Tetszett a cikk?

A Zoran Gyingyics néhai szerb kormányfő elleni merénylet elkövetésével vádolt zimonyi drogkartell két további vezetőjét tartóztatta le a szerb rendőrség, miután a gyilkosság óta már őrizetbe vették a bűnbanda több tagját.

A névsorban szereplő klánvezetők közül a hatóságok hétfőn őrizetbe vették Dragan Ninkovicsot, alvilági nevén Prevarát, ami magyarul csalót jelent. Elfogták Zoran Vukojevicset, a Vuk (farkas) néven ismert bűnözőt, aki ugyancsak egyik vezetője volt a klánnak. Kettejük elfogásával már három alvilági vezető került rács mögé; a "Patkány" nevű klánvezért szombaton tartóztatták le.
Időközben a szerb rendőrség megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint elfogták Ceca Razsnyatovics énekesnőt is, a délszláv háborúk hírhedt szabadcsapatvezérének, Zseljko Razsnatovics Arkannak az özvegyét, aki gyaníthatóan ugyancsak kapcsolatban állt a bűnszövetkezettel.
A főváros elit negyedében található, erődítményszerű Raznatovics-villát hétfő reggel kerítették körbe terepjárókkal állig felfegyverzett rendőrök és terepruhás, álarcos csendőrök. A villában valóságos fegyverarzenálra bukkantak: 21 különféle márkájú és kaliberű pisztolyt, illetve forgótárcsás kézifegyvert, néhány zsáknyi pisztolyhoz való lőszert, három ládányi 7,62 milliméteres lövedéket (ilyennel gyilkolták meg Gyingyicset), távcsöves célzóberendezést, lézeres távolságmérőt, rengeteg bilincset, számszeríjat, pisztolyokhoz való hangtompítókat, éjjellátó és éjszakai mérésekre alkalmas berendezést, valamint több ládányi egyéb katonai és rendőrségi felszerelést. A fegyverek nagy részét egy rejtett, bombabiztos bunkerben találták meg. A rendőrség tovább vizsgálódik a Razsnyatovics-villában, hogy fényt derítsenek az énekesnő és a zimonyi klán kapcsolatára - áll a kormány közleményében.
A belgrádi tömegtájékoztatás szerint Szerbia első számú popcsillaga közeli kapcsolatot tartott fenn a zimonyi klán három legkeresettebb vezetőjével, Milorad Lukovics "Legijával", Dusan Szpaszojevics "Siptarral" és Dejan Milenkovics "Bagzival", akik egyelőre még szökésben vannak. Legija korábban az állambiztonsági szolgálat hírhedt kommandós egységének, az úgynevezett vörössapkásoknak volt a parancsnoka, a délszláv háborúk idején a három éve meggyilkolt Arkan vezette, Tigrisek nevű félkatonai alakulatban harcolt. A rendőrség az elmúlt napokban már állítólag kihallgatta az énekesnőt, mert "Legija" több éjszakát eltöltött a Razsnyatovics villában a kormányfő elleni merényletet megelőző napokban. A volt kormányfő múlt hét szerdai meggyilkolása óta több mint háromszáz, a gyilkossággal kapcsolatba hozott embert tartoztattak le Szerbiában. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!