Az EU-tagországok csütörtökön kezdődött brüsszeli csúcsértekezletükön számot vetettek azzal, hogy egyelőre nem tudják áthidalni az iraki válsággal kapcsolatos nézetkülönbségeiket, ezért úgy határoztak, hogy a jövőbe tekintenek. A csütörtökön este kiadott közös nyilatkozat kiáll az ENSZ mellett és elkötelezi a tagországokat a humanitárius segítségnyújtás mellett.

Kosztasz Szimitisz görög miniszterelnök az EU soros elnökségének nevében ismertette azt a közös nyilatkozatot, amelyet a tizenötök első számú vezetői a csúcs első munkaülésén, még a késő este kezdődött vacsora előtt fogadtak el. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi ülései világossá tették, hogy az EU-tagországok között "meglehetősen komoly" nézeteltérések vannak az iraki válság ügyében, s hogy ezeket egyelőre nem tudják elsimítani. Ezért a csúcson folytatott első megbeszélésnek az volt a célja, hogy a tagállamok szembenézzenek a realitásokkal és a jövővel foglalkozzanak - közölte Szimitisz. A realitás az, hogy Irakban kitört a háború, amely nem fog ugyan örökké tartani, de katasztrófákat, nyomort, szenvedést, menekülteket, újabb feszültségeket hagy majd maga után. Kérdéseket vet fel emellett a nemzetközi közösség, az ENSZ és a transzatlanti kapcsolatok jövőjét illetően - mondta.
A közös állásfoglalás szerint a háború kitörésével új helyzet állt elő, amelyben a tizenötök Irakkal, a térséggel és a nemzetközi színtérrel kapcsolatban is meg kívánták határozni az előttük álló feladatokat. Irakot illetően kinyilvánították, hogy elkötelezettek az ország területi épségének, szuverenitásának, politikai stabilitásának megőrzése, valamint teljes és hatékony lefegyverzése mellett. Úgy vélik, hogy az ENSZ-nek a mostani válság alatt és utána is központi szerepet kell játszania.
Az EU a nyilatkozatban megígérte, hogy tevékenyen részt vesz a konfliktus miatt szükségessé váló humanitárius segítségnyújtásban. Felkérték ugyanakkor a térségbeli országokat, hogy tartózkodjanak minden olyan fellépéstől, amely további instabilitást eredményezhet. Utaltak arra, hogy ezekre az országokra különleges felelősség hárul a terrorcselekmények megelőzésében. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke közölte, hogy humanitárius téren a helyzet gyors romlása várható, és egyes információk szerint fennáll a veszély, hogy több százezer lesz a menekültek száma. A bizottság ezért készen áll arra, hogy az már az első szükségletek felmerülésekor 21 millió eurót bocsásson rendelkezésre, később pedig az EU közös költségvetésének a vésztartalékai is mozgósíthatók - fűzte hozzá. A bizottság pénteken rendkívüli ülést tart a humanitárius segélyekkel kapcsolatos teendők megvitatására. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni