Tetszett a cikk?

Egyesült Államok-szerte tüntetések voltak csütörtökön az iraki háború ellen. San Franciscóban több mint ezer embert vettek őrizetbe, más nagyvárosokban is letartóztatásokra került sor.

San Franciscóban a tüntetők elözönlötték a belváros néhány forgalmas útját, több tucat diák egymáshoz láncolta magát. A késő esti órákba nyúlt a forgalombénító tüntetés. A rohamrendőrség több mint ezer tüntetőt vett őrizetbe, 22 év óta nem állítottak elő ennyi embert egy napon a kaliforniai nagyvárosban. Néhányukat átmenetileg az utcán felállított ideiglenes ketrecekben őriztek.
Washingtonban több mint száz tüntető lezárta a Potomac folyón átívelő egyik hidat. Három tüntetőt őrizetbe vettek. A Fehér Ház közelében mintegy százan tüntettek, négyszáz tüntető pedig az esti csúcsidőben a főváros egyik főútvonalán vonult fel, "Nem adunk vért olajért!" jelszót skandálva. New Yorkban a Times Square-en tüntettek több százan. A Harvard és a Berkeley egyetemen tiltakozó megmozdulások voltak. Tüntetések voltak Bostonban, Chicagóban, Minneapolisban, Detroitban is. Pittsburgh-ben több mint tíz tüntetőt tartóztattak le.
A háború beárnyékolja a vasárnapi Los Angeles-i Oscar-gálát is. Kalifornia kormányzója csütörtökön a Nemzeti Gárdát kérte fel, hogy gondoskodjon a Filmakadémia díjkiosztó ünnepségének védelméről. Will Smith filmszínész bejelentette, hogy nem vesz részt a gálán, mivel az idő most nem való ünneplésre. Néhány filmcsillag, köztük Dustin Hoffman közölte, az iraki háború elleni tiltakozás jeléül a békét jelképező kitűzőket fognak viselni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!