Tetszett a cikk?

Lehallgató-berendezéseket fedeztek fel a napokban az EU miniszteri tanácsának épületében, ahol több tagállam - köztük Németország és Franciaország - küldöttségének telefonvonalait figyelték.

Dominique-Georges Marro, a tanács sajtószolgálatának vezetője megerősítette a Figaro című francia napilap aznapi számában erről közölt rövid értesülést. A lehallgató-berendezéseket rutinellenőrzések során fedezték fel, az első jelentésekben megnevezett két ország mellett több más tagállam küldöttségének termeiben is. A brit delegáció szóvivője szerint Nagy-Britannia küldöttségének telefonjait is lehallgatták. A francia lap jelentése szerint a kémkedési kísérlet hátterében az Egyesült Államok állhat. A tanács illetékesei szerdán közölték, hogy a vizsgálatok kezdeti szakaszban tartanak, ezért egyelőre semmilyen feltételezést nem tudnak megerősíteni vagy cáfolni.
A sajtószolgálat egy nappal az EU kötetlen tavaszi csúcsértekezlete előtt erősítette meg a berendezések megtalálásáról közölt hírt. A csúcs helyszíne is a miniszteri tanács épülete lesz, s a napokban ugyanitt több miniszteri tanácsülést tartottak, amelyek egy része szerdán is zajlott. A lehallgató eszközöket a jelek szerint az épület telefonközpontjának berendezéseivel kapcsolták össze, s azokat a vonalakat figyelték velük, amelyek az egyes küldöttségek számára fenntartott termekben vannak felszerelve. A vizsgálatok még nem jutottak el arra a pontra, hogy meg lehetne állapítani, mióta működnek a berendezések. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!