésben távozásra szólította fel az Irakban tartózkodó orosz állampolgárokat. Alexander Vershbow moszkvai amerikai nagykövet hétfői nyilatkozatában leszögezte, hogy Washington figyelmeztetni fogja Moszkvát a hadműveletek megkezdése előtt.
Egymás után, gyorsuló ütemben hagyják el a háborúval fenyegetett Irak fővárosát, Bagdadot a külképviseletek dolgozói. Görögország, az Európai Unió soros elnöke megkezdte bagdadi nagykövetségének kiürítését. A terv szerint két napon belül egyetlen görög diplomata és diplomáciai alkalmazott sem marad az arab országban. Csehország már be is zárta bagdadi nagykövetségét. A külképviselet utolsóként távozó két dolgozója vasárnap este elhagyta Bagdadot. A pakisztáni nagykövetség egész diplomáciai és kisegítő személyzetét hazarendelték ideiglenes jelleggel. Indonézia már februárban megkezdte a bagdadi nagykövetség bezárásának előkészítését, és mostanra kitelepítette onnan a teljes diplomáciai személyzetet. A délkelet-ázsiai országok közül három, Indonézia, a Fülöp-szigetek és Thaiföld már befejezte bagdadi nagykövetségeinek kiürítését, Malajzia és Vietnam nagykövetsége azonban még működik a nagyszabású katonai támadás elé néző arab ország fővárosában.
Az Európai Bizottság hétfőn felszólította az Európai Unió tagállamait: tegyenek még egy utolsó kísérletet arra, hogy békés megoldást találjanak az iraki válságra. Romano Prodi bizottsági elnök szóvivője, Reijo Kemppinen megismételte brüsszeli nyilatkozatában, hogy az Európai Bizottság álláspontja szerint kizárólag az ENSZ felhatalmazásával szabad hadat üzenni Iraknak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!