Tetszett a cikk?

Viszonozták az iraki tüzérség tüzét az amerikaiak vezette szövetségi erők az iraki-kuvaiti határon. Két iraki rakéta csapódott be Kuvait északi részén, de a robbanások nem követeltek emberáldozatot. Bagdadban ugyanakkor nyugalom volt csütörtökön reggel, az első amerikai támadások után; az iraki főváros utcái teljesen kihaltak.

A tüzérségi csetepatéról először a határövezetben tartózkodó tudósítók számoltak be, 155 milliméteres lövegek, majd aknavetők bevetését említve. A Reuters több tucatnyi lövedék becsapódásáról tett említést a kuvaiti-iraki határ déli részén. A kuvaiti rádió egyelőre más forrásból meg nem erősített híre szerint amerikai tengerészgyalogosok Kuvaitból kiindulva a Bászra iraki kikötőváros közelében fekvő Umm-Kaszr település elfoglalására indítottak akciót.
Az AP tudósítása szerint mintegy fél órával az első csapások után, más források szerint egy órával a bombázások harmadik hullámát követően teljes volt a nyugalom és csend Bagdadban. A teljesen kihalt utcákon csupán ritkán halad el egy-egy autóbusz vagy személygépkocsi. Polgári személyeket nem lehet látni az utcákon. Időnként mentőautók szirénáit és a müezzin hangját hallani, amint imára szólítja a muzulmánokat. Csaknem minden üzlet zárva tart. Az első csapások nem tettek kárt Bagdad belvárosában. A Kyodo japán hírügynökség szerint az amerikaiak a támadás első hullámaiban 40 mélységi bombát és szárnyas rakétát lőtt ki olyan épületekre, ahol rendszerint az iraki legfelsőbb vezetés üléseit tartják. Az utcákon a biztonsági erők és a kormányzó Baasz Párt fegyveresei cirkálnak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!