Tetszett a cikk?

Szerbiában a rendkívüli állapot idején érvényes rendszabályok megszegése miatt betiltották több lap terjesztését.

A Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolásának napján a kormány rendkívüli állapotot vezetett be. A szankció bizonyos mértékben korlátozza a sajtószabadságot is. Tilos közzétenni olyan írásokat, amelyek a rendkívüli állapot bevezetésének okait és a hatósági intézkedéseket taglalják vagy minősítik, ilyen tekintetben csakis hivatalos közleményekre kell hagyatkozni.
Tamara Luksics-Orlandics, a kultusztárca helyettes minisztere kedden a belgrádi állami rádiónak nyilatkozva közölte, hogy a minisztérium a rendkívüli állapot idejére betiltotta Szerbia területén az egyik legolvasottabb montenegrói újság, a Dan című napilap terjesztését. A lapot terjesztő szerbiai vállalatnak 200 ezer dinár (kb. 800 ezer forint), a cég igazgatójának 30 ezer dinár pénzbüntetést kell fizetnie. A Dan kedden nagy terjedelemben foglalkozott Ceca Razsnyatovics popénekesnő hétfői letartóztatásával. Azt állította, hogy Cecát már Gyingyics halála előtt őrizetbe akarták fenni, s a mostani letartóztatás ugyanazon "forgatókönyv" szerint történt. A minisztérium betiltotta az egyik legolvasottabb szerbiai napilap, a Vecsernye Novoszti keddi számának terjesztését is. Borsos pénzbüntetést kell fizetnie mind a lapnak, mind a főszerkesztőnek, illetve a Kis falu nagy Patkány című keddi írás szerzőjének. A tilalom ellenére az MTI hozzájutott az íráshoz, amely a miniszterelnök elleni merényletért felelős zimonyi klán egyik vezetőjével, Mlagyan Micsiccsel - alvilági nevén Patkánnyal - foglalkozik.
A hatóságok még szombaton betiltották az Identitet (Identitás) című szerbiai hetilap terjesztését azzal az indokkal, hogy az újságot a merénylet megszervezésével és végrehajtásával vádolt, úgynevezett zimonyi klán pénzelte. Indoklás nélkül felfüggesztették a valjevói Mars nevű tévéadó működését. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!