Az iraki tájékoztatási miniszter szerint Szaddám Huszein iraki elnök túlélte azt a légitámadást, amelyet az amerikai erők intéztek péntekre virradó éjszaka az elnök családjának egyik palotája ellen. Péntek délelőtt elindultak első iraki bevetésükre a brit Fairford légitámaszpontra még februárban áttelepített amerikai B-52-es hadászati bombázók. Péntek hajnalban az Irak elleni koalíció elszenvedte első emberveszteségét: lezuhant az amerikai haditengerészet egy CH-46-os helikoptere Kuvaitban, s a fedélzetén lévő 8 brit és 4 amerikai katona életét vesztette.

A brit királyi tengerészgyalogság elfoglalta a délkelet-iraki Fáó-félsziget csúcsát. A helyi olajtermelő berendezésekben nem esett kár - közölte pénteken a brit védelmi miniszter. Geoff Hoon, aki a londoni alsóházban ismertette a hadműveletek eddigi menetét, azt mondta: a Fáó-félsziget biztosításával sikerült elejét venni annak, hogy az iraki rezsim környezeti katasztrófát okozzon a térségben. Dél-Irakban azonban a legutóbbi értesülések szerint 30 olajkutat felgyújtottak az irakiaknak a több százból - tette hozzá. Hoon szerint a harcokban a szövetségesek gyenge iraki ellenállásba ütköztek; eddig négy iraki katona halála ismert.
Ezzel szemben a kuvaiti határ közelében lévő, kulcsfontosságú Umm-Kaszr kikötőváros továbbra is az iraki erők kezén van. Geoff Hoon brit védelmi miniszter is elismerte a londoni Channel 4-nak nyilatkozva, hogy a brit egységek a városnál "kemény ellenállásba ütköztek". Umm-Kaszr stratégiai jelentőség az adja, hogy ez Irak egyetlen nagy tengeri kikötője. Ide érkeztek a második öbölháború előtt az "olajat élelmiszerért" ENSZ-program keretében Irakba küldött élelmiszer-szállítmányok, és itt rakodták be a szankciórendszer alapján exportálni engedélyezett iraki olaj zömét.
Szaddám Huszein iraki elnök túlélte azt a légitámadást, amelyet az amerikai erők intéztek péntekre virradó éjszaka az elnök családjának egyik palotája ellen - számolt be pénteki sajtókonferenciáján Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter. A miniszter szerint a támadások Szaddám Huszein és családja házai ellen irányultak, de a család valamennyi tagja biztonságban van. A pénteken kora hajnalban indított amerikai-brit szárazföldi invázióval kapcsolatban a miniszter azt hangoztatta: "Nem hagyjuk, hogy elhagyják azt az ingoványt, amelyre rátévedtek, rászolgáltak a sorsukra."
Az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió helyszínen tartózkodó tudósítója péntek hajnalban arról számolt be, hogy robbanások dörejét hallotta Moszul elővárosaiból. Az észak-iraki város ellen csütörtök reggel már végrehajtottak egy légi támadást. Az arab újságíró nem tudta pontosan megállapítani a robbanások eredetét, de légvédelmi ütegek lövéseinek a hangjait is hallani vélte. Moszul annak a térségnek a határán található, amelytől északra már a kurdok ellenőrizte területek vannak.
Az iraki hadsereg ezután pénteken kora reggel rakétatámadást intézett az észak-kurdisztáni Zaidan település ellen - közölték a területet ellenőrző kurd szervezetek fegyveresei. A kurd fegyveresek bármikor újabb támadásra számítanak annak következtében, hogy hajnalban az amerikai különleges egységek támadást intéztek Moszul környékén az olajmezőkre.
Pénteken nyolc amerikai B-52-es hadászati bombázó szállt fel a nagy-britanniai Fairford légitámaszpontról. A brit királyi légierő támaszpontjára összesen 14 B-52-es érkezett a múlt hónapban. A gépeket már az előző napokban feltöltötték hadianyaggal. Számítások szerint a bombázóknak 5-6 órába telik, mire Irak fölé érnek az észak-angliai támaszpontról. Erről a repülőtérről szálltak fel az első öbölháborúban, valamint az 1999-es koszovói konfliktus idején is az Európából bevetésre induló B-52-esek.
Péntek hajnalban az Irak elleni koalíció elszenvedte első emberveszteségét: lezuhant az amerikai haditengerészet egy CH-46-os helikoptere Kuvaitban, s a fedélzetén lévő 8 brit és 4 amerikai katona életét vesztette. A baleset okát vizsgálják, de annyi bizonyos, hogy a gép nem került iraki tűzbe. Az iraki hadműveletek során már két másik amerikai helikopter is balesetet szenvedett, de a rajtuk lévő katonák megmenekültek.
Elemzők szerint a háború első komoly brit embervesztesége jelentős lendületet ad a brit nagyvárosokban zajló háborúellenes tüntetéseknek. A londoni Westminster kormányzati negyedében, a parlament épülete előtt előző nap ötezren demonstráltak; a tüntetés időnként erőszakba csapott át, és a rendőrség az egész körzetet lezárta a forgalom elől. Brightonban könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, akik behatoltak a városháza épületébe. Az Állítsátok meg a háborút! koalíció a hét végére Manchesterbe és Londonba tervez tömeges megmozdulásokat. A szervezet rendezte február közepén minden idők legnagyobb brit béketüntetését Londonban; ezen több mint 2 millióan vettek részt. (MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az MSZP nem fogja támogatni a dezertőröket

Az MSZP nem fogja támogatni a dezertőröket

Megrohanták az újságírók Orbánt az uniós csúcs sajtótermében – fotó

Megrohanták az újságírók Orbánt az uniós csúcs sajtótermében – fotó

Felfedeztek egy új ásványt, 20 000 000 éve formálódott meg

Felfedeztek egy új ásványt, 20 000 000 éve formálódott meg

Koronavírus: nem kell a kereskedőknek olyan cipő, ami Kínában készül

Koronavírus: nem kell a kereskedőknek olyan cipő, ami Kínában készül

Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita

Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita

Változókori tünetek 40 év alatt – Egyre több nőt érint a korai menopauza

Változókori tünetek 40 év alatt – Egyre több nőt érint a korai menopauza