Tetszett a cikk?

Zoran Zsivkovicsot, volt belügyminisztert, a kormányzó párt alelnökét választotta meg miniszterelnöknek a szerb parlament a múlt héten meggyilkolt Gyingyics utódjául.

Zsivkovics a kormányon lévő Demokrata Párt (DS) alelnöke, s Gyingyics miniszterelnöksége idején ő volt a belügyminiszter. A parlament kedden délután 128 igen, 100 nem szavazattal és 3 tartózkodással választotta meg a Gyingyics iránt feltétlen lojalitást mutató politikust kormányfőnek. Az esemény új kormány választására is lehetőséget kínál a szerbiai törvények szerint, de Zsivkovics korábban úgy nyilatkozott: nem látja szükségét annak, hogy változtasson a kabinet összetételén. Noha megválasztása megfelel a várakozásnak, a szavazást éles vita előzte meg a szerb parlamentben. A legnagyobb ellenzéki párt, a Vojislav Kostunica volt jugoszláv államfő vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) egységkormány megalakítására tett javaslatot, s bejelentette, hogy ellenzéki pártként nem támogathatja Zsivkovics jelölését. A miniszterelnök-jelölt indulatosan elutasította a DSS javaslatát, azzal vádolva a pártot, hogy "dögkeselyűként" viselkedik és "hagyatéki tárgyalást" csinál a tragédiából. Zsivkovic szerint a DS nem ülhet egy padsorban azokkal, akik lincshangulatot teremtettek, s ezért részben felelősek Gyingyics haláláért.
Zsivkovics 1992-ben kezdte politikai pályafutását Szerbia harmadik legnagyobb városának, Nisnek az önkormányzatánál. A Gyingyics vezette Demokrata Párt helyi szervezetének lett az elnöke, 1993-tól 1997-ig szerbiai parlamenti képviselő, 2000-től 2003-ig képviselő a szövetségi parlament alsóházában. A DS alelnöke 1994-ben lett, majd még háromszor választották meg erre a tisztségre. Gyingyics 1997-ban a II. világháború óta Belgrád első nem kommunista polgármestere lett, ez idő tájt választották meg Zsivkovicsot Nis polgármesterének.
A milosevicsi uralom megdöntése után átült a polgármesteri székből a jugoszláv belügyminiszteri bársonyfotelbe, tagja volt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésért felelős nemzeti tanácsnak, illetve elnöke a terrorizmus elleni harcért felelős bizottságnak. Hetek óta a szerbia-montenegrói védelmi tárca várományosaként emlegették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!