Tetszett a cikk?

A német, a francia és az orosz külügyminiszter szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában ismét elítélte az Irakot fenyegető amerikai intervenciót. A szerdai nap folyamán több alkalommal is ellentmondásos hírek érkeztek állítólagos iraki harci cselekményekről, illetve Tarik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes állítólagos szökési kísérletéről. A hivatalosan meg nem erősített értesüléseket Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes szerdán este személyesen, az iraki tévében élőben közvetített sajtóértekezletén cáfolta meg. Közben a Fehér Ház arra szólította fel az ország népét, hogy "készüljön fel a háborúra, amely emberéletekbe kerülhet". Ari Fleischer szóvivő arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy lesz-e támadás az ultimátum lejárta előtt.

Az ENSZ Chartája nem ad alapot katonai eszközökkel végrehajtott rendszerváltásra - mutatott rá Joschka Fischer a testület rendkívüli ülésén. A német diplomácia irányítója - francia kollégájával összhangban - kiemelte a BT központi szerepét a világ békéje és biztonsága szempontjából. Németországnak változatlanul meggyőződése, hogy van lehetőség Irak békés lefegyverzésére, ezért kitart a háború elutasítása mellett - hangoztatta Fischer. Francia kollégája, Dominique de Villepin is bírálta a katonai megoldást előnyben részesítő elképzelést, hangsúlyozva: egy Irak elleni háború csak súlyosbítja a nemzetközi terrorizmus problémáját. Igor Ivanov orosz külügyminiszter - akárcsak francia és német kollégája - élesen bírálta az Irak ellen tervezett amerikai intervenció gondolatát. Az orosz miniszter sajnálkozva állapította meg, hogy Irakban olyan időpontban kellett félbeszakítani a helyszíni ellenőrzést, amikor már egyértelművé vált a munka eredménye. Ivanov egyúttal elismerte, hogy az ellenőrzés felújítását csak az Egyesült Államok által Irakra kifejtett nyomás tette lehetővé.
Hans Blix, az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek vezetője, a BT elé terjesztve jelentését, sajnálkozásának adott hangot, hogy félbe kellett szakítaniuk a munkát. Blix rövidnek nevezte a fegyverzetellenőröknek biztosított időt ahhoz, hogy meggyőződjenek az iraki tömegpusztító fegyverek megsemmisítéséről. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete idejétmúltnak minősítette az Irak további békés leszerelését célzó munkatervet. John Negroponte szerint Blix programjának "immár semmi köze nincs a valósághoz". A jelen körülmények között már nem jöhet szóba Irak békés úton történő lefegyverzése - hangoztatta az amerikai diplomata a BT rendkívüli ülésén. Egyúttal kijelentette: az Egyesült Államok kész olyan határozati javaslatot terjeszteni a BT elé, amely az Iraknak a háború után nyújtandó humanitárius segítségre vonatkozik.
Közben a Fehér Ház arra szólította fel az ország népét, hogy készüljön fel a háborúra, amely emberéletekbe kerülhet. Ari Fleischer szóvivő szerdai sajtóértekezletén kijelentette: semmi jele annak, hogy Szaddám Huszein elhagyná az országot, kihasználva a fegyveres konfliktus elkerülésének utolsó lehetőségét. A szóvivő aggasztó lehetőségként megjegyezte, hogy az ellenség biológiai vagy vegyi fegyvert vethet be. Fleischer elzárkózott azoknak a kérdéseknek a megválaszolása elől, hogy miképpen követik majd egymást az események a Szaddám Huszeinnek szabott ultimátum (csütörtök hajnali 2 órakor bekövetkező) lejárta után. Arra sem volt hajlandó válaszolni, hogy lesz-e támadás az ultimátum lejárta előtt.
A szerdai nap folyamán több alkalommal is ellentmondásos hírek érkeztek az iraki-kuvaiti határ térségéből, illetve iraki helyszínekről állítólagos harci cselekményekről. Kuvaiti biztonsági források szerint közép-európai idő szerint délelőtt 9 óra tájban amerikai csapatok hatoltak be a kuvaiti-iraki határ demilitarizált övezetébe, és a déli órákban az övezet keleti részén fekvő Umm Kaszr felé vonultak. Az amerikai haderő szóvivője cáfolta ezt a hírt. A brit védelmi minisztérium ugyancsak azt közölte, hogy nem tudja megerősíteni az amerikai csapatmozgásokról beszámoló televíziók jelentését. Egy brit katonai szóvivő úgy nyilatkozott, hogy a katonák csak "előretolt harcállásokat" foglaltak el. A Perzsa-öböl térségében összevont 280 ezer amerikai és brit katona közül jelenleg 175 ezer állomásozik Kuvaitban, arra várva, hogy meginduljon a Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának megdöntését és az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverek megsemmisítését célzó hadműveletet.
Ellenőrizhetetlen híresztelések szerint Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettest szerdán megölte az iraki köztársasági gárda, amikor Aziz az észak-iraki kurd területekre akart menekülni. Más források szerint a miniszterelnök-helyettesnek sikerült a kurdok lakta Észak-Irakba vagy a török ellenőrzés alatt álló Kurdisztánba menekülnie, ahol már amerikai titkos ügynökök vallatják őt. Az ellentmondó értesüléseket Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes szerdán este személyesen, az iraki tévében élőben közvetített sajtóértekezletén cáfolta meg. A politikus szerint a dezertálásáról szóló álhír az Irak elleni amerikai lélektani hadviselés részét képezi, célja az iraki nép bomlasztása. Tárik Aziz hangoztatta, hogy az irakiak készen állnak a harcra. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!