Tetszett a cikk?

Csütörtökön a délutáni órákban a világ egyre több nagyvárosában tartottak tüntetéseket az iraki háború ellen. Kairóban, ahol több ezer diák tüntetett, összecsapásokba torkollottak a tiltakozó megmozdulások.

Párizsban több ezer fiatal gyűlt össze a Concorde téren az Egyesült Államok nagykövetsége közelében. Több menet indult a Champs-Élysées e végpontjához: a République térről a középiskolások, a Latin Negyedből az egyetemisták csatlakoztak a tüntetőkhöz. A megmozdulást a békeszervezetekből és szakszervezetekből álló "Tenni a háború ellen" tömörülés szervezte. Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter "felelősségre" és "hidegvérre" szólította fel a tüntetőket.
Olaszországban a múlt hét végi milánói, 700 ezres megmozdulás ígéretének megfelelően a tüntetők valósággal megbénították az ország nagyvárosait. Rómában a diákok megszállták a Via Venetón lévő amerikai nagykövetség és a Sapienza egyetem környékét, blokádot hoztak létre a főváros körüli körgyűrűn. Athénban az Akció 2003 elnevezésű globalizáció-ellenes szervezet mintegy 150 ezer embert mozgósított az Irakban megkezdett amerikai katonai csapás elleni tiltakozásul. A parlament előtt gyülekező tüntetők "Nemet mondunk az igazságtalan háborúra", "Bush gyilkos", valamint a bombázások leállítását követelő feliratokkal vonultak fel.
Londonban már a reggeli órákban több százan tartottak ülősztrájkot a parlament épülete előtt, amikor Geoff Hoon védelmi miniszter a brit katonáknak a háborúban való részvételét magyarázta, majd átvonultak a kormányfői hivatal elé. A 350 szervezetet tömörítő "Koalíció az iraki háború elleni békés polgári engedetlenségi kampányra" szólította fel a briteket. A tüntetéssorozat csúcspontja szombaton lesz, amikor a múlt hetihez hasonló megmozdulást terveznek London központjában.
Barcelonában 100 ezren vettek részt abban a békemenetben, amely az amerikai főkonzulátus elé vonult. Washingtonban a helyi idő szerinti reggeli órákban kisebb csoportok tüntettek a háború ellen. Három kerékpáros béketüntetőt letartóztattak az amerikai főváros központjában. Berlinben a több tízezer felvonuló többsége diák, iskolás volt. A német főváros központjában, az Alexanderplatzon húszezren gyűltek össze.
Összecsapásokba torkollottak csütörtökön az egyiptomi fővárosban, Kairóban az iraki háború elleni tüntetések. A rendőrség vízágyúkkal próbálta megfékezni a kődobáló, fémcsövekből barikádokat emelő, mintegy kétezer diákot - többségükben a kairói amerikai egyetem hallgatóit -, akik az Egyesült Államok nagykövetségét akarták megközelíteni. A tüntetők Hoszni Mubarak egyiptomi elnök távozását is követelték, mert szerintük nem tett meg mindent a háború elkerüléséért. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!