Az iraki tájékoztatási miniszter szerint Szaddám Huszein iraki elnök túlélte azt a légitámadást, amelyet az amerikai erők intéztek péntekre virradó éjszaka az elnök családjának egyik palotája ellen. Péntek délelőtt elindultak első iraki bevetésükre a brit Fairford légitámaszpontra még februárban áttelepített amerikai B-52-es hadászati bombázók. Péntek hajnalban az Irak elleni koalíció elszenvedte első emberveszteségét: lezuhant az amerikai haditengerészet egy CH-46-os helikoptere Kuvaitban, s a fedélzetén lévő 8 brit és 4 amerikai katona életét vesztette.

A brit királyi tengerészgyalogság elfoglalta a délkelet-iraki Fáó-félsziget csúcsát. A helyi olajtermelő berendezésekben nem esett kár - közölte pénteken a brit védelmi miniszter. Geoff Hoon, aki a londoni alsóházban ismertette a hadműveletek eddigi menetét, azt mondta: a Fáó-félsziget biztosításával sikerült elejét venni annak, hogy az iraki rezsim környezeti katasztrófát okozzon a térségben. Dél-Irakban azonban a legutóbbi értesülések szerint 30 olajkutat felgyújtottak az irakiaknak a több százból - tette hozzá. Hoon szerint a harcokban a szövetségesek gyenge iraki ellenállásba ütköztek; eddig négy iraki katona halála ismert.
Ezzel szemben a kuvaiti határ közelében lévő, kulcsfontosságú Umm-Kaszr kikötőváros továbbra is az iraki erők kezén van. Geoff Hoon brit védelmi miniszter is elismerte a londoni Channel 4-nak nyilatkozva, hogy a brit egységek a városnál "kemény ellenállásba ütköztek". Umm-Kaszr stratégiai jelentőség az adja, hogy ez Irak egyetlen nagy tengeri kikötője. Ide érkeztek a második öbölháború előtt az "olajat élelmiszerért" ENSZ-program keretében Irakba küldött élelmiszer-szállítmányok, és itt rakodták be a szankciórendszer alapján exportálni engedélyezett iraki olaj zömét.
Szaddám Huszein iraki elnök túlélte azt a légitámadást, amelyet az amerikai erők intéztek péntekre virradó éjszaka az elnök családjának egyik palotája ellen - számolt be pénteki sajtókonferenciáján Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter. A miniszter szerint a támadások Szaddám Huszein és családja házai ellen irányultak, de a család valamennyi tagja biztonságban van. A pénteken kora hajnalban indított amerikai-brit szárazföldi invázióval kapcsolatban a miniszter azt hangoztatta: "Nem hagyjuk, hogy elhagyják azt az ingoványt, amelyre rátévedtek, rászolgáltak a sorsukra."
Az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió helyszínen tartózkodó tudósítója péntek hajnalban arról számolt be, hogy robbanások dörejét hallotta Moszul elővárosaiból. Az észak-iraki város ellen csütörtök reggel már végrehajtottak egy légi támadást. Az arab újságíró nem tudta pontosan megállapítani a robbanások eredetét, de légvédelmi ütegek lövéseinek a hangjait is hallani vélte. Moszul annak a térségnek a határán található, amelytől északra már a kurdok ellenőrizte területek vannak.
Az iraki hadsereg ezután pénteken kora reggel rakétatámadást intézett az észak-kurdisztáni Zaidan település ellen - közölték a területet ellenőrző kurd szervezetek fegyveresei. A kurd fegyveresek bármikor újabb támadásra számítanak annak következtében, hogy hajnalban az amerikai különleges egységek támadást intéztek Moszul környékén az olajmezőkre.
Pénteken nyolc amerikai B-52-es hadászati bombázó szállt fel a nagy-britanniai Fairford légitámaszpontról. A brit királyi légierő támaszpontjára összesen 14 B-52-es érkezett a múlt hónapban. A gépeket már az előző napokban feltöltötték hadianyaggal. Számítások szerint a bombázóknak 5-6 órába telik, mire Irak fölé érnek az észak-angliai támaszpontról. Erről a repülőtérről szálltak fel az első öbölháborúban, valamint az 1999-es koszovói konfliktus idején is az Európából bevetésre induló B-52-esek.
Péntek hajnalban az Irak elleni koalíció elszenvedte első emberveszteségét: lezuhant az amerikai haditengerészet egy CH-46-os helikoptere Kuvaitban, s a fedélzetén lévő 8 brit és 4 amerikai katona életét vesztette. A baleset okát vizsgálják, de annyi bizonyos, hogy a gép nem került iraki tűzbe. Az iraki hadműveletek során már két másik amerikai helikopter is balesetet szenvedett, de a rajtuk lévő katonák megmenekültek.
Elemzők szerint a háború első komoly brit embervesztesége jelentős lendületet ad a brit nagyvárosokban zajló háborúellenes tüntetéseknek. A londoni Westminster kormányzati negyedében, a parlament épülete előtt előző nap ötezren demonstráltak; a tüntetés időnként erőszakba csapott át, és a rendőrség az egész körzetet lezárta a forgalom elől. Brightonban könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, akik behatoltak a városháza épületébe. Az Állítsátok meg a háborút! koalíció a hét végére Manchesterbe és Londonba tervez tömeges megmozdulásokat. A szervezet rendezte február közepén minden idők legnagyobb brit béketüntetését Londonban; ezen több mint 2 millióan vettek részt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

Régi androidos mobilja van? Akkor van egy nagyon rossz hírünk

Régi androidos mobilja van? Akkor van egy nagyon rossz hírünk

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Egyetlen nap alatt 285 millió forinttal gazdagodott Schmidt Máriáék családi cége

Egyetlen nap alatt 285 millió forinttal gazdagodott Schmidt Máriáék családi cége

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

A kormánylap megmagyarázza a „rabszolgatörvényt”: a kínaiak 12 órát dolgoznak

A kormánylap megmagyarázza a „rabszolgatörvényt”: a kínaiak 12 órát dolgoznak