Szerbiában a rendkívüli állapot idején érvényes rendszabályok megszegése miatt betiltották több lap terjesztését.

A Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolásának napján a kormány rendkívüli állapotot vezetett be. A szankció bizonyos mértékben korlátozza a sajtószabadságot is. Tilos közzétenni olyan írásokat, amelyek a rendkívüli állapot bevezetésének okait és a hatósági intézkedéseket taglalják vagy minősítik, ilyen tekintetben csakis hivatalos közleményekre kell hagyatkozni.
Tamara Luksics-Orlandics, a kultusztárca helyettes minisztere kedden a belgrádi állami rádiónak nyilatkozva közölte, hogy a minisztérium a rendkívüli állapot idejére betiltotta Szerbia területén az egyik legolvasottabb montenegrói újság, a Dan című napilap terjesztését. A lapot terjesztő szerbiai vállalatnak 200 ezer dinár (kb. 800 ezer forint), a cég igazgatójának 30 ezer dinár pénzbüntetést kell fizetnie. A Dan kedden nagy terjedelemben foglalkozott Ceca Razsnyatovics popénekesnő hétfői letartóztatásával. Azt állította, hogy Cecát már Gyingyics halála előtt őrizetbe akarták fenni, s a mostani letartóztatás ugyanazon "forgatókönyv" szerint történt. A minisztérium betiltotta az egyik legolvasottabb szerbiai napilap, a Vecsernye Novoszti keddi számának terjesztését is. Borsos pénzbüntetést kell fizetnie mind a lapnak, mind a főszerkesztőnek, illetve a Kis falu nagy Patkány című keddi írás szerzőjének. A tilalom ellenére az MTI hozzájutott az íráshoz, amely a miniszterelnök elleni merényletért felelős zimonyi klán egyik vezetőjével, Mlagyan Micsiccsel - alvilági nevén Patkánnyal - foglalkozik.
A hatóságok még szombaton betiltották az Identitet (Identitás) című szerbiai hetilap terjesztését azzal az indokkal, hogy az újságot a merénylet megszervezésével és végrehajtásával vádolt, úgynevezett zimonyi klán pénzelte. Indoklás nélkül felfüggesztették a valjevói Mars nevű tévéadó működését. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg

Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek