Mahmud Abbasz, a második számú palesztin vezető miniszterelnöki megbízatást kapott Jasszer Arafat elnöktől. Az új miniszterelnök korábban többször is Arafattól eltérő véleményt fogalmazott meg, s élesen bírálta az Izrael elleni merényleteket.

Arafat levélben küldte el Mahmud Abbasznak - mozgalmi nevén Abu Mazennek - a felkérést, hogy ő legyen az első palesztin miniszterelnök - jelentette be Száeb Erekat, a palesztin kormány tagja szerdán. Mahmud Abbasz ugyan nyilvánosan soha nem kritizálta Arafatot, de kettejük között mindig sok vita volt. A második számú palesztin vezető nyíltan bírálta az Izrael elleni fegyveres támadásokat és merényleteket.
George W. Bush amerikai elnök múlt hét pénteken az úgynevezett közel-keleti kvartett (az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió) által kidolgozott "útvonalterv" előterjesztését, ami 2005-ig független palesztin állam megalakulását irányozza elő, egy cselekvőképes palesztin kormányfő kinevezésétől tette függővé, aki tárgyalófél lehet az Egyesült Államok és Izrael számára is.
Mahmud Abbasznak - miután hivatalosan bejelenti a megbízatás elfogadását - öt hét áll majd rendelkezésre kormánya megalakítására. A második számú palesztin vezetőnek kormányfőként joga van a kabinet tagjainak megválasztására, összehívhat kormányülést és ő felelős a kormány tevékenységének ellenőrzéséért.
A palesztin parlament hétfőn visszautasította Arafatnak azt a javaslatát, hogy beleszólhasson a miniszterek kiválasztásába. A palesztin elnök az utolsó pillanatig arra törekedett, hogy korlátozza a kormányfő jogait. Arafat, mint palesztin elnök továbbra is palesztin biztonsági szolgálat parancsnoka marad és ő áll majd a szélesebb értelemben vett palesztin vezetés élén. Ebbe a körbe tartoznak a kormányon kívül a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetői és a biztonsági szolgálat parancsnokai. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben

Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben

És eljött a nap, amikor a bukott Sarkozy adna néhány tanácsot Macronnak

És eljött a nap, amikor a bukott Sarkozy adna néhány tanácsot Macronnak

Itt megnézheti, hozzáfért-e valaki a fotóihoz az újabb Facebook-hiba miatt

Itt megnézheti, hozzáfért-e valaki a fotóihoz az újabb Facebook-hiba miatt

Egyre rosszabb a levegő az országban

Egyre rosszabb a levegő az országban

Nyelvlecke a Porschétól: így kell kimondani az elektromos autójuk nevét

Nyelvlecke a Porschétól: így kell kimondani az elektromos autójuk nevét

Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó

Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó